• 17
 • Mar, 09

Foute vragen en antwoorden van de Murphy’s Quiz Night

Fouten in de Murphy Quiz NightWat was de eerste nummer 1 hit van Madonna in de jaren 90?

Deze vraag hoorde ik tijdens een recente Murphy’s Quiz Night en ik dacht dat het een strikvraag was, omdat Madonna volgens mij in de jaren 90 geen Nederlandse nummer 1 hit heeft gescoord. Ik vroeg voor de zekerheid of hierbij Nederland bedoeld werd. Dit werd bevestigd en dus begon ik te twijfelen. Gaat het hier wel om singles of toch albums? Gaat het hier om de Mega Top 50 (~Nationale Hitparade) of de Top 40?

Ik wist dat Madonna met Vogue (1990) en Frozen (1998) haar grootste Nederlandse hits in de jaren 90 scoorde. Beide nummers bleven op nummer 2 steken in de Nederlandse top 40 en de Mega Top 50. Zou het dan toch een strikvraag zijn? Na een team-overleg besloten we dat het geen strikvraag kon zijn en kozen we voor Frozen en niet voor Vogue.

Alsof het een wet van Murphy is, werd later opgelezen dat het antwoord Vogue moest zijn. We hadden verkeerd gegokt, maar toen ik de vraag later thuis opzocht bleek dat ik in eerste instantie gelijk had: Beide singles bleven steken op nummer 2. De vraag was dus niet correct en het goede antwoord eigenlijk fout.

Verder zag ik dat Vogue de eerste Britse nummer 1 hit van Madonna in de jaren 90 was en hieruit concludeer ik dat Murphy’s Quiz Night (een Engels bedrijf met een Nederlandse afdeling) gewoon stomweg de vraag vertaald heeft, zonder te controleren of het antwoord nog klopte in Nederland. 😯

Enfin, dit is niet de enige slordigheid die ik ontdekte. Bij elke Murphy’s Quiz Night die ik tot nu toe bijwoonde, kwamen vragen voorbij die fout waren.

Laat ik hier nog een paar voorbeelden van geven:

Welke band verzorgde het allereerste MTV Unplugged optreden in mei 1989?

Wij wisten het niet, twijfelden over Aerosmith en Bon Jovi en vulden uiteindelijk R.E.M. in. Het antwoord bleek Crowded House te zijn. Ok, jammer. Pech voor ons. Thuis heb ik dit toch weer even opgezocht en bleek dit ook niet te kloppen. De allereerste MTV Unplugged bevatte de band Squeeze (met Syd Straw en Elliot Easton). Crowded House was pas de 11e Uplugged in de serie in mei 1990 (ipv 1989, zoals in de vraag werd gemeld.) Dit antwoord van Murphy’s Quiz Night klopte dus gewoon niet.

Welke groente, behalve de bonen, bevat de meeste proteïnen?

Het antwoord moest bij het oplezen van de antwoorden champignons zijn, maar toen er hierna vanuit de zaal een boe-geroep volgde, werd de vraag geschrapt. Champignons behoren namelijk niet tot de groenten, maar tot de schimmels (yakkes 😯 ). Weer een foute vraag dus.

Wie kwam er door geweld aan de macht in Turkije in 1969?

Ook hierbij volgde na het oplezen van het antwoord een sterke golf van hum-geluiden uit de zaal:  Khadaffi kwam toen in Libië en niet in Turkije aan de macht. Ook deze vraag werd geschrapt en weer had Murphy een fout gemaakt.

Conclusie: Leuke quiz avond…

Voor de duidelijkheid, dit doet weinig afbreuk aan de leuke en gezellige quiz avonden die ik beleef in het cafe waar ik deze quizzen bijwoon. Hoewel de organisatie af en toe wel eens een steekje laat vallen (Het antwoord is Perzië, dus India hebben we ook goed gerekend) staat deze wel garant voor een goed lopende en verzorgde Murphy’s Quiz avond: Keurige team-tafel indeling, ronden met gratis warme hapjes, snel opvolgende quizvragen en tussenstanden, flexibele omgang met foute vragen en vooral een gezellige sfeer met fanatieke teams, die ik nog niet heb kunnen betrappen op het gebruik van mobieltjes, wat tekenend is voor de prettige sfeer.

…Maar met fouten in de Murphy’s Quiz vragen

Toch blijf ik het opvallend vinden dat een toonaangevende organisatie als Murphy’s Quiz Night relatief zoveel fouten in haar quizzen heeft. Bij deze pittige quiz competities, waarbij de einduitslag verschillen in scores laat zien die op 1 vinger te tellen zijn, zouden foute vragen toch niet mogen voorkomen.

Daarbij vraag ik me ook af hoeveel fouten dit eigenlijk zijn. Ik heb wellicht een bovengemiddelde interesse in pop muziek en zal daardoor sneller foute vragen en antwoorden in deze categorie van de Murphy’s Quiz Night herkennen, maar hoe zit dat met de andere categorieën? Zitten er vergelijkbare fouten in vragen uit categorieën zoals Sport, Biologie en Scheikunde?

En jij?

Enfin, heb jij wel eens meegedaan aan een Murphy’s Quiz Night en foute vragen voorbij horen komen?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Kiss and Say Goodbye? Dat is Barry White helemaal niet!
-Welke hits ontbreken er op het Celebration album van Madonna?
-Leuk quiz boek: 2012 Popquizvragen

24 reacties

 1. even korte reactie. vooral in de catagorie medische of natuurwetenschappen maakt de quiz echt gigantisch fouten, komt vaak ook door de slechte en onduidelijke vraagstelling.

 2. Er zitten inderdaad wel eens wat missers in de vraagstelling. Maar ja, als iemand die zelf regelmatig quizzen in elkaar zet weet ik dat het heel moeilijk is om altijd even zorgvuldig en scherp te zijn 😳 Overigens is de organisatie van de quiz puur Nederlands !

 3. De fouten in de quiz van Murphy’s zijn enerzijds vervelend, anderzijds levert het altijd heerlijke discussies op. Het is een beetje net als met buitenspel bij voetbal. Vooral vervelend als je met 1 punt verschil verliest, maar ach, hoe belangrijk is het eigenlijk.

  Vaak zijn het ook vertaalfouten, luie vertalers af en toe. Zo is het Engelse woord Monsoon niet hetzelfde als het Nederlandse woord Moesson. De definitie van het Engelse Bay is in niet hetzelfde als de definitie van het nederlandse woord Baai. En ga zo maar door.

  Tip: als je de vraag niet vertrouwt, vraag om de Engelse vraag, die staat er altijd bij 🙂

 4. Bij sommige antwoorden word heel mierenneukerig gedaan over spelling en bepaalde dingen. Terwijl ik mij een vraag kan herinneren “In welke organisatie heb je de titel Capo ?” en toen rekende ze alleen Mafia goed. Het is toch echt specifiek de Italiaanse Mafia want in andere Mafia’s zoals de triade, yakuza of russische heb je niet zo iets als een Capo, en zowel heet het in ieder geval anders.

  Vond dit niet zo consequent.

 5. @Ryan: Ligt dat niet aan het cafe waar die quiz gehouden wordt? Het cafe waar ik de quizzen volg doet daar niet heel moeilijk over, o.a. omdat de Murphy’s Quiz wel meer fouten bevat. Vaak worden bij twijfel antwoorden nogwel eens opgezocht. En over spelling doen ze gelukkig helemaal niet moeilijk, bijvoorbeeld over hoe je namen van presidenten schrijft, of dat Maffia in het Nederlands meestal met twee ‘f’-en wordt geschreven 😉

 6. Gisteren hoorde ik weer twee fouten:

  1. Welke stad wordt wel de Pearl of the Orient genoemd? Het gewenste antwoord was Manilla. Ons antwoord Hong Kong werd niet goed gerekend. Thuis opzoeken leerde me dat meerdere steden deze bijnaam hebben, zoals Penang en Hong Kong. Deze vraag van Murphy was dus niet goed, omdat er te veel mogelijke antwoorden zijn.

  2. Geluidsfragment dat ik voor de tweede keer hoorde: Pump Up The Volume dat volgens het antwoordbriefje van C&C Music Factory was.
  Ik (en vele andere teams) dachten toch echt dat het MARRS moest zijn.

 7. Weer twee fouten:

  1. Geluidsfragment Hey You van Madonna zou volgens Murphy’s Miles Away moeten zijn.

  2. Welk dier in Afrika doodt de meeste mensen? Volgens Murphy’s moest dit de krokodil zijn. Bij protesten koos de jury in het cafe voor het Nijlpaard. En wanneer het om zoogdieren zou gaan, leek me dit ook correct.

  Maar volgens mij moet dit toch de muskiet zijn. Deze muggen zijn verantwoordelijk voor de dood van de helft van alle mensen die ooit hebben geleefd(!). Volgens het leuke Het Grote Boek van Foute Feiten doden ze elke 12 seconden iemand.

  Enfin, op het web vind je hierover vele verschillende antwoorden (1, 2, 3), wat aangeeft dat deze vraag beter uitgeformuleerd of geschrapt had kunnen worden om discussies in cafe’s te voorkomen.

 8. Deze week kwamen er weer wat fouten voorbij:

  1. Welk land heeft de grootste moslim populatie ter wereld?
  Gewenst antwoord: China. Correct antwoord: Indonesië.

  2. Als Nazi Duitsland het 3e Rijk was, wat was dan het 1e rijk? Gewenst antwoord (in het Nederlands): Romeinse Rijk. Correct antwoord: Heilige Roomse Rijk (vermoedelijk een vertalingsfoutje)

  3. Wie zeilde als eerste om de Kaap de Goede Hoop? Gewenst antwoord: Vasco Da Gama. Correct antwoord: Bartholomew Diaz.

  4. (discutabel): Welke actrice kreeg een Best Actress In a Leading Role Oscar nominatie voor haar rol in ‘Terms of Endearment’?
  Gewenste antwoord: Debra Winger.
  Wij hadden Shirley McLaine en dat zou ook goed moeten zijn. Shirley McLaine won namelijk de Best Actress In a Leading Role Oscar voor die film (bron). En om dat beeldje te winnen moet je eerst genomineerd zijn. Beide actrices waren dus genomineerd voor dezelfde Oscar.

 9. Onlangs nog de vraag over de hoogte van een basketbal ring. Correcte antwoord is 3.05 meter (check knbb site). Gewenste antwoord was 10 voet (terwijl we toch echt in een nederlands cafe zaten).

 10. Deze foute Murphy vraag schoot me net te binnen:

  Wat is het enige originele liedje van de Bee Gees met een vraag in de titel?

  Het gewenste antwoord was How Deep Is Your Love en die hadden we ook goed.

  Maar eigenlijk zou ook How Can You Mend A Broken Heart goed gerekend moeten worden (eveneens een Amerikaanse nummer 1 hit). De vraag is dus, hoewel leuk gevonden, niet correct (en dan heb ik het alleen nog maar over de singles).

 11. Gisteren hoorde ik deze vraag:

  Welke hit van de Beatles werd door Stevie Wonder gecoverd en uitgebracht?

  Ik wist zeker dat dat We Can Work It Out betrof.

  Bij het horen van het gewenste antwoord gingen mijn nekharen recht overeind staan: Ebony & Ivory. 😯

  Dat is onjuist, omdat Ebony & Ivory een duet-hit was van Stevie Wonder en Paul McCartney uit het begin van de jaren 80. Dus geen Beatles, en geen cover.

  Gelukkig ging de jury in het cafe waar ik de Murphy’s Quiz bijwoon, soepel met onze uitleg om, en werd dit alsnog gecorrigeerd.

 12. Heel goed! Ebony & Ivory is uit 1982 en kan je vinden op Paul’s Tug of War. Is dus zeker geen Beatles nummer en ook geen cover. Goed dat je dat gemotiveerd heb weerlegd.

 13. Afgelopen week had ik de vraag: welk ontwikkelaar heeft de populaire computerspellen Command and Conquer ontwikkeld? Dit is westwood terwijl de volgens murphy dit Elektronic Arts moest zijn. Terwijl dit de geldschieter en overkoepelende ontwikkelaar is….klopt ook niet helemaal…

 14. @Michiel: volgens mij hebben wij die vraag ook een tijd geleden gehad en was er toen in het cafe ook protest te horen.

 15. Deze week hoorde ik ook weer twee discutabele vragen:

  1. Waar zijn de pinguïns dol op in de film Happy Feet?
  Gewenst antwoord: Dansen. Wij dachten zingen, omdat elke pinguïn een eigen lied heeft, en de hele film vol zit met gezongen liedjes. Het (tap)dansen werd in eerste instantie maar als vreemd gezien door de pinguïns. Wellicht zouden beide antwoorden goed moeten zijn.

  2. Wat was de Nederlandse naam van de kolonie dat later New York zou worden?
  Gewenst antwoord: Nieuw Amsterdam. Dat hadden we uiteindelijk ook, maar dachten dat Nieuw Nederland wellicht een betere naam zou zijn. Nieuw Amsterdam betreft alleen de plaats New York, Nieuw Nederland ook de andere Nederlandse gebieden rondom die plaats (voornamelijk de huidige staat New York).
  De vraag is of met ‘kolonie’ naar een stad of een gebied wordt verwezen.

 16. Deze week een plaatjesronde met vlaggen waarbij er twee vlaggen wel heel discutabel waren. Zo was de vlag van San Marino afgebeeld zonder wapen (handelsvlag) terwijl deze toch echt in 90% van de gevallen met wapen wordt gebruikt (nationale vlag) . Hetzelfde verhaal voor de vlag van Liechtenstein: De nationale vlag heeft een klein kroontje linksboven terwijl er een groot wapen prijkte op mijn papiertje (de vlag voor de regering en parlement van liechtenstein). Niet echt chiq om deze te gebruiken.

 17. Nou daar gaan we weer! Deze keer een erg verwarrende vraag: Hoe heet de kruising tussen een mandarijn en een sinaasappel? Het juiste antwoordt is een Mandora, volgens Murphy is het een Clementine. Beiden zijn goed al is de Clementine een kruising tussen mandarijn en een pomerans (bittere soort sinaasappel) en wordt dan ook meer als een rassoort van de mandarijn beschouwd.
  Overigens had ik hier een Minneola als antwoord gegeven, deze was dus sowieso fout.

 18. halo peter
  waar ben ik nu en met wie?
  groetjes laura

 19. halo peter
  waarom stuur je niks trug?

 20. Vind ik ook wel leuk: ‘die op 1 vinger te tellen zijn…’

 21. Onlangs hoorde ons team toch duidelijk de opening van “Papa Was a Rollin’ Stone” van …. The Temptations. Echter, het gewenste antwoord was Sly & The Family Stone (!!??)
  Het ‘wrange’ was dat er meerdere teams waren die wel Sly & The Family Stone hadden ingevuld en dus punten scoorden.

 22. @Ron: Oei, wat een blooper! 😯
  Als ik in Google zoek naar Sly & the Family Stone in combinatie met dat liedje, kom ik schrikbarend veel resultaten tegen, o.a. chords en ringtones. Wie doet zoiets? 🙁
  Hebben jullie dit nog bij de jury aangegeven? Daar waar ik regelmatig quiz willen ze af en toe nog wel eens iets uitzoeken.

 23. @Peter: Er is geen jury in ‘onze’ pub. Bij jou wel? Da’s professioneel 😉 :
  Ik wist op dat moment niet voor 100% zeker of ons antwoord correct was, maar wel dat ‘t zeker niet van Sly en zijn kornuiten is. Heb ‘t aangekaart bij de quizmaster, maar die sprak de legendarische zinsnede: “Ik maak de vragen niet”. Tja, dan ben je uitgeluld.
  Het komt bij ons overigens ook wel vaker voor dat de vraagstelling nogal dubieus is. We hebben wel eens de meerkeuzevraag gekregen of er in Amerika meer Heinz ketchup, tomatensoep of witte bonen in tomatensaus wordt verkocht. Hebben we het hier over verkoop in units, volume of opbrengst?
  Maar goed, het houdt je bezig 😉

 24. @Ron: Aan die ‘Ik maak de vragen niet’ uitspraak heb je niet veel en ik zou dat vervelend hebben gevonden.
  Enfin, ik quiz regelmatig en heb ook een tijdje cafequizzen gemaakt en ik weet daardoor hoe moeilijk het is om fouten te voorkomen. Discussies wil je eigenlijk zoveel mogelijk vermijden, dus is ter plekke laten opzoekken een uitweg. Wat mij betreft siert het een cafe wanneer er hier ruimte voor is.
  En het stellen van goed geformuleerde vragen is ook een kunst: Voorkom meerdere interpretaties maar zorg ook dat de vraag niet te lang wordt en zo.
  Ja, het houdt je bezig 🙂

Reageer op dit bericht!