Wat is dat voor raar icoontje? RSS?

Je hebt het vast wel eens eerder gezien, dat oranje icoontje met die witte stip en die twee RSS logo - abonneer je op dit bloggebogen lijntjes, bijvoorbeeld hiernaast en bovenaan deze pagina. Wel, dat is een RSS icoon, waarmee aangegeven wordt dat er van deze site ook een ‘RSS feed’ beschikbaar is. RSS staat voor Really Simple Syndication, maar ik zie ook veel mensen de afkorting Rich Site Summary gebruiken.

Abonnement?

Het RSS icoon geeft aan dat je je kan abonneren op dit blog. Elke keer wanneer er op dit blog een nieuwe post wordt gemaakt, en je je geabonneerd hebt op dit blog, wordt er een kort berichtje gestuurd naar je eigen feed reader, bijvoorbeeld je e-mail programma, een browser of een aparte feed reader website zoals Bloglines en Google Reader. Op deze wijze kun je goed en snel op de hoogte blijven van de nieuwste berichten op dit blog (en andere sites).

Om je te abonneren op dit blog, moet je op het bovenstaande icoontje klikken (de kleine bovenaan). Afhankelijk van je browser instellingen kun je dan kiezen met welk programma je deze RSS feeds wil bekijken. Verdere uitleg over RSS en het instellen ervan vind je in deze handleiding.

Animatie

Overigens is het bovenstaande RSS icoon niet helemaal standaard meer. Ik ben zo vrij geweest er een kleine animatie van te maken, waarin het lijkt alsof het witte stipje een keer per 10 seconden een pulserende golf uitzendt. Ik wilde het niet te opvallend maken, omdat het niet de aandacht moet afleiden van de teksten op deze pagina’s.