• 01
 • Apr, 09

Kiss and Say Goodbye? Dat is Barry White helemaal niet!

Manhattans - Kiss and Say Goodbye single is niet van Barry WhiteLaatst hoorde ik het klassieke intro van Kiss and Say Goodbye tijdens een muziekronde van de Murphy’s Quiz Night.

Ik herkende het meteen en dacht dat veel (jonge) mede quizzers deze vraag fout zouden beantwoorden, omdat dit een wereldhit uit 1976 betreft en de stem van de intro zanger verdacht veel op die van Barry White lijkt. Maar ik wist dat het een (nummer 1) hit van The Manhattans was.

Tot mijn verbazing en later ook frustratie werd bij het oplezen van de antwoorden verteld dat dit nummer (Kiss and Say Goodbye) van Barry White was en niet van The Manhattans.

WTF?? 😮

Kiss And Say Goodbye is van The Manhattans

The ManhattansEnfin, thuis heb ik dit in meerdere naslagwerken (Hitdossier, Billboard No 1 hits, Wikipedia etc.) nagezocht en daaruit bleek dat ik gewoon gelijk had. Hoe komt een Murphy quizmaker er dan bij om dit toe te schrijven aan Barry White?

Even doorzoeken leerde me dat Barry White geen cover hit had met dit nummer in Nederland, de VS of Groot Brittannie, dus het betrof volgens mij ook geen latere succesvolle cover (en daarmee de reden om een mogelijke cover (die ik nog niet heb kunnen vinden) tijdens een muziek ronde te laten horen)

Verder is Barry White nooit lid geweest van The Manhattans en heeft hij ook geen vocale gastbijdrage geleverd aan dit nummer.

Overeenkomst in stem-geluid

Barry WhiteWel vond ik dat op talloze lyrics sites en YouTube dit nummer erg vaak aan Barry White wordt toegeschreven (Gelukkig wordt dit in de vele comments door oplettende lezers wel gecorrigeerd).

Enfin, deze vergissing is wellicht niet zo vreemd, omdat de stem van Manhattans zanger Winfred “Blue” Lovett (en componist van het nummer) in het intro sterk lijkt op die van Barry White. In de onderstaande video van Kiss And Say Goodbye van The Manhattans lijkt Winfred “Blue” Lovett zelfs een beetje op Barry White (maar dan wel slanker):

Murphy zat weer fout

Dat deze vergissing door ‘leken’ wordt gemaakt is begrijpelijk, maar van Murphy’s Quiz Night zou je toch iets meer oplettendheid mogen verwachten, zeker omdat er wel vaker fouten worden gemaakt in de Murphy’s Quiz.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Ken je Pump Up The Volume van MARRS nog?
-Leuk quiz boek: 2012 Popquizvragen
-Het Top 2000 Introspel is verdwenen in 2013: Twee alternatieven

9 reacties

 1. Sodeju! Dat is toch een ernstig foutje zeg. Okee, eens dat het stemgeluid van Barry vergelijkbaar is met de zang in deze Kiss and say goodbye maar toch…

  Leuk blog trouwens!

 2. Het is nòg erger…vanavond werd deze vraag opnieuw gesteld in de Murphy’s Quiz night in Amsterdam (met hetzelfde foute antwoord, wij hadden het dus fout, maar…ehh.. goed, maar het wàs dus fout…doh!)

 3. 😮 Bij Murphy’s weten ze dus nog niet dat dit antwoord echt fout is. In het cafe waar ik quiz kun je wel aangeven dat sommige Murphy’s vragen niet kloppen (dat komt erg vaak voor) en je punten alsnog krijgen, maar ik had dat destijds niet gedaan omdat ik bijvoorbeeld niet zeker wist dat Barry het ooit gecoverd had en dat dat fragment gespeeld werd. Uitzoeken leerde me dat dat niet het geval was.

  Hmm, ik kan Murphy’s hierover mailen, maar bij nader inzien zeg ik liever niets, zodat ik meer leuke reacties op dit stukje krijg 😉

 4. Ik heb dit ook ooit es gehad (zoiets): “Mickey” van Toni Basil werd toegeschreven aan The Spice Girls… 😛

  Toen ik protesteerde, zei de jury dat ze het antwoord hadden gechecked op Wikipedia. Nou ja!
  Toen ik zei dat ik het nummer zelf op cd had, zeiden ze dat ik het maar moest doormailen, zodat ze het konden vergelijken (?1?!) Ik heb het maar opgegeven.
  ‘t Had geen zin 😕

 5. Raar. Was het een intro fragment? En geen cover? Soms hebben ze ook cover versies in de vragen. Ik zie dat de groep B*Witched er ook een versie van heeft gemaakt. Misschien dat die voor een versie van de Spice Girls werd aangezien?
  Enfin, het blijft natuurlijk fout en dat argument van Wikipedia is natuurlijk onzin, omdat daar geen spoor van te bekennen is.

  Bij foute ‘goede’ antwoorden op een vraag komt altijd een tweede punt: Kun je de quizmaster/jury overtuigen van deze fout?
  Ik vind dat zelf vervelend om te moeten doen, ondanks dat het cafe waar ik quiz er meestal soepel mee omgaat.
  Maar eigenlijk zou Murphy’s dit soort fouten en correcties moeten voorkomen.

 6. Oh, die versie van B*Witched kende ik niet. Daar zou het euvel natuurlijk kunnen zitten. Ik zal es op YouTube kijken of ik die versie kan vinden.
  Maar het was zeker geen cover! Het was de ‘echte’ versie. En het intro ook nog, dat is zo herkenbaar als wat.

  En dan wil ik ook niet al te wijsneuzerig overkomen hè, in zo’n vol café, als ik er als enige van overtuigd ben dat het antwoord wat de jury geeft fout is 😕 Is inderdaad vervelend.

 7. Nou, ik zou al lang bedankt voor zo’n quiz waar je steeds maar moet afwachten of alles wel goed gaat!

 8. @Sonja: Het intro van ‘Mickey’ is heel herkenbaar en heeft een vroege jaren 80 sound. Raar dat ze dat aanzien voor iets van de Spice Girls uit de 2e helft van de 90s.
  Enfin, ik vond op YT een audiofragment van de B*Witched versie. (de beelden staan er los van).

  @Jan: Hoewel er regelmatig foutjes te bespeuren zijn in de quizzen die ik bijwoon, blijven er voor mij nog genoeg leuke dingen van het pubquizzen over.

 9. Wellicht ten overvloede: ‘mijn’ quiz was niet van Murphy’s, hoor! Was ik even vergeten te vermelden.

  Enne… die B*Witched versie is ehmm… niet zo héél erg goed, hè (understatement) 😛 Hoor toch liever de versie van Toni. Maar dit terzijde.

Reageer op dit bericht!