• 14
  • Nov, 07

Top 40 Hitdossier – onmisbaar muziek standaardwerk

Indien er één boek is geweest dat m’n muziekkennis en smaak heeft gestuurd en vergroot, dan is het wel het Top 40 Hitdossier.

Top 40 HitdossierIn deze ongeveer eens in de vier jaar verschijnende serie naslagwerken vind je alle top 40 hitsingles vanaf 1965. Ook Tipparade noteringen en singles van voor 1965 (Beatles, Stones, Elvis etc.) vind je in dit boek. In de loop der jaren zijn hier ook nr 1 hitlijsten, top 100 jaarlijsten en alarmschijven bijgekomen. De meest recente versie (de 9e uit 2005, samengesteld door Johan van Slooten) bevat ook een leuk rubriekje over top 40 records (meeste nr. 1 hits etc.).

Sinds dat ik mijn eerste Hitdossier kocht (1987) heb ik langzaam de popmuziek van voor mijn tijd leren kennen. Ook singles die me in de loop der jaren ontgaan zijn, heb ik als nog kunnen ontdekken via dit boek. Ik heb me door dit boek ook laten sturen bij het aanschaffen van nieuwe (verzamel)albums. Zo kocht ik ooit een paar keer verzamelalbums van bands die ik niet of amper kende, maar wel wist dat ze een aantal hits in Nederland hadden gehad, dankzij dit Hitdossier. Soms viel dat wel eens tegen (Luv’), maar meestal gelukkig mee (Slade, Sweet, Kinks etc.).
Daarnaast bood dit boek me de mogelijkheid het werk van bekende artiesten verder te verkennen. Vaak ken je wel een paar hits van een groep, maar een heleboel ook niet. Neem nu bands als de Golden Earring of de Rolling Stones. Iedereen kent deze groepen, weet ook wel een handjevol hits op te noemen, maar dat is slechts een fractie van al hun hits (respectievelijk 47 en 50).

Het Hitdossier is in ieder geval een boek dat ik nu niet meer kan missen, en eigenlijk is het een onmisbaar standaardwerk voor iedereen die iets fanatieker dan gemiddeld met popmuziek bezig is. Twee voor TwaalfHet is niet toevallig dat dit boek bijvoorbeeld als naslagwerk wordt gebruikt in het quiz programma Twee voor Twaalf.

Toekomstige uitdagingen
Ik ben vanzelfsprekend benieuwd naar de nieuwe versie (2009?) van het Hitdossier en hoe het met de volgende uitdagingen zal omgaan:

Hitlijst veranderingen
Zo is er al jaren sprake van een daling in de verkoop van singles. Daarnaast is er ook sprake van een toenemende rol van (legale) downloads in de samenstelling van de hitlijsten. Deze twee zaken maken het ook eenvoudiger de lijsten te beïnvloeden (of manipuleren, zie: het kopen van hits).

Toonaangevend?
Daarnaast is de top 40 niet meer de enige toonaangevende hitlijst van Nederland, en moet het deze titel al ongeveer 15 jaar delen met de Mega Top 50/100. Ik denk zelfs dat de Mega lijst op dit moment een groter publiek weet te bereiken, en daardoor toonaangevender is. Daarbij zijn de verschillen tussen deze lijsten zijn soms opmerkelijk, waardoor je je kan afvragen in hoeverre de Top 40 als hit maatstaf nog bruikbaar is, en of een mengvorm (weergave van Mega noteringen?) niet aantrekkelijker is.

Omslag foto’s
Tenslotte, en veel minder belangrijk dan het bovenstaande, hoop ik dat de nieuwe editie meer zorg zal besteden aan de weergave van de foto’s van de artiesten die de omslag van het Hitdossier sieren. Nu is er sprake van een vreemde mengelmoes van foto’s met verschillende kleur-intensiteiten (sommige zelfs in zwart-wit), scherptes en lichtvallingen. Daarbij zijn deze foto’s erg houterig uitgeknipt en over elkaar heen geplakt en doet dit afbreuk aan het verder fraaie design van het Hitdossier.

Update

Eind mei 2009 verscheen overigens het Hitdossier 2009.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Hitdossier 2009 – Veel fouten in dit naslagwerk van de popmuziek
-Boek 50 Jaar Hitparade: Prima boek over de secundaire hitlijst van Nederland
-Leuk boek: 800 nummer 1 hits uit de Top 40

2 reacties

  1. Zijn er ook top 100 van de jaren 1980 t/m 2008
    legaal te downloaden of verkrijgbaar via hitdossier of via de top 40.

  2. ja allemaal van 1965 tot heden
    mail me maar wat je wilt hebben
    Mvg Janssen

Reageer op dit bericht!