• 23
 • Mar, 10

8 leuke dingen van het pubquizzen

Het leuke van PubquizzenWekelijks doe ik met veel plezier mee aan een pubquiz.

Ik heb hier eens over nagedacht en kwam tot 8 redenen waarom ik het pubquizzen zo leuk vind.

 1. Sociale gebeurtenis

  Een avondje quizzen is een sociale gebeurtenis, omdat je een avondje met collega’s/vrienden etc. doorbrengt in een cafe. Daarbij leer ik door wisselspelers ook andere mensen kennen, of onderhoud ik op die manier contacten met oude bekenden.

 2. Benutten triviale kennis

  In een pubquiz doe je iets nuttigs met je kennis van triviale feiten. Al die kleine, ogenschijnlijk zinloze weetjes die je hebt onthouden van het jarenlang bladeren in atlassen, lezen van boeken, kijken van films, luisteren naar de radio etc. kun je hier omzetten in punten.
  En daarbij is het soms kicken wanneer je als een van de weinigen iets weet (bijvoorbeeld het memorabele laatste citaat van de originele Planet Of The Apes), terwijl de rest van het cafe zit te zuchten.

 3. Opdoen nieuwe kennis

  Daarnaast doe je als regelmatige quizzer ook veel kennis op. Je leert van de dingen die je nog niet wist, o.a. omdat je er over aan het denken wordt gezet. Dit is handig, omdat sommige vragen soms terugkeren in latere quizzen.

 4. Leren beredeneren

  Verder leer je ook door te beredeneren tot een antwoord te komen. Het komt vaak voor dat ik en mijn team genoten niet meteen het antwoord weten op een gestelde vraag. Dan gaan we mogelijke antwoorden bedenken en proberen we deze 1 voor 1 weg te strepen, of besluiten we te kiezen voor het ‘mooiste quiz-antwoord’.
  Daarbij vind ik het leuk om in discussie je teamgenoten te overtuigen van een beredenering, of overtuigd te worden door een beter tegenargument.

 5. Drang om meer te gaan leren

  Een ander aspect dat ik leuk vind van het pubquizzen is het ontstaan van een drang om meer te leren. Zo zoek ik regelmatig in Wikipedia nog eens naar een antwoord waar ik tijdens de quiz niet opkwam en zo doe ik al lezende, meer kennis op.
  Verder stimuleerde het me ook om bijvoorbeeld het Periodiek systeem der Elementen nog eens door te nemen, en boeken te gaan lezen over kunstgeschiedenis en Griekse en Romeinse goden.
  Daarbij heb ik door het hoge gehalte van Harry Potter vragen tijdens het quizzen, me zelfs meermaals voorgenomen om eens die films te gaan kijken, maar daar is tot op heden nog niets van gekomen. 😛

 6. Inspiratie voor eigen quizzen

  Het pubquizzen inspireert me ook om nieuwe quizzen aan mijn eigen quiz sites toe te voegen. Zo zijn mijn recente quizzen over hoofdsteden, Disney en het spellingsalfabet ontstaan nadat bleek dat ik er tijdens het pubquizzen (net :razz:) niet genoeg van af wist.

 7. Inspiratie voor dit blog

  Verder gebruik ik het quizzen dikwijls ter inspiratie voor dit blog. Denk hierbij aan mijn verslag van de WK Quiz in Zoetermeer en de Quiz in de Martinikerk. Verder mag ik daarbij ook graag schrijven over mijn frustraties m.b.t. het gebruik van jaartallen in quizzen en vooral die van de foute antwoorden van de Murphy’s Quiz. Zo is Barry White niet de artiest die Kiss and Say Goodbye uitbracht. Enfin, ook dit stukje is geinspireerd door het pubquizzen 😎

 8. Winnen

  Oh ja, deze mag ik natuurlijk niet vergeten: het winnen! Ik ben erg blij dat ik in een goed team zit en het komt daardoor wel eens voor dat we winnen. En het blijft een leuk gevoel om van meer dan 30 andere teams de meeste punten te halen.
  Maar ook het niet-winnen is motiverend, omdat we het een volgende keer dan nog beter willen doen.

Jij?

Enfin, dit zijn mijn 8 leuke dingen van het pubquizzen. Nu mag jij:

Heb jij wel eens meegedaan aan een pubquiz en wat vond je ervan?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Singles Only van Kane is een goed verzamelalbum
-Waarom zit er geen kat in de Chinese dierenriem?
-Het Top 2000 Introspel is verdwenen in 2013: Twee alternatieven

4 reacties

 1. meedoen? Man, ik hielp mee ze te organiseren! Nou ja, popkwizzen dan, maar dat zijn ook pubquizen toch? 😉

 2. 🙄

 3. Een aardig aspect van pubquizen is dat een (goede) quizmaster je zal wijzen op iets interessants dat speelt of heeft gespeeld (“is het u ook opgevallen dat…”) waarna jij het zelf opeens ook overal gaat zien. Aardig voorbeeld was een vraag over inktvis Paul (helaas niet meer onder ons), daar hadden wij nooit van gehoord. Een paar dagen later was ie overal en vraag je je echt af hoe wij hem ooit over het hoofd gezien konden hebben …

  Misschien moeten we ons schoolsysteem ook maar in pubquiz vorm gaan organiseren 🙂

 4. Leuk idee om scholing te baseren op pubquizzen. Repetitie/tentamen wordt quiz, leraar/docent wordt quizmaster, en melk/koffie/thee wordt dan bier? 😉

  Maar serieus. Ik heb wel het idee dat ik dankzij het quizzen veel dingen bijleer of weer opnieuw ontdek (zoals het periodiek systeem der elementen) en mijn ogen iets beter openhoud voor nieuwe dingen waar mogelijk quizvragen over gesteld kunnen worden.

Reageer op dit bericht!