• 09
 • Dec, 09

We Are The World van USA for Africa als kerstliedje

We Are The World - USA for AfricaGisteren hoorde ik We Are The World op 3fm en vanaf de eerste klanken reduceerde ik mijn collega’s tot achtergrondruis en zat ik weer in die clip waarin al die grote Amerikaanse sterren uit de mid-jaren 80 te zien zijn.

Bijna 7 minuten later besefte ik me dat We Are The World eigenlijk een prima Kerstliedje zou kunnen zijn omdat het wat sentiment betreft prima past bij deze tijd van het jaar.

We Are The World video

We Are The World was in 1985 het Amerikaanse antwoord op Do They Know It’s Christmas van Band Aid. Op initiatief van o.a. Harry Belafonte riep Quincy Jones (“Please check your egos at the door”) een indrukwekkend collectief van popsterren (USA for Africa) bij elkaar om het door Michael Jackson en Lionel Richie geschreven nummer op te nemen:

Indrukwekkende verzameling stemmen

Ondanks de over-sentimentele tekst blijf ik We Are The World indrukwekkend vinden. Zo blijft de bijdrage van Bruce Springsteen me erg bij en geeft de uithaal van Cyndi Lauper me nog steeds kippenvel. Ten slotte raak ik maar niet uitgekeken op het ‘raad-van-wie-deze-stem-is’ spelletje. Eigenlijk zit de kracht van We Are The World ook in de afwisseling van al deze bekende stemmen:

Lionel Richie, Stevie Wonder, Paul Simon, Kenny Rogers, James Ingram, Tina Turner, Billy Joel, Michael Jackson, Diana Ross, Dionne Warwick, Willie Nelson, Al Jarreau, Bruce Springsteen, Kenny Loggins, Steve Perry, Daryl Hall, Huey Lewis, Cyndi Lauper, Kim Carnes, Bob Dylan en Ray Charles.

Daarnaast vind je in het koor en video ook nog deze extra’s:

Dan Aykroyd, Harry Belafonte, Lindsey Buckingham, Mario Cipollina, Johnny Colla, Sheila E., Bob Geldof (!), Bill Gibson, Chris Hayes, Sean Hopper, Jackie Jackson, La Toya Jackson, Marlon Jackson, Randy Jackson, Tito Jackson, Waylon Jennings, Bette Midler, John Oates, Jeffrey Osborne, Anita Pointer, Ruth Pointer en Smokey Robinson.

We Are The World singleWe Are The World als tijdscapsule

We Are The World kwam in maart 1985 op single uit en het werd een enorme wereldhit. Destijds kreeg ik er niet heel veel van mee, behalve dat ik het single ooit kado gaf aan een jarig buurjongetje. Achteraf gezien had ik graag dat singletje zelf willen houden.

Enfin, iets later haalde ik dat gemis wel in en nog steeds vind ik het nummer fascinerend, o.a. om te zien hoeveel er sindsdien veranderd is. Daarmee is We Are The World een 25 jaar oude tijdcapsule.

Sommige betrokkenen zijn inmiddels overleden en anderen zijn verdwenen van het grote podium. Slechts enkelen zijn anno 2009 nog in staat grote zalen te vullen of überhaupt nog bekend bij de jongere generatie van muziekliefhebbers.

Op YouTube zag ik bijvoorbeeld deze sprekende reacties:

 • Who is the girl at 2:52? Cindy lauper or some shet… she sang girls just wana have fun
 • Everyone in this video is either dead or too old to sing. 😛

We Are The World als kerstliedje

Enfin, toen ik dit nummer gisteren op 3fm hoorde, voelde ik een bepaald sentiment dat ik associeer met Kerst, want:

 • Het doet je terugkijken naar het verleden, iets wat ik ook heb met andere Kerst klassiekers.
 • De over-sentimentele tekst.
 • Het heeft dezelfde boodschap en opzet als Do They Know It’s Christmas, wat (stiekem) mijn favoriete kerstliedje is.

Hierdoor vind ik We Are The World prima passen bij de kerstliedjes.

Wat vind jij eigenlijk van We Are The World? En zou je dit nummer ook als Kerstliedje kunnen zien?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Wat vind jij van de Working On A Dream single van Bruce Springsteen?
-Remake We Are The World voor Haiti doet onder voor het origineel
-Give It 2 Me – Madonna

5 reacties

 1. O, was dat geen kerstliedje dan? 😉 Ik associeer het al jaren met kerst, vooral omdat de radio’s het rond de kerst gaan draaien.

  Mooi liedje dat wel, maar je hebt wel gelijk, ze zijn allemaal dood of te oud om te zingen 😉 maar veel namen ken ik dan gelukkig nog wel.

 2. Ik ook! Steve Perry heb ik altijd onthouden. Ken hem niet, maar hij had een hitje in Amerika met “Oh Cherry” (dat rijmt).

  Ik heb “We are the world” altijd een beetje klef gevonden, zéker in vergelijking met het magistrale “Do they know it’s Christmas”, maar pas heb ik de 4-DVD-box “Live Aid ’85” gekocht en daar staat de clip van “We are the world” ook op. Als je het in die context ziet, ‘leeft’ het nummer ineens veel meer.
  Dus kerstliedje? Wat mij betreft mag het!

 3. @Annelies: Ik zie We Are The World idd ook vaker opduiken bij sites waar je teksten van Kerstliedjes kan zien. Het was me nog niet eerder opgevallen.

  @Sonja: Steve Perry heeft volgens mij zijn plek in dit nummer te danken omdat hij de zanger was van Journey, een vooral in de VS bekende band (o.a. Faithfully, Open Arms etc.).

 4. Ha, weer wat geleerd 😈 😀

 5. @ Annelies: “allemaal dood of te oud om te zingen”???? absoluut niet waar! The Boss op Pinkpop was daar zeker een bewijs van. Ook andere namen moet je maar eens “googlen”. Veel van deze mensen zijn nog zeer actief.

Reageer op dit bericht!