• 08
  • Feb, 10

Open Nederlandse Quiz Contest in Groningen: Waar was de muziek??

Open Nederlandse Quiz Contest in de Martinikerk te Groningen 2010Afgelopen zaterdag deed ik met mijn wekelijkse quizgroepje mee aan de Open Nederlandse Quiz Contest in de Martinikerk in Groningen.

Het was een unieke ervaring om met nog 62 andere teams in de grote kerk te luisteren naar de vragen die werden opgelezen vanaf de metershoge kansel.

Mijn groepje werd uiteindelijk 7e, op 6 punten afstand van de winnaars en we mogen volgens mij terugkijken op een leuke avond.

Toch waren we (en vele anderen) wel teleurgesteld over het ontbreken van een gebruikelijke muziekronde.

Geen muziekronde

Deze Quiz Contest werd georganiseerd door Cafe de Toeter, waar ik met mijn quizgroepje ook wekelijks deelneem aan de algemene kennis quiz. In die wekelijkse Murphy’s quizzen komt bijna elke week een muziekronde voor, waarbij je bij 10 geluidsfragmenten de titel en de uitvoerende artiest(e/en) moet geven.

Het lag daarom voor de hand dat ook deze Quiz Contest in de Martinikerk een dergelijke muziek ronde zou bevatten. Het WK Quiz kampioenschap in Zoetermeer bevatte zelfs 2(!) muziekronden.

Maar in plaats van een muziekronde kregen we 10 intro’s van eigentijdse tv series te horen (o.a. House, Jericho, Lie To Me en Californication). Uit de latere tussenstanden bleek dat dit voor veel teams erg moeilijk bleek te zijn (en ook voor ons).

Weinig muziek- en filmvragen

Door het ontbreken van een muziekronde waren er in de hele quiz (85 vragen) maar 2 vragen die over popmuziek gingen. Voor een algemene kennis quiz is dat natuurlijk veel te weinig.

Ik vond dit als muziekliefhebber teleurstellend. Van een ander team begreep ik dat er 3 muziekliefhebbers speciaal uit Deventer naar Groningen waren gekomen om aan deze quiz mee te doen. Dat team was vanzelfsprekend ook erg teleurgesteld in het magere aantal muziekvragen.

Daarnaast viel het me op dat er ook maar 3 vragen over films in de hele quiz voorkwamen. Ook dit was veel minder dan gebruikelijk. Voor filmliefhebbers zal dit ook een teleurstelling moeten zijn geweest.

Conclusie: Volgende keer beter

Quiz Contest in de Martinikerk te GroningenEnfin, het was een goed georganiseerde en leuke quiz avond in de Martinikerk, maar het bijna volledig ontbreken van vragen over popmuziek en films was toch wel een grote teleurstelling.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb niets tegen intro’s van tv series en ik vind het zelfs goed dat quizzen variatie laten zien, zodat je niet elke keer dezelfde winnaars hebt. Maar dat verwacht ik alleen bij wekelijkse quizzen. Van een jaarlijkse quiz zoals deze Quiz Contest zou je toch mogen verwachten dat er sprake is van een betere verdeling van vragen in bepaalde categorieën.

Wellicht had de magere aanwezigheid van popmuziek- en filmvragen te maken met de keuze om een reguliere quiz te gebruiken. Ik had namelijk, afgezien van de 5 bonusvragen over Groningen, niet het idee dat deze quiz speciaal was gemaakt voor deze Quiz Contest. Eigenlijk zou je bij een groot quiz event toch iets meer maatwerk mogen verwachten, zoals de WK Quiz in Zoetermeer liet zien.

Enfin, het werken aan een betere verdeling van de vragen lijkt me een duidelijk verbeterpunt voor de organisatie en ik ben dan ook erg benieuwd of de volgende editie (5 feb 2011) wel een muziekronde zal bevatten.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Kiss and Say Goodbye? Dat is Barry White helemaal niet!
-The Target: Met de politie op de hielen door Groningen
-Nieuw: mijn Pop Quiz Puzzles boek!

4 reacties

  1. Wel een mooi excuus om weer eens een Popkwiz te organiseren? “Voor de vragen die u miste tijdens de ONQC te G?”

  2. Ja, ja. Ik ben er mee bezig 😎

  3. Dan moet je toch zeer tevreden zijn geweest met de Quiz van gisteren, gezien die belachelijke ronde waarin iets van 7 gerelateerde muziek vragen zaten 🙂

  4. Ha, een quiz genoot merk ik. Leuk. Welk team?

    Enfin, ja, die quiz van gisteren leek voor een moment meer op een popquiz. (niet dat ik dat erg vond) 😛

Reageer op dit bericht!