• 28
 • Nov, 11

Leuk quiz boek: 2012 Popquizvragen

2012 popquizvragen boekOnlangs ontving ik een e-mailtje van ene Marcel Mulhuyzen die me attendeerde op zijn boek 2012 Popquizvragen.

De beschrijving van het boek klonk veelbelovend en nadat ik het tevergeefs bij een grote boekhandel had besteld en later bleek dat ik het wel bij een naburige platenzaak kon vinden, heb ik het in 2 dagen uitgelezen.

Wat een leuk quiz boek!

Categorieën

Het boek bestaat uit 2012 vragen die verdeeld zijn in 45 verschillende categorieën. Dit maakt het erg toegankelijk voor muziekliefhebbers van diverse genres of tijden. Zo vind je er vragen over diverse stromingen (Rock & Roll, Disco, Punk, Soul, Britpop etc.), decennia, maar ook Nederland, België, drummers & bassisten, beroemde citaten, roddels, pseudoniemen, begeleidingsbands, covers, records, duetten, managers, rappers, eendagsvliegen, nummer 1 hits etc.

Een van de leukste categorien vind ik die van overeenkomsten, zoals deze vraag:

Wat is de overeenkomst tussen Bob Marley, Cheap Trick, Kiss en Peter Frampton?

Heb jij een idee? 🙂

Foutjes

Oh ja, tijdens het lezen kwam ik deze tijd-gerelateerde fouten tegen:

 • James Brown overleed op 25 december 2006 en niet op 26 september 2006 (vraag 635)
 • Gloria Estefan & Miami Sound Machine scoorden in 1988/1989 een nummer 1 hit, niet in 1984. (vraag 1055)

Maar dit zijn kleinigheden en doen totaal geen afbreuk aan dit leuke boek.

Conclusie: Leuk!

Enfin, 2012 Popquizvragen is een leuk en breed boek met quizvragen over popmuziek en elke muziekliefhebber zal hier met plezier in bladeren.

Eigenlijk heeft dit boek maar een nadeel, en dat is dat het maar via een paar verkooppunten te verkrijgen is. Volgens mij kan dit boek veel meer muziekliefhebbers bereiken wanneer het in elke boekhandel te vinden is.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Leuk boek: 800 nummer 1 hits uit de Top 40
-Leuk boek: De muziek zegt alles – De Top 2000 onder professoren
-Iedereen Is Muzikaal – Leuk boek over onderzoek naar muzikaliteit

14 reacties

 1. Volgens mij maakten Bob Marley, Cheap Trick, Kiss en Peter Frampton allemaal muziek, maar dat weet ik niet zeker…

  Volgens mij voltooide James Brown zijn laatste caperoutine op 2e kerstdag 2006: 25 december.

 2. @Lieuwe: 🙂 Ik bedoel natuurlijk iets wat ze nog specifieker gemeenschappelijk hebben.

  En JB stierf idd op de 25e. Goed gezien!

 3. Ben ik dus net bezig om af te kicken van mijn muziekboeken-verslaving (heb me al voorgenomen om de nieuwe Popencyclopedie nu eens niet te kopen) – kom jij met deze blog… en bedankt 😉

 4. 😆
  En Leo Blokhuis heeft ook weer een nieuw (sound)boek uit (ik lees dat boek op dit moment). Misschien kun je je voornemen beter uitstellen tot in het nieuwe jaar 🙂

 5. Ja, dat Leo Blokhuis-boek heb ik al in de boekhandel zien liggen. Ik denk wel dat het me zal lukken om daar weerstand aan te bieden… maar dat Popquizvragenboek heb ik zojuist al (online) besteld 🙂 ach ja, ‘t is toch bijna Sinterklaas.

 6. 😉

 7. Heb het boekje inmiddels in huis, plus een extra exemplaar waar ik iemand anders blij mee ga maken [Sinterklaas hè].
  Nog geen tijd gehad om het helemaal door te lezen, dus de overeenkomst tussen Bob Marley, Cheap Trick, Kiss en Peter Frampton weet ik nog steeds niet 😀 , maar het boek ziet er goed uit! Ben ik wel even zoet mee.
  Grappige cartoons op de cover 🙂
  Bedankt voor de tip!

 8. Leuk! 🙂

 9. Happo Peter,

  Volgens mij gebruikten al die bands zo’n soort van box met een slang eraan, waarmee je dat wah-wah-effect in de muziek krijgt als je erin zingt. Bij Frampton is dat in Show me the way en bij Marley in No woman no cry. Ben de naam van het apparaat ff kwijt, maar in de top 2000 uitzendingen is er een thema aan gewijd.

 10. Hoi Hardy. Leuk gevonden. Dat apparaatje heet een talk box, maar dat is niet de oplossing.
  Ik zal een tip geven: Je moet hierbij aan albums denken.

 11. Kwamen de grootste hits van deze artiesten niet op de alive albums en is dat wellicht de overeenkomst?

 12. Bijna. Voor Frampton en Cheap Trick klopt dat, maar niet voor Kiss en Bob Marley.
  Volgens het boekje moet het dit zijn: Deze artiesten braken door met een live album. Maar nu ik er wat meer over nadenk: Volgens mij klopt dat ook niet voor Kiss en Bob Marley in Nederland.

  Wellicht was een variant als deze beter: ‘Wat is de overeenkomst tussen Peter Frampton, Cheap Trick, James Brown en The Allman Brothers Band?

 13. De doorbraak van KISS kwam toch eigenlijk van dat studioalbum waarop I was made for lovin you (hun grootste hit) staat? Dat is geen live-album. Volgens mij klopt het voor Marley weer wel, want No woman no cry is vooral een hit geworden in de live-uitvoering…

 14. @Hardy: Inderdaad. Kiss scoorde in 1979 pas haar eerste en doorbraakhit met iwmfly. (album: Dynasty). Maar in de VS braken ze in 1975 al door met hun Alive live album.

  No Woman No Cry werd idd een hit in de live uitvoering (1975), maar 2 jaar eerder scoorde hij al met Get Up, Stand Up, zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bob_Marley#Singles

Reageer op dit bericht!