• 05
 • Oct, 09

Murphy’s Quiz Night WK 2009: pittige vragen en stomme fouten

Murphy's Quiz World Championship 2009Afgelopen zaterdag deed ik met mijn wekelijkse quiz groepje mee aan de Murphy’s Quiz Night World Championship 2009.

Van de 232 deelnemende teams die zich in de Silverdome in Zoetermeer verzameld hadden, werden we (met z’n 4-en) uiteindelijk 43e met totaal 60 punten. Ter vergelijking, het winnende team scoorde er 76.

Het was een leuke ervaring, met veel pittige vragen waarbij we ook een aantal stomme fouten hebben gemaakt, waardoor we eigenlijk nog hoger hadden kunnen eindigen.

Pittige vragen

Het niveau van de vragen lag aanzienlijk hoger dan dat we gewend waren van de wekelijkse Murphy’s Quizzen. Dit was natuurlijk wel te verwachten, aangezien het een WK betrof (met voornamelijk Nederlandse teams).

Enfin, je kan hierbij denken aan vragen als:

 • Welke kleur heeft het traagste spookje in Pac-Man?
 • Wat is de catch-phrase van Daffy Duck?
 • Waaraan ontleende het Ebola virus haar naam?
 • In welk land liep Rudolf Nureyev over naar het Westen?

Antwoorden: oranje – you’re despicable – rivier in Afrika – Frankrijk.

Stomme fouten

Bij het beantwoorden heeft ons quiz team, wellicht door de tijdsdruk, toch een paar stomme (c.q. ‘oh ja!’) fouten gemaakt. Zo verwarde ik Hamburg met München als tweede grote stad van Duitsland (m.b.t. inwoneraantal), haalde ik weer de Goombay Dance Band en Typically Tropical door elkaar, en heb ik het mezelf nog niet vergeven dat ik de eerste 5 woorden van We Will Rock You van Queen verwarde met die van het tweede couplet.

Overigens was ik wel blij dat ik de jaartallen van Money Money Money (’76) en Paloma Blanca (’75) nog wist, en goed gokte op welk album van Robbie Williams het nummer Angels te vinden is (Life Thru A Lens).

Organisatie: strak maar te massaal

Ik was onder de indruk van de hoeveelheid teams en de strakke organisatie (Spacejunk Entertainment) van dit Quiz kampioenschap. Een paar minuten na elke vragen ronde hoorde je een ijshockey deuntje en moest elk team het blaadje met antwoorden in de lucht steken, om diskwalificatie te voorkomen. In no-time werden de briefjes verzameld en werden de antwoorden opgelezen, waarna een volgende ronde begon.

Van de 10 ronden bestonden er twee uit plaatjes en twee uit live uitgevoerde geluidsfragmenten, o.a. door de panfluit van Mihai en de vrolijke Mambo Kurt. Alle vragen werden zowel in het Engels als Nederlands opgelezen, door twee iets te praatgrage presentatoren.

WK Quiz Final 2009 in de Silverdome te ZoetermeerVerder was de ruimte, een ijshockey arena, helaas veel te massaal en koud om het echt gezellig te maken, ondanks de aardige poging van de eerder genoemde Mambo Kurt, die een vermakelijke versie van An der schönen blauen Donau combineerde met de tekst van Enter Sandman van Metallica.

Overigens verzorgde Cafe de Toeter, waar we elke week de Murphy’s Quiz Night bijwonen, een prima geregelde en gepresenteerde busreis, met lunchpakketjes en voldoende versnaperingen. Ik was wel iets minder gecharmeerd van het hoge booze-cruise gehalte van de reis, maar leuk gespreksgezelschap maakte een boel goed.

Conclusie

Al met al was dit Wereldkampioenschap Quizzen een interessante belevenis. Ondanks het lange reizen, de massaliteit, het moeten afleggen tegen de reguliere cafe quizzen, en mijn twijfel of dit voor herhaling vatbaar is, riep het toch iets op wat elke fanatieke quizzer zou moeten herkennen: Het volgende keer nog beter te willen doen.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Kiss and Say Goodbye? Dat is Barry White helemaal niet!
-Input voor de poll op Popkwiz.nl en Popkwiz.com
-Leuk quiz boek: 2012 Popquizvragen

4 reacties

 1. 😈 goed gedaan!
  Wij zijn tweede geworden 😎

 2. Leuk verslag en gefeliciteerd met jullie 43e plek! Wij (team Ouwe Sokken) deden het helaas wat minder. 😐
  Terechte opmerking over de locatie en de organisatie trouwens. Vorig jaar in de HMH liep het toch wat soepeler. De presentatie vonden wij ronduit slecht. Veel te veel blabla en af en toe volstrekt onverstaanbaar.
  Maar gezellig was het wel, en compliment voor de catering dames en heren.

 3. 43e?! Supergoed!

 4. Dank voor jullie reacties.
  @Fluffy Duck en @Ouwe Sokken: ook gefeliciteerd met jullie resultaten.

Reageer op dit bericht!