• 03
 • Dec, 07

Waarom ik de Top 2000 niet ga luisteren

De Top 2000 komt er weer aan, waardoor de harten van vele muziekliefhebbers ongetwijfeld harder zullen gaan kloppen. Top 2000 logoDeze kolossale lijst wordt sinds 1999 uitgezonden en dit jaar zijn we alweer toe aan de 9e editie.

Hoe indrukwekkend deze Top 2000 ook mag zijn, de lijst kent een aantal nadelen, waardoor ik deze lijst niet zal gaan beluisteren.

Nadelen van de Top 2000 lijst:

 1. De meeste nummers ken ik inmiddels wel.
 2. De volgorde van de nummers vind ik irrelevant, mede omdat de lijst schijnbaar betrekkelijk eenvoudig te manipuleren is. Het schijnt dat groepen fans gecoordineerd stemmen op hun favoriete nummers.
 3. Er kan slechts uit een beperkt aantal nummers gekozen worden. De keuzelijst is, naast een beperkt aantal suggesties (van eerdere jaren), hoofdzakelijk samengesteld uit de Radio 2 playlist, waardoor je bijvoorbeeld niet kan stemmen op nummers van eh, Destiny’s Child, Blur of de Kaiser Chiefs. Hoewel de redactie deze keuze netjes verantwoord in de F.A.Q. van de top 2000, blijft dit een niet te onderschatten factor die de lijst enigszins een vreemd kleurtje geeft.
 4. Ik heb geen zin de hele tijd naar de radio te luisteren terwijl er op de TV of op het web leukere aanvullingen op deze lijst te vinden zijn:

Leuke top 2000 aanvullingen

Top 2000 introspel

Ook dit jaar is er weer een introspel te vinden op de bijbehorende website. Vanaf 3 december tot 1 januari zal er dagelijks een aantal Top 2000 intro’s worden toegevoegd aan dit introspel. Voor degene die niet genoeg kan krijgen van deze fragmenten, de fragmenten van vorig jaar zijn nog online te vinden.

Top 2000 A Go Go

Top 2000 a go go tv programmaVerder zullen er tussen kerst en oud & nieuw ook dit jaar weer Top 2000 TV uitzendingen worden uitgezonden. Het niveau van de mini quizzen viel me in de uitzendingen van voorgaande jaren een beetje tegen (omdat er bekende Nederlanders aan meededen), maar ik zie wel erg uit naar de popgeschiedenislessen van Leo Blokhuis.

Top 2000 info

Tenslotte nog even aandacht voor de Top 2000 info site. Op deze erg omvangrijke site, volgens mij gemaakt door enthousiaste top 2000 fan, is heel veel achtergrond informatie over de lijst en de artiesten die er in voorkomen te vinden.
Top 2000 info site Hierop zijn ook twee leuke spellen te vinden. Een popquiz spel, dat te vergelijken is met de muziek quiz op Popkwiz.nl, maar wellicht minder uitgebreid is. Daarnaast is er een geluids fragmenten quiz, die sterk lijkt op het Top 2000 intro spel, maar ondanks de duidelijk mindere geluidskwaliteit wel veel uitgebreider en leuker is.

Veel luister of kijk plezier 🙂

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Het Top 2000 Introspel is verdwenen in 2013: Twee alternatieven
-Verdeling van liedjes per jaar in de Top 2000 van 2013
-Benadering van de 60 populairste bands & artiesten in de Top 2000 van 2018

25 reacties

 1. Geen Destiny’s Child, Blur of Kaiser Chiefs? Dat wist ik niet… Vandaar dat er in die lijst nooit iets staat wat ik echt leuk vind. Belachelijk.

 2. Het grote voordeel is wel dat ze 6 dagen lang geen platen kunnen herhalen. Beetje onnatuurlijk voor de gemiddelde radio-zender, maar wel zo leuk voor de luisteraar.

 3. Misschien andere leuke aanrader in de categorie ‘lange lijsten’: http://www.q-music.nl/page/top1000_2007

  Ook geen herhaling dacht ik en ook nieuwere muziek.

 4. De Top 2000 en de Q Music top 1000 en ook oudere lijsten als Veronica’s top 100(0) Aller Tijden zijn alle indrukwekkende lijsten, met heel erg veel leuke nummers, waar je als luisteraar ongetwijfeld veel plezier aan kan beleven.
  Maar, realiseer je wel dat al deze lijsten gebaseerd zijn op stemmen van luisteraars. Daarmee is de doelgroep van de zender waarop deze lijsten te horen zijn bepalend voor de samenstelling ervan, en dit is de belangrijkste reden waarom die lijsten soms sterk verschillen. Bij de Top 2000 is er nog een extra drempel omdat je kan slechts kiezen uit een beperkte selectie. (Bij die Q-lijst weet ik het niet, maar bij de oude Top 100 AT’s kon je zelf een lijstje insturen met nummers, waardoor je keuze niet beperkt was).
  Het lijkt me hierdoor uitgesloten dat er een volledig ‘neutrale’ lijst bestaat, en als luisteraar doe je er volgens mij goed aan te kiezen voor de lijst die uitgezonden wordt op je favoriete radiozender, zodat de lijst beter aansluit bij je muzikale voorkeuren. Dat is, indien je zin hebt de hele tijd naar de radio te willen luisteren.

 5. Oh ja, je kan inmiddels alle intro-spel dagen zien, wanneer je handmatig de URL aanpast, zoals in:
  http://top2007.radio2.nl/page/introgame/2007-12-31
  etc.

 6. als je het hebt over leuke aanvullingen dan is dat de:
  TOP 2000 Live.
  zie de website http://www.top2000live.nl

 7. Wat een slechte reden fans stemmen op hun favoriete nummers. wie stemt er dan niet op zijn favo nummer ik wel en als je fan bent van een bant bent dan stem je daar ook op je bent fa
  n omdat je de nummers goed vind

  en eeh als je luistert is het toch niet verplicht om de hele tijd te luisteren

  en jah de top 2000 nummers zijn de 2000 beste hits en jah goed gezien die zijn bekent en ken ja inmiddels wel

 8. Als er niet op nieuwere muziek gestemd mag worden
  zal de top 2000 vanzelf veranderen in de bejaarden 2000.
  Dodelijk saai van begin tot eind, ben zelf notabene 50+
  maar in 2009 kan er toch maar één band nummer 1
  staan…………………….Editors!

 9. @Johan: Sinds ik dit stukje geschreven heb, is er wel iets veranderd in de Top 2000. Er lijken me nu meer ‘nieuwe’ nummers dan ooit in te staan. (12% van alle liedjes is van 2000-2009).
  Ik vermoed dat dit te maken heeft met de ‘vrije keuze’ bij het stemmen. Zie ook de FAQ van de Top 2000 (vraag 6).
  Enfin, ik vind juist dat de invloed van te nieuwe Top 2000 liedjes beperkt moet worden.

 10. Een goede tegenhanger van de Top2000 is de iPod2000 (www.ipod2000.com).

  Het idee voor de iPod2000 is een tijdje geleden (zoals zoveel goede ideeën) ontstaan onder het genot van een goed glas wijn. Begin 2009 ontstond er namelijk tijdens een verjaardag een discussie over de Top2000 van Radio2. De vraag was op welke wijze deze is samengesteld en welke invloed wij hier daadwerkelijk op hebben.
  Naar mijn mening is de Top2000 een statische muzieklijst, die niet van deze tijd is. Ik vroeg me dan ook af of we in deze moderne tijd de Top2000 niet op een hoger plan kunnen tillen. Ik kan jullie nu zeggen: Ja, dat is mogelijk en het bewijs is de iPod2000!

  De iPod2000 is namelijk een lijst met werkelijk beluisterde muziek. Een upload van de “25 meest afgespeelde” afspeellijst van jouw iPod/iPhone/iTunes bepaalt de inhoud van de iPod2000 muzieklijst. Het is een dynamische muzieklijst van het heden, waarbij jouw daadwerkelijke luistergedrag telt.

 11. Beste meneer Meindertsma,

  Wij zijn Jan Ligthart en Andor Faber. We studeren Journalistiek en Zwolle en maken een achtergrondverhaal over de Top 2000. Na het lezen van uw artikel ‘Waarom ik de Top 2000 niet ga luisteren’ waren we benieuwd naar uw huidige mening. Luistert u nu wel weer naar de Top 2000 of heeft u nog steeds het een en ander aan te merken op de Top 2000? We zijn dus benieuwd wat u van de Top 2000 vindt. Graag zouden we met u in contact treden om u een aantal vragen te stellen. Is dit mogelijk?

  Met vriendelijke groet,

  Jan Ligthart en Andor Faber

 12. Dag Jan en Andor,

  Dank voor jullie reactie. Laat ik dit aangrijpen om mijn mening over de Top 2000 te actualiseren:

  Ik luister nog steeds niet actief naar de Top 2000, o.a. vanwege de hierboven genoemde redenen. Daarbij luister ik al vrij lang niet meer naar radiozenders omdat ik niet zit te wachten op reclame en pratende dj’s. 🙂
  Er zijn gelukkig alternatieven (playlists, Spotify etc.)

  Maar dat ik niet naar deze lijst luister, wil niet zeggen dat ik de Top 2000 onbelangrijk vind. Integendeel, ik zie het als een unieke en belangrijke manier waarop de muziekbeleving in Nederland kan worden gemeten. Bij mijn weten is dit met ongeveer 200.000 stemmers de grootste aller tijden lijst van Nederland. In het leuke boekje De Muziek Zegt Alles: De Top 2000 onder professoren komen een aantal voorbeelden van het meten van de muziekbeleving aan de orde.
  Daarnaast vind ik het opvallend dat de meeste liedjes uit de periode 1965-1987 stammen (sluit goed aan bij de doelgroep van Radio 2) en dat liedjes van Nederlandse makelij gemiddeld aanzienlijk minder oud zijn.

  Ik hoop daarom dat de Top 2000 in de komende jaren nog meer stemmers zal krijgen om de lijst nog representatiever te maken voor Nederland. Daarbij ben ik erg benieuwd hoe het om zal gaan met de (beperkte?) toelating van liedjes die niet in het Radio 2 format passen en de jaarlijks terugkerende discussie over het wel of niet instellen van een kiesdrempel.

  Ik ben benieuwd naar jullie vragen.

  Vriendelijke groet,
  Peter

 13. Een vriend van mij die nooit naar Radio 2 luistert, luistert wél fanatiek naar de Top 2000 en vindt het fantastisch!
  Ikzelf luister normaal veel naar Radio 2 (m.n. tijdens het werk), maar ben de Top 2000 al jaren behoorlijk zat, om alle redenen die hierboven worden genoemd.
  We zijn beiden 40ers, dus vallen beiden in de doelgroep – daar ligt het dus niet aan.
  Het zal wel een kwestie zijn van ‘zoveel luisteraars, zoveel meningen’…

  In het gastenboek van Radio 2 / de Top 2000 laaien dezelfde discussies ook elk jaar weer op. De eerste jaren vond ik het wel grappig om te lezen, nu geloof ik het eerlijk gezegd wel. Radio 2 doet toch weinig tot niets met (terechte) kritiek van luisteraars, en dat is voor mij intussen het grootste kritiekpunt wat de lijst betreft.

 14. Beste Peter,

  Bedankt voor uw uitgebreide verhaal. We zouden u graag via een telefonisch interview nog een aantal vragen willen stellen. Is dit mogelijk? Zou u een mail willen sturen naar [edit] als u hiermee akkoord gaat?

  Met vriendelijke groet,

  Jan Ligthart en Andor Faber

 15. Ik vind de lijst wel erg beperkt en niet echt handig
  je mag natuurlijk wel 5 vrije keuzen maken.

  olijfje3

 16. De lijst is zoooooooooo voorspelbaar. Hoofdzakelijk blanke muziek. Zwarte muziek ondervertegenwoordigt.

 17. Binnenkort begint de TOP 2000 weer en ik als Blues, Soul, Funk en Rock & Roll liefhebber dacht jaren geleden ook even te gaan stemmen. De muziekstromingen die ik hier noem bestaan eigenlijk vooral dankzij de Afro Amerikaanse medemens. Als je zoveel invloed in de popmuziek hebt dan zullen deze mensen ook wel veelvuldig in de TOP 2000 staan zul je denken. Ik zou dus gaan stemmen en daarbij zat een nummer van John Lee Hooker (elke bluesliefhebber kent hem), maar tot mijn grote verbazing kon ik die stem alleen uitbrengen als ik 5 nummers uit de voorkeurslijst had gezocht. Deze lijst bestond uit 4000 liedjes maar daar stond hij dus ook niet bij. Nou zou je bij een normale stemming nog kunnen bedenken dat er niet op gestemd is, en dat dat de reden is waarom hij er niet in staat, maar door die voorkeurslijst kreeg ik toch een naar gevoel bij de TOP 2000.

  Ik heb dus eens even gekeken hoe die lijst eruit ziet.

  In 2015 stond de eerste zwarte artiest op 62 in de top 2000, en dat was Purple Rain van Prince! De nummer 2 als het om zwarte artiesten gaat is Otis Redding op 82. Pharrell Williams stond met Happy op 111. Op 118 stond Michael Jackson met Earth Song. Dus in de top 100 zijn 2 zwarte artiesten. De zwarte artiesten die er meer dan 2 keer in staan zijn Prince, Michael Jackson, Otis Redding en Stevie Wonder. Om sommige artiesten kunnen ze echt niet heen. The Rolling Stones stonden vorig jaar alleen al vaker in die top 100 dan alle zwarte artiesten bij elkaar, 4 keer namelijk.

  Ik hou erg van Blues, dus eens even kijken in de lijst. Howlin’ Wolf niet in de lijst, John Lee Hooker niet, Elmore James niet, Sonny Boy Williamson niet, Robert Johnson niet, Buddy Guy niet, Freddy King niet, Albert Collins niet,Bo Diddley niet,Etta James niet, alleen Muddy Waters met ‘Manish Boy’ en Robert Cray met ‘Right next door’ staan er als zwarte artiest in. Manish Boy staat er waarschijnlijk ook nog in dankzij een reclamespotje van Levi’s in de jaren 80, en jeugd uit die jaren is ook de doelgroep samen met die van 60 en 70. BB King staat er ook nog in met ‘When Love comes to town’, maar die doet hij samen met U2. Misschien helpt dat. Blanke blues artiesten of artiesten met een bluesnummer als Eric Clapton, JJ Cale, Cuby & the Blizzards, ZZ Top, Gary Moore, The Rolling Stones, Canned Heat, Joe Bonamassa en nog meer staan er vaak genoeg in. Verassend genoeg staat Stevie Ray Vaughan er ook niet in!

  Matthijs van Nieuwkerk hoorde ik ooit een keer zeggen dat het orgineel altijd mooier is als de cover. Dit geldt blijkbaar niet als de artiest zwart is (bij Bob Dylan hoor ik ook wel eens twijfel).

  Ik heb een paar nummers gevonden in de lijst.

  Little Red Rooster – Howlin’ Wolf – niet in top 2000. De cover van The Rolling Stones stond in 2015 op 1524
  Time is on my side – Irma Thomas – niet in top 2000. De cover van The Rolling Stones – 1780
  I Put a Spell on You – Screamin’ Jay Hawkins – niet in de lijst. De cover van Creedence Clearwater Revival stond in 2015 op 152.

  Nou moet ik bekennen dat ik het origineel van ‘I put a spell on you’ een behoorlijk kermisnummer vind. Er zijn covers van o.a. CCR, Nina Simone en Van Morrisson die ik allemaal vele malen mooier vind!!

  The Rolling Stones is een band die er 26 keer in staat, dus dan zal hun muziek ook wel geen enkele link tot die zwarte artiest hebben zou je denken.
  Ik heb hieronder alle nummers van hun eerste album (The Rolling Stones) gezet, en zie dat er vele covers bij zitten. Kijkt u maar even waar hun inspiratie vandaan komt.

  Eerste Album van The Rolling Stones – The Rolling Stones (1964)
  Nummers:
  1. Route 66
  De eerste opname was van Nat King Cole, de bekendste van Chuck Berry (1961). Berry’s versie trok de aandacht van The Rolling Stones,[1] die het nummer in 1964 coverden
  2. I Just Wanna Make Love to You
  Is een lied geschreven door Willie Dixon in 1954. Hijzelf nam het direct op met Muddy Waters. Etta James had in 1960/1961 het nummer ook nog een keer opgenomen.
  3. Honest I Do
  Dit is een nummer van Jimmy Reed en hij had er een hit mee in 1957.
  4. Mona (I Need You Baby)
  Is een popnummer, geschreven door Ellas McDaniel, alias Bo Diddley.
  5. Now I’ve Got a Witness
  Is eigenlijk ‘Can i get a witness’ die een jaar ervoor door Marvin Gaye was uitgebracht, maar The Rolling Stones hebben er een eigen draai aan gegeven.
  6. Little by Little
  Is een nummer dat in 1964 geschreven is door Nanker Phelge in samenwerking met Phil Spector. Nanker Phelge was een pseudoniem voor de popgroep The Rolling Stones als collectief.
  7. I’m a King Bee
  Was de debuutsingle van Slim Harpo uit 1957. Het bluesnummer is vele malen gecoverd.
  8. Carol
  Dit nummer is van Chuck Berry uit 1958.
  9. Tell Me (You’re Coming Back)
  Dit nummer is naar mijn weten van The Stones zelf.
  Can I Get a Witness
  Marvin Gaye.
  10. You Can Make It If You Try
  Eigen nummer voor zover ik het weet!
  11. Walking the Dog
  Is van Rufus Thomas uit 1963.
  Dus er staan 3 nummers van The Rolling Stones zelf op en de rest zijn covers van zwarte artiesten. Ze werden later zelf ook vaak gecoverd, en de mooiste is volgens Mick Jagger ‘(I Can’t Get No) Satisfaction’ van Otis Redding.

  De groningse Ede Staal werd ooit uit de lijst gehouden omdat hij werd gepromoot door DVHN. Promoten zou niet mogen was het argument, maar vervolgens werd Boudewijn de Groot volop gepromoot en toen werd er niets tegen gedaan. De Avond kwam zelfs op nummer 1.
  De linkse VARA die toch voor de zwakkeren zou moeten opkomen gaat weer veel aandacht aan de TOP 2000 geven.
  Ik heb de nacht van de popmuziek gezien en vond die al een groot TOP 2000 gehalte hebben. Ik wens een ieder veel plezier met het luisteren naar de TOP 2000, maar ik zet een cd van John Lee Hooker op!

 18. Dag Jan,

  Dank voor je uitgebreide reactie.

  Je beschrijft volgens mij een bekend verschijnsel in de geschiedenis van de popmuziek: Blanke artiesten die meer succes hebben met van origine zwarte muziek (Elvis, Stones, Eminem etc.).
  Met dit gegeven lijkt me het niet vreemd dat dit ook gereflecteerd wordt in de Top 2000. Op minder bekende liedjes/versies wordt gewoon minder gestemd, ongeacht of die mooier zijn (of niet) dan de populairdere covers (Little Red Rooster, Time Is On My Side, I Put A Spell On You etc.)

  Verder is de Top 2000 elk jaar aan het verjongen, wat ten koste gaat van oude liedjes (en ‘oude’ genres). Zo telde de eerste Top 2000 (uit 1999) 48 liedjes uit de jaren 50. De lijst van 2015 telt er nog maar 8! (Zie ook deze grafieken die ik in 2012 maakte.)
  Dit maakt het volgens mij nog moeilijker voor Blues artiesten om een notering te krijgen/behouden in de lijst.

  M.b.t. het promoten van liedjes: In tegenstelling tot bijv. landelijke verkiezingen, zou ik graag zien dat bij de Top 2000 de keuze van de luisteraars door niets beïnvloed wordt, om een zo objectief mogelijke lijst te krijgen. (eigenlijk is die keuzelijst al een invloed hierop).

 19. Wij luisteren niet meer.

  Dat gebler van die Engelse nicht met dat flutnummer, wat om duistere redenen maar op 1 blijft staan, heb ik altijd afschuwelijk gevonden, vanaf het begin !

  En ja, ik ben van die generatie en ja, ik heb echt wel wat met muziek.

 20. Ik luister vooral naar de muziek die normaal niet wordt gedraaid op radio 2. Metallica, Iron Maiden, System of a Down, Rammstein etc.
  Ik vind het sowieso vreemd dat de top 3 al jaren niet tot nauwelijks veranderd. Stemmen de mensen nu echt allemaal op die nummers? Kan het me niet voorstellen.

 21. Volgens mij zijn de stemmen op de liedjes zo verdeeld dat de nummer 1 ongeveer 5 tot 10% van de stemmen heeft gekregen.

  De top 3 is dus (vermoedelijk) niet bepaald door een absolute meerderheid in het aantal verkregen stemmen, maar gewoon doordat er op de andere liedjes minder is gestemd.

  Daarnaast zullen er vast ook mensen op een van deze drie liedjes stemmen in de hoop dat de andere twee niet op 1 komen.

 22. Dat de lijst wordt gemanipuleerd is wel duidelijk.
  Er wordt muziek gedraaid die normaal nooit op Radio-2 gedraaid wordt, nummers van Metallica en andere hardrock. Het kan niet anders dan dat de fanclub de lijst manipuleert. Ik denk dat de doelgroep van radio 2 die muziek niet echt waardeert.

 23. Het is een lijst, samengesteld uit stemmen van luisteraars. Ja, dat is een gemanipuleerde lijst. Denk je nou echt dat iedereen die de Top 2000 luistert, normaal naar Radio2 luistert? De doelgroep van Radio2 is tijdens de Top 2000 nogal anders dan de rest van het jaar.
  En Jan, een beetje jammer dat je de Afro Amerikaanse muzikanten/artiesten wegzet als de zwakkeren in de samenleving. En zeker jammer dat je suggereert dat de Vara er dus voor zou moeten zorgen dat bepaalde artiesten hoger in de lijst komen, wat neerkomt op manipulatie van de lijst.
  Overigens zijn er diverse muziekstromingen niet of nauwelijks vertegenwoordigd, bijna allemaal met een beperkte luisterschaar in NL. Ik zie bijvoorbeeld geen enkel Chinees nummer (1.2 miljard Chinezen), geen Indiaas nummer (>1 miljard Indiers), geen Turks of Marokkaans liedje (waar is Tarkan gebleven eigenlijk? Cheb Khaled?), geen enkel K-pop nummer. Dus ja, de lijst is op die manier bezien eenzijdig. En als het je niet bevalt, luister niet en organiseer zelf een andere lijst! Succes er mee!

 24. Waardeloze lijst. Prooi van “fans”, belangengroepen en andere roeptoeters, maar muzikaal fijnproeven? Ho maar. Ik gruw inmiddels van dit soort “gezelligheid”. gelukkig kan ik heerlijk naar mijn 100% eigen smaak luisteren. En hoef ik al die rommel ertussendoor niet te pruimen. het definitieve afscheid van “top 2000” kwam voor mij toen het “boerenlied” en “de boeren” als groep gingen promoten en stemmen. het gaat allang dus niet meer over de kwaliteit van muziek!

 25. Wat Radio Rijnmond vroeger deed is een “Niet-de-top-2000” uitzenden. Luisteraars konden dan een liedje hoe obscuur ook aanvragen en het werd dan ook daadwerkelijk gedraaid. De volgorde werd bepaald door de volgorde van de aanvraag. 2000 aanvragen dus, die de lijst bepaalden.

Reageer op dit bericht!