• 07
 • Dec, 13

Top 2000 heeft geen miljoenen stemmers maar stemmen!

Top 2000 logoGisteren werd er in een persbericht van Radio 2 bekend gemaakt dat, net zoals in voorgaande jaren, er weer een record aantal stemmen zijn uitgebracht (3,3 miljoen) voor de Top 2000. Daarbij is het opvallend dat veel toonaangevende nieuwsbronnen zoals Nu.nl, NRC, Telegraaf en NOS dit onterecht vertalen naar een aantal stemmers van 3,3 miljoen (~20% van onze bevolking).

Voor de duidelijkheid: Elke stemmer mocht op maximaal 20 liedjes stemmen, waardoor het aantal stemmende personen veel lager ligt. Volgens het leuke boek De Muziek Zegt Alles lag het aantal stemmende personen voor de Top 2000 van 2010 net onder de 200.000 (~1,2% van de bevolking) en ik vermoed dat het dit jaar niet zoveel hoger ligt.

Bovendien zou, wanneer een vijfde van onze bevolking op de Top 2000 zou stemmen, het aantal punten voor de nummer 1 (meer dan 10.000 in 2012) en nummer 2000 (meer dan 150) veel hoger moeten liggen volgens een standaard Zipf verdeling.

Laat ik daar even verder naar kijken…

Zipf verdeling

Hoewel ik helaas, naast deze twee uit de FAQ van Radio 2 afkomstige waarden, verder geen puntenaantallen heb, neem ik aan dat dit te benaderen is aan de hand van een Zipf verdeling. Dit is een veelvoorkomend standaard distributiemodel en wordt o.a. gebruikt voor het weergeven van woordfrequenties in teksten, inwoneraantallen van steden, zoekopdrachten in Google en zelfs het aantal gespeelde quizzen op mijn site voldoet hieraan.

Enfin, voor de Top 2000 ziet deze verdeling er dan (vermoedelijk) zo uit:

Vermoedelijke verdeling aantal stemmen voor Top 2000De x-as bevat de positie in de top 2000 en y-as het aantal verkregen stemmen (= punten). Bohemian Rhapsody staat hierbij (weer) op 1 met meer dan 10.000 punten. Daarna volgen de andere liedjes en volgens deze Zipf verdeling daalt het aantal behaalde punten per liedje vrij snel. Hierbij heeft een klein deel van de liedjes de meerderheid van de stemmen gekregen en vind je in de staart (zgn. long tail) veel liedjes die bijna het zelfde aantal punten hebben behaald. Deze long tail loopt nog veel verder door, maar wordt bij positie 2000 afgekapt.

5-10% stemde vermoedelijk op Bohemian Rhapsody

Ik neem verder aan dat het aantal stemmers niet gedaald is ten opzichte van 2010 toen er bijna 200.000 stemmers waren, omdat er elk jaar weer stem records werden gebroken. Gek genoeg zou je bij een optimale benutting van de 20 stemmen die elke stemmer mag uitbrengen, dan 4 (i.p.v. 3,3) miljoen uitgebrachte stemmen moeten hebben. Vermoedelijk heeft lang niet iedereen hier optimaal gebruik van gemaakt. Enfin, voor het gemak reken ik met 200.000 stemmers en ik neem hierbij ook aan dat deze niet meermaals op eenzelfde liedje mochten stemmen. Ik schat dat bij een normale Zipf verdeling de nummer 1 op de lijst dan 5-10% van het totaal aantal stemmen krijgt (in dit geval maximaal 1 per stemmende persoon) wat neerkomt op 10.000 tot 20.000 stemmen (wat blijkt te kloppen).

Ordening in de long tail?

Een opvallend kenmerk van de Zipf verdeling is dat veel liedjes in de staart hetzelfde aantal punten halen. Denk hierbij aan iets als 10 liedjes die allemaal 160 punten hebben gehaald, gevolgd door 11 liedjes met 159 punten etc. Om deze liedjes verder te ordenen, werd volgens mij in vorige edities gekeken naar de rangschikking die de stemmers aan hun favoriete liedjes hadden gegeven. Als ik het me goed herinner en aantal stemlijstjes van vrienden bekijk, zie ik niet zo snel dat er dit jaar sprake is van een ordening bij het stemmen. De FAQ van Radio 2 bevestigt dit. Hierdoor vraag ik me af hoe deze liedjes dan in de Top 2000 worden geordend t.o.v. liedjes die hetzelfde aantal punten hebben behaald. Bepaalt de redactie deze volgorde?

Conclusie: Vermeld het aantal stemmers

Om terug te komen op de aanleiding van dit stukje: De miscommunicatie rondom het werkelijk aantal stemmende personen voor de Top 2000 is erg opvallend. Voor Radio 2 en haar Top 2000 is het natuurlijk een leuke promotie wanneer diverse toonaangevende nieuwsbronnen het werkelijk aantal stemmers opblazen tot een vijfde van onze bevolking, en ik gun deze interessante lijst van harte zoveel stemmers, maar het geeft een onjuist beeld wat door velen wordt overgenomen (zie o.a. Google en Twitter).

En hoewel het persbericht van Radio 2 duidelijk aangeeft dat het om stemmen gaat, denk ik dat de redactie er de volgende keer goed aan doet om naast het aantal uitgebrachte stemmen, ook het aantal stemmende personen te noemen. Het uitblijven hiervan geeft wellicht aan hoe graag Radio 2 deze illusie in stand wil houden 🙂

Zie ook: Benadering aantal stemmen per nummer in de Top 2000 van 2014

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Benadering aantal stemmen per liedje in de Top 2000 van 2014
-Benadering aantal stemmen per liedje in de Top 2000 van 2015
-Verdeling van liedjes per jaar in de Top 1000, Top 2000 & Top 4000

18 reacties

 1. Helemaal mee eens.
  Het raarste is dat Radio2 zelf heel geheimzinnig doet over het aantal stemmers, je ziet het nergens staan en ze geven er niet zo snel antwoord op.

 2. Radio 2 kan er inderdaad duidelijker in zijn.
  Los daarvan vind ik het ook slordig dat vele grote nieuwsbronnen de stemaantallen verkeerd interpreteren en daardoor dit misverstand in stand houden.
  Stel dat je bij de volgende Top 2000 op 100 liedjes mag stemmen, zullen we dan later lezen dat heel Nederland op de Top 2000 heeft gestemd? 😛

 3. Ik ben ook heel benieuwd naar het aantal stemmers. Ik kan namelijk niet geloven dat het maar gaat om 200000.
  Het hele land is er naar mijn gevoel mee bezig. Om mij heen hoor ik alleen maar van stemmers.

 4. Des te meer reden voor Radio 2 om hier meer open in te zijn 🙂

 5. Wij hebben al ettelijke discussies gevoerd over de wijze waarop deze lijst tot stand komt. Er staan nl. nummers in, vooral in de top 200, die er geveolsmatig niet tussen passen. Totaal onbekende nummers van onbekende artiesten. Dit roept duidelijk vraagtekens op!!

 6. er zijn ook lieden, waaronder ik, die met meerdere mailadressen stemmen.
  mijn hond heeft dus ook gestemd.
  hackers kunnen ook leuke grappen uithalen denk ik.
  groetjes!

 7. Ik neem aan dat Radio 2 wel het een en ander doet om te voorkomen dat personen meermaals kunnen stemmen, ook al is dat blijkbaar niet 100% effectief.

  Toch vraag ik me af wat het effect van deze ‘aanvullende stemmen’ zou kunnen zijn. Stel dat je een liedje buiten de top 100 een paar tientallen plaatsen kan laten stijgen. Is dat belangrijk? En is dat de moeite waard?

  Volgens mijn benaderings-model van de Top 2000 heeft een liedje om in de Top 100 te komen al meer dan 5000 stemmen nodig. En voor de Top 20 zelfs meer dan 15000.
  Om dit te bereiken moet er wel redelijk wat ‘gehackt’ worden en deze omvang vergroot ook de kans dat het ontdekt wordt.

 8. De top 2000 van 2015 zal vermoedelijk weer een record aantal stemmen op gaan leveren: Elke stemmer mag dit jaar op maximaal 25 liedjes stemmen (15 uit de keuzelijst en 10 vrije keuze) en dat is 5 meer dan in voorgaande jaren.

  Het aantal stemmers hoeft op deze manier dus niet toe te nemen om het stemmenrecord te breken.

  Indien het aantal stemmers gelijk blijft t.o.v. vorig jaar EN deze stemmers de uitbreiding van het aantal kiezen liedjes maximaal benutten, dan zou je kunnen voorspellen dat het Radio 2 persbericht n.a.l.v. het sluiten van de stemperiode (27 november) een record zal vermelden van 4,75 miljoen uitgebrachte stemmen (20% meer dan de 3,8 miljoen stemmen in 2014).

 9. Zoals ik voorspelde heeft door de toevoeging van 5 extra stemmen per stemmer (20% meer) de Top 2000 dit jaar weer een record aantal stemmen gekregen. Het behaalde aantal van 4,5 miljoen stemmen valt iets lager uit dan mijn schatting (4,75 miljoen) en dat kan betekenen dat niet elke stemmer die extra 5 stemmen heeft benut en/of dat het absolute aantal stemmers iets is afgenomen.
  Heeft de Top 2000 een populariteitspiek bereikt?

 10. En Nu.nl is er dit jaar weer ingetrapt: “Vorig jaar brachten 4,5 miljoen mensen een stem uit tijdens de stemweek” 😛

 11. Ook in 2016 zal de Top 2000 hoogstwaarschijnlijk weer een record aantal stemmen opleveren, omdat wederom het maximale aantal stemmen dat 1 stemmer mag uitbrengen is verhoogd: 35 (20 uit de keuzelijst en 15 vrije keuze) tegenover 25 vorig jaar.

  Bij een optimale benutting van deze bijna 30% (!) stem uitbreiding van kan het aantal uitgebrachte stemmen stijgen van 4.5 miljoen in 2015 naar 6.3 miljoen in 2016. (Zie ook mijn reacties 8 en 9 hierboven.)

  Ik vraag me wederom af wat het doel is van deze uitbreiding van het maximaal uit te brengen stemmen per stemmer: Is dit een poging van Radio 2 om kunstmatig records te breken (wat weer fijne persberichten oplevert) terwijl het eigenlijk een stagnatie in het aantal stemmers verbloemt?

  Op de laatste dag van de stemweek (2 december) wordt waarschijnlijk het aantal uitgebrachte stemmen bekend gemaakt en dan weten we meer.

 12. Zolang de Top 2000 geen openheid van zaken geeft welk nummer hoeveel stemmen heeft gehaald (en dat blijven ze categorisch weigeren), kan ik niet anders concluderen dat de lijst wordt gemanipuleerd door de radiomakers (vroeger noemden ze dat toch pluggers….????).

 13. Zoals voorzien is er dit jaar (2016) weer een record aantal stemmen uitgebracht (van 4,5 naar 6,5 miljoen) en is dit volgens mij (bijna geheel) te danken aan uitbreiding van het aantal stemmen (van 25 naar 35) dat 1 stemmer mocht uitbrengen.

 14. Ik heb niet gestemd en luister ook niet naar de top 2000. Even globaal gekeken maar de moeite niet waard wat er in staat op een paar nummers na. Volgens mij kan je ook niet stemmen wat je stemmen wil. Zijn bijvoorbeeld maar weinig lp of cd tracks te horen. En van Yes staan er nummers in die wel betere hebben zoals awaken of minddrive ipv owner of a lonely heart.
  Of van Kansas andere nmmers ipv dust in the wind bijna hun slechtste nummer maar wel commercieel.

 15. @Gert:

  > Volgens mij kan je ook niet stemmen wat je stemmen wil

  Ik dacht dat elke stemmer dit jaar op 20 liedjes uit de keuze lijst kon kiezen, aangevuld met 15 liedjes naar eigen inzicht (zogenaamde vrije keuze). Die vrije keuze zou je dus kunnen benutten om op lp/cd tracks te stemmen.

 16. Opmerkelijk: Het maximaal uit te brengen stemmen (35) per stemmer is dit jaar NIET verhoogd.

  In voorgaande jaren zorgden deze verhogingen er (grotendeels) voor dat het record van het aantal uitgebrachte stemmen op de Top 2000 elk jaar weer gebroken werd (en dat leverde NPO Radio 2 mooie persberichten op).

  Ik ben benieuwd of het record van uitgebrachte stemmen (vorig jaar 6,5 miljoen) dit jaar zal worden gebroken.

 17. Opvallend: Het aantal uitgebrachte stemmen op de Top 2000 is dit jaar NIET bekend gemaakt. In voorgaande jaren kwam dit aantal stemmen vrij prominent naar voren in allerlei persberichten.

  Ook opmerkelijk is dat dit blijkbaar niemand is opgevallen. Ik vond althans in Google en Twitter hier geen opmerkingen over.

  Vermoedelijk heeft het geheim houden van het aantal uitgebrachte stemmen twee oorzaken:

  1: De Top 2000 redactie (NPO Radio 2) wil vermoedelijk nog minder inzicht verschaffen in het proces van de samenstelling van de lijst, o.a. om manipulatie te voorkomen.

  2: Het aantal uitgebrachte stemmen van dit jaar is vermoedelijk nauwelijks toegenomen (of zelfs gedaald?) ten opzichte van vorig jaar. In voorgaande jaren werden er namelijk steeds stemrecords gebroken, met name omdat het aantal uit te brengen stemmen per stemmer steeds werd uitgebreid (vorig jaar van 25 naar 35). Dit jaar is dat maximaal aantal uit te brengen stemmen per stemmer (35) gelijk gebleven, waardoor er vermoedelijk nauwelijks een groei in het totaal aantal uitgebrachte stemmen waar te nemen viel. Het bekend maken van het totaal aantal uitgebrachte stemmen zou wellicht pijnlijk duidelijk kunnen maken dat die groei is uitgebleven.

  Enfin, ik vind het jammer dat het totaal aantal uitgebrachte stemmen niet bekend is gemaakt. Het aantal geeft een beeld van hoe de Top 2000 in Nederland wordt ervaren en hierdoor kan ik mijn benaderingsmodel van het aantal stemmen per liedje in de Top 2000 niet aanpassen voor dit jaar.

 18. Ik heb niet gestemd en zal ook nooit stemmen.
  Ik luister zelfs niet eens hiernaar.
  Draai mijn eigen muziek wel.
  Zolang je verplicht bent uit een bepaalde vootgekaude nummets moet stemmen en een klein aantal vrij mag stemmen stem ik niet.

  Klein voorbeeld wat kan ik nu van kansas stemmen? Dat is bijns hun slechtste nummet dust in the wind maar wel een grote hit en commercieel terwijl ze heel andere en veel mooiere muziek maken.
  Maar goed veel luister plezier ju?lie.

Reageer op dit bericht!