• 24
 • Jun, 10

Exquizzit vs Murphy’s pubquiz – de verschillen in vragen

Exquizzit vs Murphys pubquizRecentelijk verwisselde mijn quizcafé de gebruikelijke Murphy’s Quiz voor die van Exquizzit en daarbij vielen me een aantal verschillen op.

Hieronder heb ik vanuit het perspectief als quizzer de verschillen tussen deze pubquizzen op een rijtje gezet.

 • Foute vragen

  In de wekelijkse Murphy’s quizzen komen regelmatig fouten voor, iets wat nog niet vanzelfsprekend lijkt bij de Exquizzit-quizzen.

  Toch kwam ik daar wel deze discutabele vraag tegen:

  Noem de twee (solo) nummer 1 hits van Gerard Joling.

  Van de dagen dat ik regelmatig in mijn Hitdossier bladerde, wist ik nog dat dit Ticket To The Tropics en No More Bolero’s moesten zijn. Maar dit is gebaseerd op de Top 40. Gerard Joling heeft in de Single Top 100/Mega Top 50 nog vier (!) andere (Engel Van Mijn Hart, Ik Hou D’r Zo Van, Ik Leef Mijn Droom en Maak Me Gek) solo nummer 1 hits gescoord.

  Hiermee is deze vraag discutabel, aangezien de Single Top 100 (Mega Top 50) en de Top 40 hierin duidelijk verschillen en uit de vraag niet duidelijk werd om welke lijst het ging. Daarnaast vind ik het te veel gevraagd van de quizzers om de verschillen tussen deze twee lijsten te kennen.

  Desondanks heb ik sinds de overgang naar de Exquizzit quiz tot nu toe geen ‘klassikale’ correcties meer meegemaakt in mijn quizcafé en lijkt het daarmee alsof Exquizzit haar huiswerk beter doet.

 • Actualiteitsvragen

  Daarnaast viel het me op dat elke Exquizzit quiz een paar actualiteitsvragen bevat. Denk hierbij aan vragen als:

  • Wie opende Pinkpop dit jaar?
  • Welke twee landen kwamen vorige week in het nieuws door het uitbarsten van vulkanen?

  Op zich zijn dit leuke vragen die zeker een deel van de quizzers zullen aanspreken. Toch heb ik hier moeite mee omdat mijn voorkeur uitgaat naar het tonen/opdoen van tijdloze(re) kennis i.p.v. het deelnemen aan een nieuwsquiz.

  Maar gelukkig is het aantal actualiteitsvragen per quiz beperkt, waardoor dit slechts een nuance verschil lijkt tussen de quizzen van Murphy en Exquizzit.

 • Vragen over Nederland

  Een belangrijker verschil is dat de Exquizzit quiz een hoog percentage (25-30% ?) vragen over Nederland bevat. (Denk hierbij aan vragen over Nederlandse plaatsen, sporters, liedjes etc.) In de Murphy’s quiz, waarbij volgens mij een groot deel van de vragen uit Groot Brittannië komt, is dit percentage vragen over Nederland beduidend lager.

  Dit hoge percentage zal voor een groot aantal Nederlandse quizzers vanzelfsprekend voordelig zijn.

  Toch heeft dit ook nadelen: Het café waarin ik wekelijks quiz trekt ook een aantal niet Nederlands sprekende/georiënteerde deelnemers aan (internationale studenten etc.). De vragen worden daarbij zowel in het Engels als Nederlands voorgelezen. Desondanks zal deze groep meer moeite hebben met de (grote hoeveelheid) vragen over Nederland. De Murphy’s Quiz lijkt me daarom ook geschikter voor een internationaal georiënteerd publiek. Daarbij heb ik ook een voorkeur voor internationalere vragen.

 • Langere vragen

  Een ander opvallend verschil is dat de Exquizzit vragen over het algemeen wat langer van stof zijn. In mijn quizcafé heb ik meerdere mensen daarover horen eh, klagen, o.a. omdat het meer energie kost om de vraag op te schrijven en te bepalen wat er nu precies gevraagd wordt.

 • Verzorging

  Verder lijkt de Exquizzit quiz beter te zijn verzorgd. Dat blijkt uit o.a. de frissere ogende antwoordblaadjes, met daarop o.a. een handig lijstje om je score bij te houden. Daarbij is er ook nog een community website met een forum en teamscores, en een veelzijdiger ogender aanbod van vragen tijdens de quizzen. Bovendien lijkt het ook alsof elke gewone ronde (10 vragen) gebalanceerder is. Zo telde ik tot nu toe in (bijna) elke ronde ten minste 1 vraag over films en 1 vraag over popmuziek. De ronden van de Murphy’s quiz lijken me veel willekeuriger van aard.

 • Audio ronde

  Ten slotte mijn favoriete audio ronde. Tot nu vind ik de oudere fragmenten (50’s-80’s) in de Exquizzit quiz wat makkelijker dan die van de Murphy’s quiz. Alle voor mij moeilijke fragmenten kwamen tot nu toe bij Exquizzit uit de laatste 20 jaar. Hiermee lijkt de Exquizzit quiz op een jongere doelgroep gericht te zijn dan de Murphy’s quiz (of ben ik te ‘oud’? 😉 ).

Wet van de remmende voorsprong

Exquizzit en Murphy's quizzenNa deze opsomming lijkt het alsof Exquizzit goed gekeken heeft naar de Murphy’s quizzen, en deze (a la de Wet van de remmende voorsprong) in kwaliteit is voorbijgestreefd. De Exquizzit quiz lijkt verzorgder, minder foutgevoelig en meer gericht op Nederland dan die van Murphy’s.

Toch vind ik de Exquizzit quiz niet op alle terreinen beter dan de Murphy’s Quiz, o.a. door de minder bondige formulering van vragen, het minder tijdloze karakter, het hoge percentage vragen over Nederland en de verjonging van de audio ronden.

Voor de duidelijkheid, er blijven genoeg leuke dingen van het pubquizzen over, maar het komt regelmatig voor dat ik de Murphy’s quiz mis. Zal dat over een paar weken nog steeds zo zijn?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Kiss and Say Goodbye? Dat is Barry White helemaal niet!
-Waarom zit er geen kat in de Chinese dierenriem?
-Singles Only van Kane is een goed verzamelalbum

Een reactie

 1. *Aanvulling: Gisteren hoorde ik voor het eerst een ‘klassikale’ correctie op een Exquizzit vraag:

  Hoe heet de kracht waardoor moleculen elkaar aantrekken?

  Het gewenste antwoord moest cohesie zijn. Na protest vanuit diverse teams werd Vanderwaals kracht ook goed gerekend.

Reageer op dit bericht!