• 03
 • Mar, 09

Ken jij 25 Or 6 To 4 van Chicago?

25 Or 6 To 4 - Chicago singleVeel mensen kennen Chicago als de band die grote successen boekte met vrij zoete ballads zoals If You Leave Me Now, Hard To Say I’m Sorry en Look Away. Wat velen niet weten is dat Chicago van 1969 tot mid-jaren 70 een interessante jazz-rock band was, die hits scoorde zoals I’m A Man, Make Me Smile, Feelin’ Stronger Everyday en het geweldige 25 Or 6 To 4.

Wat mij betreft is 25 Or 6 To 4 het mooiste nummer dat Chicago ooit opnam, o.a. door de blazers, de herkenbare stem van Peter Cetera, het strakke gitaarrifje, en vooral de geweldige wah wah gitaarsolo van Terry Kath.

25 Or 6 To 4 van Chicago

25 Or 6 To 4 haalde in 1970 de Amerikaanse top 5 en bleef in Nederland op nummer 13 steken. Bij mijn weten is er geen officiële video van dit nummer verschenen, vandaar dat je het met dit geluid-met-plaatje filmpje moet doen:

De geweldige gitaarsolo van gitarist Terry Kath begint op 1.58 en duurt ongeveer 75 seconden, wat voor een nummer van nog geen 5 minuten vrij lang is. In dit aardige filmpje zie je hoe iemand deze solo naspeelt.
Oh ja, het gitaarrifje van 25 Or 6 To 4 lijkt sterk op dat van Babe I’m Gonna Leave You van Led Zeppelin (e.a.).

Chicago na 25 Or 6 To 4

Helaas bracht Chicago na dit nummer geen singles meer uit waarin de gitaar(solo) zo prominent aanwezig was. Toen in de laatste helft van de jaren 70 de groep meer succes kreeg met door Peter Cetera geschreven ballads (Wishing You Were Here, If You Leave Me Now, Baby What A Big Surprise) en gitarist Terry Kath zichzelf in 1978 per ongeluk met zijn eigen pistool doodschoot (‘Don’t worry, it’s not loaded‘) had Chicago eigenlijk al een behoorlijke koerswijziging gemaakt.

In de jaren 80 werd het geluid van de band door de toevoeging van synthesizers nog commerciëler en het leverde de band nog meer ballad successen op zoals Hard To Say I’m Sorry, You’re The Inspiration en Look Away. Chicago oogste daarbij in de VS aanzienlijk meer succes dan in Nederland. Vergelijk de hoeveelheid Nederlandse hitsingles maar eens met de Amerikaanse.

In het begin van de jaren 90 nam het succes van Chicago behoorlijk af en kwam er een einde aan de rol die de groep in de geschiedenis van de popmuziek speelde. Desondanks toert de band nog steeds en worden er geregeld nieuwe albums uitgebracht.

Waarom is 25 Or 6 To 4 geen grote klassieker?

Enfin, de meest artistieke periode van Chicago lag in hun begintijd en mag wat mij betreft hun klassieke periode genoemd worden. Daarbij vraag ik me regelmatig af waarom het destijds redelijk succesvolle 25 Or 6 To 4 niet net zo bekend is geworden class-of~’70 tijdgenoten zoals Whole Lotta Love, Paranoid en Smoke On The Water. Even zien of dat klopt:

Ken jij 25 Or 6 To 4 van Chicago en wat vind je er eigenlijk van?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Heb jij Rock Lobster van de B-52’s wel eens gehoord?
-The Doors: No Time to Wallow in the Mire?
-Twilight Zone – Golden Earring

13 reacties

 1. Chigaco een supertopband

  Ja dat was zeker een dijk van een plaat.
  Mag terecht een klassieker genoemd worden,
  het nummer hoor je weinig of nooit op de radio
  maar ja ,enige muziekkennis hebben de meeste radio dj`s niet , alleen de tophits uit die vervelende top 2000
  waar iedereen zo langzamerhand een hekel aan krijgt
  omdat iedere lokale , regionale , publieke commercieeele en , de andere 100.000
  internet en webradio stations het zelfde draaien.
  Maar de betere klassiekers die niet of nauwelijks in de top 40 stonden worden vergeten .Als ik in mijn eigen discotheek kijk en zie wat voor moois daar uitkomt
  Denk ik wel eens , wat een armoe troef in het Nederlandse radiolandschap.

 2. Heeft u een eigen discotheek 😯
  was u niet de man achter de muziek-k 😆 ale noot

 3. Maar meneer Peter van Zwam wat is uw reactie negatief. Ik ben zelf programmaleider geweest bij een lokale omroep en gaf daar zeer veel ruimte aan alternatieve muziekstromingen die u bijvoorbeeld aanhangt. Echter de luistercijfers waren dermate laag dat wij toch een omslag moesten maken naar de door u verfoeide Top2000 platen. Zelf ben ik van mening dat de specifieke doelgroep die Top2000 platen zat is zeker aan hun trekken moeten komen en daar is een internet radiostation de toekomst voor. Waarom begint u zelf geen radiostation, ik denk dat u zeker tientallen luisteraars zeer gelukkig kan maken en daar hebben de mensen ook recht op.

 4. Hoorde net op de radio Saturday in the park en heb daarna 25 or 6 to 4 opgezet. Genieten……

 5. 👿 Hoe zou het Terry Kath zijn vergaan als hij niet in 1978 het slachtoffer werd van Russische roulette; slechts 31 jaar jong????

 6. Ik dacht ook dat hij door Russische Roulette om het leven kwam, maar dat lijkt niet zeker.

  Aan de andere kant, als hij nu nog zou leven, zou hij minder legendarisch zijn geworden. Dat hoort nu eenmaal bij jong sterven in de muziek. :mrgreen:

 7. Wie zet er nou een pistool tegen zijn/haar hoofd en haalt de trekker een aantal keren over zonder zeker te weten dat het pistool leeg is????

  Dat lijkt toch verdacht veel op Russische roulette hoor; of je nou drugs hebt genomen van tevoren maakt niet uit!!!

 8. Chicago is een topband!
  Ik luister nu naar 25 or 6 to 4 (lange versie) en zit te genieten. Die blazers en die gitaarpartij!! Vanwege dit nummer kwam ik op deze site.
  Ook Questions 67 & 68, Make Me Smile, Does Anybody know What Time It Is, Beginnings en Saturday In The Park zijn om te kwijlen zo mooi.
  Met Peter Cetera werd het allemaal wat minder rockjazz, meer ballads en hoeft van mij niet zo.
  Maar Chicago (Transit Authority zoals ze aanvankelijk heetten… wat een goeie band!

 9. Hallo allemaal,

  Kan iemand mij ook vertellen wat ze eigenlijk bedoelen met de zin ’25 or 6 to 4′?

  Thanks!

  Kim.

 10. Hi again,

  Sorry, te snel gevraagd! Heb al wat verklaringen gevonden!

  Thanks anyway!

  Kim.

 11. Leuke vraag!
  Ik lees dat het of om een tijdstip gaat (3:35AM (25 to 4) or 3:34AM (26 to 4)) of om een verwijzing naar het effect van LSD gebruik.

 12. Dit was toch ook de intro van een (sport)programma? Kan er niet opkomen…:-)

 13. @Astrid: Ik heb even gezocht en vond hier dat het waarschijnlijk in het programma Voetbal ’80 te horen is geweest. Ik kan niet zo snel een intro filmpje vinden.

Reageer op dit bericht!