• 22
 • Dec, 08

De populairste kerstliedjes: Leuk of irritant?

De populairste kerstliedjes: Leuk of irritant?Ik betrapte me er laatst op dat ik mee zat te fluiten met het instrumentale tussenstukje van Last Christmas van Wham! en dit zette me aan het denken:

Hoe kan het dat sommige kerstliedjes tegelijk zo populair en zo irritant kunnen zijn?

Waarschuwing!: Deze post bevat verwijzingen naar meerdere kerstliedjes die bij sommige lezers ergernissen zouden kunnen opwekken. Lees dit bericht dus op eigen risico!

Winterse Top 10 Aller Tijden van 2008

Al zeven jaar lang wordt er door een samenwerking van allerlei lokale omroepen een redelijk toonaangevende Winterse Top 50 gepubliceerd, met daarin voornamelijk kerstnummers. De top 10 van die lijst ziet er dit jaar zo uit:

Positie Artiest Titel
1 Mariah Carey All I Want For Christmas Is You
2 Wham! Last Christmas
3 Chris Rea Driving Home For Christmas
4 John Lennon & Yoko Ono Happy X-Mas (War Is Over)
5 Youp Van ‘t Hek Flappie
6 Bing Crosby White Christmas
7 Band Aid Do They Know It’s Christmas?
8 Queen Thank God It’s Christmas
9 Rene Froger Winter In America
10 Paul McCartney Wonderful Christmas Time

Bron

Alle klassieke kersthits vind je in deze lijst terug. In de rest van de lijst vind je ook klassiekers als Merry X-mas Everybody, Stop The Cavalry en Happy New Year.

Waarom zijn vele Kersthits irritant?

Ok, hier heb ik even over nagedacht, en kwam tot deze punten:

 • Het zijn steeds weer dezelfde nummers. Wat me opvalt is dat de poule van op de radio gedraaide kersthits relatief klein is, en dat er veel meer kerstliedjes van bekende artiesten (o.a. Elton John, Joni Mitchell, Dido, Destiny’s Child, Sheryl Crow, Jewel etc.) gemaakt zijn, maar niet bekend genoeg zijn geworden. Hierdoor zie je elk jaar weer dezelfde kerstliedjes in de kerstlijsten. Het enige wat echt verandert is de volgorde waarin deze liedjes staan.
 • Het zijn oude nummers, kijk maar de bovenstaande top 10. Het jongste nummer hierin is die van Mariah Carey uit 1994. Betekent dit dat de doelgroep uit 30+ers bestaat?
 • Het zijn meestal sentimentele teksten. Luister maar eens goed naar de teksten van de bovenstaande top 10. Vanzelfsprekend hoort sentiment een beetje bij de kerstsfeer, maar het klinkt wel vrij oppervlakkig. Denk aan het weggeven van harten, het omarmen van de wereld, dat we moeten stoppen met vechten en dat ene dat je wenst voor Kerst. Hmm, ik zag het mooie River van Joni Mitchell graag in deze lijst.
 • Het liedje bevat vaak bel/klok geluiden. Ten slotte viel me op dat veel klassieke kerstliedjes het geluid van bellen/klokken bevatten, waardoor de muziek volgens mij vrij luchtig wordt. Denk aan het begin van Do They Know It’s Christmas, All I Want For Christmas of het gezongen ding dong in Wonderful Christmas Time.

Waarom stoppen ze dan niet met het maken van kerstliedjes?

Ja, wat denk je. Geld natuurlijk! Het schrijven van een kerstklassieker kan je erg veel geld opleveren.

 • Eeuwige airplay. Bij veel van de bovenstaande artiesten ligt hun momentum ver achter ons, maar hoor je je hun kersthit nog jaarlijks op de radio. In sommige gevallen wordt de kersthit van een artiest of groep daardoor zelfs na jaren het bekendste nummer van die artiest of groep, denk aan groepen als Slade en Mud. Eigenlijk geldt dit ook voor Wham! Zo las ik net dat Last Christmas van Wham! al 10 keer een hit(je) is geworden in ons land. Het einde hiervan zal nog niet in zicht zijn, omdat dit nummer deze week op 27 te vinden is in de Mega Top 50.
 • Covers. Daarnaast leveren covers ook geld op. Zo is Last Christmas gecoverd door o.a. Cascada, Whigfield, Hilary Duff, Atomic Kitten en Crazy Frog.
 • Kerst verzamelalbums. Ten slotte verschijnen er jaarlijks weer diverse Kerst verzamel CD’s, waarvan eigenlijk alleen de volgorde veranderd is, waardoor deze kerstklassiekers keer op keer weer over de toonbank gaan.

Leuk of irritant?

Al met al heb ik een raar gevoel over kerstliedjes. Ik kan me er soms flink aan ergeren, terwijl ik soms ook (onbewust) vrolijk wordt wanneer ik met ze meefluit. Toch ben ik blij dat we er straks weer een jaar van verlost zijn.

Oh ja, mijn favoriete kerstliedje is al een tijde Do They Know It’s Christmas van Band Aid uit 1984, met name omdat ik nog niet uitgekeken ben op het welke-bekende-artiest-zingt-welke-regel spelletje.

En wat is jouw favoriete kerstliedje?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Benadering aantal stemmen per liedje in de Top 2000 van 2016
-Verdeling van liedjes per jaar in de Top 2000 van 2022
-Leuk boek: The Curious Incident Of The Dog In The Night-Time

2 reacties

 1. Ik heb net een hele hoop geupdate op mijn iPod rond het thema kerst.

  Een compilatie die niemand mag missen is de Phil Spector verzamelaar: A Christmas Gift For You, vol met wall of sound motown meisjes.
  En voor de alternatievelingen ook eens wat anders; Xfm, It’s A Cool Cool Christmas, met onder andere Eels, Grandaddy, Snow Patrol, Dandy Warhols en Belle & Sebastian.

 2. een kerstliedje wat ik afgelopen week ontdekte was ‘Boot Off’ van Bootsy Collins.

  http://www.shoutfactory.com/av/bootsy_xmas/bootsy_xmas-boot-off.wma

Reageer op dit bericht!