• 05
  • Nov, 07

Het Plaatjesboek van Leo Blokhuis

Het Plaatjesboek is het nieuwste boek van Leo Blokhuis, een van Nederlands meest bekende popkenners, die bekend werd door o.a. 2 Meter Sessies, Popquiz a Go Go en Top 2000 a Go Go. Daarnaast is hij grotendeels verantwoordelijk voor het Klein Cultureel Woordenboek van De Popmuziek (onlangs heruitgegeven als Klein ABC van de popmuziek), een basis naslagwerk voor elke popmuziekliefhebber in Nederland.

In de Top 2000 a Go Go programma’s vertelde Leo Blokhuis ooit al korte maar boeiende verhalen achter bekende Top 2000 hits. In zijn vorige boek, Grijsgedraaid, ging hij dieper de geschiedenis in van een aantal popklassiekers (o.a. Without You, Bittersweet Symphony, Love Hurts en My Way) en wist dit als spannende geschiedenislessen te brengen.

Het Plaatjesboek is wat dat betreft een ware opvolger geworden van Grijsgedraaid. Het Plaatjesboek - Leo BlokhuisIn dit iets dikkere boek komt Leo Blokhuis wederom met leuke popgeschiedenislessen aanzetten over o.a. Wild Thing, Lady Madonna, By The Rivers Of Babylon en House Of The Rising Sun. Op de CD die achterin het boek te vinden is, staan bijzondere uitvoeringen van de liedjes die hij in het boek bespreekt. Erg interessant vond ik het verhaal achter Oh! Susanna en op deze CD is heel goed te horen hoe een cover van dit nummer Robbie Van Leeuwen inspireerde tot het ‘schrijven’ van de wereldhit Venus (Shocking Blue).

Net zoals Grijsgedraaid is Het Plaatjesboek weer erg fraai vormgegeven door Leo Blokhuis zelf, en lijken deze boeken door overeenkomsten in opzet en vormgeving het begin van een serie te worden. Wat mij betreft mag er elk jaar wel zo’n deel uitkomen. Of nog vaker, omdat ik dit boeiende boek al binnen 24 uur na aanschaf had uitgelezen.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-City to City is het leukste boek van Leo Blokhuis tot nu toe
-Laagland van Leo Blokhuis en Ricky Koole: leuk maar fragmentarisch
-Klein Cultureel Woordenboek van de popmuziek

3 reacties

  1. Wist je dat hij nu in theaters staat met Ricky Koole? Hij vertelt anecdotes en zij zingt “de mooiste onbekende en vergeten juweeltjes”. Op 8 december in de Oosterpoort!

  2. Ja, ik had daar wel iets over gelezen. Ga jij er naar toe?

  3. Ja, de kaartjes zijn in huis 🙂

Reageer op dit bericht!