• 11
 • Nov, 09

Waarom ik popvragen over jaartallen vervelend vind

Jaartallen in vragen over popmuziekIn welk jaar was [liedje x] een hit?

Dit type vraag hoor en zie ik helaas te vaak in diverse pop quizzen voorbij komen.

Enerzijds vind ik jaartal vragen soms vervelend omdat deze informatie over dit liedje eigenlijk ondergeschikt is aan de muziek, tekst, naam van de artiest, schrijver etc.

Anderzijds, en veel belangrijker, vind ik vragen over jaartallen in de popmuziek meestal vervelend omdat de losse formulering van deze vraag soms meerdere antwoorden mogelijk maakt, vaak zonder dat de quizmasters (en juryleden) hier benul van hebben.

Laat ik dat laatste uitleggen

Heruitgave

Soms scoren artiesten vaker een hit met een heruitgave van een oude hit. Een voorbeeld hiervan is The Joker van de Steve Miller Band. In 1973 werd dit een top 20 hit voor deze groep in Nederland (US no 1). Pas in 1990 bij een heruitgave bereikte het onze nummer 1 positie. Bij het correct beantwoorden van de vraag in welk jaar dit nummer een hit werd, zouden er dus twee jaartallen moeten worden goedgekeurd: 1973 en 1990.

Cover versies

Verder kunnen remakes of cover versies voor verdere verwarring zorgen. Bijvoorbeeld: ‘In welk jaar werd Without You voor het eerst een hit? Word hiermee de versie van Mariah Carey bedoeld? Of die van Harry Nilsson?

Verschil tussen landen

Vrij vaak worden hits in het ene land eerder een hit dan in het andere. Neem bijvoorbeeld het in 1975 opgenomen Crazy On You van Heart. Het werd in 1976 een hit in de VS, en bereikte pas in 1977 onze hitlijsten. Het antwoord op de vraag ‘In welk jaar werd Crazy On You van Heart een hit?’ zou dus twee correcte antwoorden┬á moeten hebben: 1976 en 1977.

Overlap in jaren

Sommige liedjes komen tegen het einde van een jaar een hitlijst binnen, en verlaten die pas het jaar daarop. Hierdoor is dit liedje in twee jaartallen een hit geweest, denk hier bijvoorbeeld aan Binnen van Marco Borsato. Het stond eind 1999 op 1, maar ook nog in de eerste week van 2000.

Wat is een hit?

Daarnaast kun je je ook gaan afvragen wat een ‘hit’ precies is. Een definitie van een ‘hit’ luidt: Een liedje dat ooit in de hitparade heeft gestaan. Hierbij is het niet duidelijk welke hitparade of hitlijst bedoeld wordt. Is dit een Top 40, 50 of 100 lijst? En geldt dit ook voor speciale hitlijsten, zoals de download top 50 of dance charts?

Dit moet wel duidelijk zijn, omdat sommige liedjes bij een heruitgave wel de Top 40 bereikten, terwijl deze jaren eerder onderaan in de Top 100 bleven steken.

Oplossing

De oplossing voor bovenstaande is het verduidelijken van de vraag, door er bijvoorbeeld het land, naam van de artiest en hitlijst aan toe te voegen, alsmede of het de eerste hitversie betreft.

Daarnaast, maar dat is wellicht persoonlijk, zou ik de vraag iets makkelijker willen maken door er een marge aan toe te voegen van bijvoorbeeld 1 jaar.

Deze eerste gestelde vraag:

In welk jaar was [liedje x] een hit?

zou er dan zo uit komen te zien:

Geef met een marge van 1 jaar, het jaartal waarin liedje x van groep/artiest(e) y voor het eerst een hit was in de Nederlandse Top 40.

Zo, dit was mijn betoog. Wat vind jij eigenlijk van het vragen naar jaartallen in popquizzen?


Lezers van dit bericht lazen ook:
-Waarom zit er geen kat in de Chinese dierenriem?
-Input voor de poll op Popkwiz.nl en Popkwiz.com
-3FM en altijd weer die Wonderwall van Oasis

2 reacties

 1. Without you was natuurlijk eigenlijk van Badfinger (van de LP No Dice), maar die hebben er nooit een echte hit mee gehad. Tragisch verhaal vol zelfmoorden: de royalties gaan niet eens naar de nabestaanden van de componisten, maar naar de twee nog levende leden van Badfinger.

  Maar jaartallen: je zou er eigenlijk ook nog aan moeten toevoegen in welke kalender, want ik kan dit jaar natuurlijk ook aanduiden 5769 (joods) of 1430 (Islam) of
  4706 (chinees), om maar een paar voorbeelden te geven.
  Maar zoals je weet zijn we nu volgens de belangrijkste jaartelling in het jaar 56.

  George

  PS.
  Overigens weet Peter wel meestal de correcte jaren van alle songs uit zijn hoofd: zelfs van mijn favoriete nummers zit ik er meestal nog wel een jaar naast

 2. Dat van Badfinger en Without You is idd een tragisch verhaal.

  Wellicht iets vergezocht, maar wel erg grappig dat je ook andere kalenders aan deze discussie toevoegd.

  En die ‘belangrijkste’ jaartelling vind ik ook erg leuk gevonden. ­čść

Reageer op dit bericht!