• 25
  • Dec, 07

Do They Know It’s Christmas – Band Aid

In november 1984 bracht Bob Geldof de heersende elite van de Britse en Ierse popmuziek bijeen om onder de naam Band Aid het nummer Do They Know It’s Christmas op te nemen.

Band Aid - Do They Know It’s Christmas? Hij had dit nummer samen met Midge Ure (Ultravox) geschreven om geld in te zamelen voor de hongersnood in Ethiopië. Het nummer werd geproduceerd door Trevor Horn (Frankie Goes To Hollywood, Yes etc.) en de single hoes werd ontworpen door Peter Blake die we kennen van het ontwerp van de beroemde Sgt. Pepper hoes.

Band Aid 1984

Vele grote namen werkten mee aan dit nummer, maar gek genoeg hoor je slechts een paar daarvan een solo regel zingen in dit nummer, zoals Paul Young, Boy George, Simon LeBon (Duran Duran), George Michael, Sting en Bono. In het latere en vergelijkbare We Are The World van USA For Afrcia zijn de stemmen beter te onderscheiden.
Enfin, kijk zelf en zie hoeveel van de sterren uit 1984 je nu nog herkent:

Impact van Band Aid

Do They Know It’s Christmas van Band Aid werd een groot succes en kwam in de Britse hitlijsten op 1 binnen. Ook in Nederland en vele andere landen werd het een nummer 1 hit. In veel gevallen werd Last Christmas hiermee van de 1e plaats gehouden, waardoor George Michael op zowel de 1e als 2e plaats van die hitlijsten te vinden was. Gek genoeg bleef dit nummer in de VS ergens buiten de top 10 steken, ondanks dat Britse popmuziek destijds erg populair was in de VS, en er zoveel goed in de VS verkopende Britse en Ierse artiesten aan meededen.
Deze korte documentaire vertelt het verhaal achter deze hit:

TOTP versie

Een deel van deze artiesten verleende ook hun medewerking aan de playback versie van Do They Know It’s Christmas in het Britse Top Of The Pops (1984). Deze versie valt eigenlijk in het niet vergeleken met de originele versie, omdat een aantal grote namen ontbreekt. In de wisselvallige montage komt dit ook naar voren. Bij de stem van George Michael (afwezig) wordt er bijvoorbeeld ingezoomd op het publiek, maar gek genoeg zingt Paul Weller de vocalen van Bono (afwezig). Volgens mij duiken er zelfs gezichten op van sterren die niet op de originele versie te vinden zijn, zoals die van Frankie Goes To Hollywood. Ook het fade-in applaus op het einde klinkt erg geforceerd. De enige verbetering van deze versie ten opzichte van het origineel is volgens mij het betere kapsel van Sting. Kijk zelf maar naar de TOTP versie.

Live Aid versie

Geinspireerd door het succes van Do They Know It’s Christmas organiseerde Bob Geldof een half jaar later het legendarische Live Aid, om nog meer geld in te zamelen voor de hongersnood in Ethiopië. Zoals te verwachten was, stond ook een live uitvoering van deze single op het programma (ook al was het begin juli). Deze uitvoering verliep een stuk beter dan de TOTP versie, mede omdat het live was en er geen sprake was van stem + gezicht mismatches.

Hoewel het geluid van dit fragment te wensen overlaat en de camera’s volgens mij geen idee hebben wie er aan het zingen zijn, is deze versie erg fraai geworden, mede omdat er zoveel extra bekende artiesten op het podium te zien zijn: Elton John, The Who, Freddie Mercury, David Bowie en… ach kijk zelf maar:

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Band Aid II en Band Aid 20
-Amy Winehouse met Valerie op 1!
-Bad – U2 op Live Aid in 1985

Reageer op dit bericht!