• 17
 • Jun, 09

Mijn top 5 liedjes over school en lesgeven

Top 5 liedjes over school en les gevenDeze week mag ik weer cursus geven op mijn werk en dat zette me aan het denken over mijn favoriete liedjes over school en lesgeven.

Er zijn aardig wat liedjes over dit thema geschreven, maar uiteindelijk kon ik uit al die nummers mijn favoriete top 5 samenstellen.

Natuurlijk geldt dat deze lijst er morgen weer heel anders uit kan zien.

Afvallers

Bij het samenstellen van deze lijst twijfelde ik nog over School’s Out (Alice Cooper), Rock & Roll Highschool (Ramones) en Me & Julio Down By The Schoolyard (Paul Simon). Ik dacht zelfs even aan het zoete When I Kissed The Teacher van Abba en het eh, minder zoete equivalent Hot For Teacher van Van Halen.

Hoe dan ook, mijn top 5 ziet er uiteindelijk zo uit:

5. Don’t Stand So Close To Me ’86 – Police

Police - Don't Stand So Close To Me '86 singleNet als de genoemde nummers van Abba en Van Halen gaat dit nummer ook over gevoelens voor een docent. Enfin, tekstueel wint deze versie van de Police het wat mij betreft. Wie wil er na het horen van deze eerste regel niet horen hoe dit verder afloopt?

Young teacher, the subject, of schoolgirl fantasy

Enfin, ik heb al eerder over Don’t Stand So Close To Me geschreven en dus houd ik het nu kort. Oh ja, ik prefereer de ’86 versie (met intro drums etc.), wellicht omdat ik die als eerste leerde kennen.

4. Never Miss A Beat – Kaiser Chiefs

Never Miss A Beat - Kaiser Chiefs singleIt’s cool to know nothing…

Hoewel de tekst het niet prijs geeft, proef ik toch een duidelijke afkeer van deze houding. Ik ben als enthousiast quizzer het natuurlijk met deze afkeer eens. Het weten van dingen is leuk.
Enfin, deze moest in mijn top 5. Ik blijf het daarbij verbazingwekkend vinden dat dit aanstekelijke nummer (uptempo, call & response) en tevens 1e single van het 3e Kaiser Chiefs album geen Top 40/50 hit in Nederland is geworden. En ja, dit is van de Kaiser Chiefs, niet Franz Ferdinand 😛

3. School – Supertramp

School - Supertramp single

Don’t do this and don’t do that

School van Supertramp is een klassieker die hier gewoon tussen hoort. Ondanks de talloze beluisteringen, betrap ik me nog steeds op het onbewust in mijn hoofd meezingen van dit nummer of het opgaan in de spanning van het instrumentale deel.
Oh ja, indien je niets van deze band (verder) kent, probeer dan ook eens mijn Supertramp voor beginners.

2. Another Brick In The Wall, Part II – Pink Floyd

Another Brick In The Wall, Part II - Pink Floyd single

No dark sarcasm in the classroom…

Dit is ook zo’n klassieker die je misschien te vaak hebt gehoord. Indien dat het geval is, luister dan eens naar de prequel The Happiest Days Of Our Lives, het nummer dat op The Wall van Pink Floyd hieraan voorafgaat. Another Brick II kreeg hierdoor bij me een 2e leven. Als je verder weet dat The Wall veel autobiografische elementen bevat, dan moet tekstschrijver Roger Waters wel een behoorlijke rotjeugd hebben gehad (niet herkenbaar overigens).

1. (What A) Wonderful World – Sam Cooke

(What A) Wonderful World - Sam Cooke single‘k weet niet veel van – geschiedenis,
‘k weet niet veel van – biologie


Dit nummer blijft na 50 jaar (!) onweerstaanbaar. Het fraaie stemgeluid van Cooke en vooral het heldere samenspel tussen de drums en contrabas maken dit nummer en klassieker voor me.

Daarnaast dankt (What A) Wonderful World de nummer 1 positie in deze lijst aan een recentelijk mini-concert dat ik bijwoonde, en vooral aan de mooie film Witness, waarin Harrison Ford als agent tijdelijk verblijft in een Amish gemeenschap. In deze ontluikende scene luistert hij samen met Kelly McGillis (The Accused/Top Gun) naar zijn autoradio, waarop deze klassieker te horen is:

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Waarom ik de Top 2000 niet ga luisteren
-Mijn top 5 van favoriete Halloween liedjes
-Top 5 liedjes over paarden en paardrijden

7 reacties

 1. Mooi lijstje van vijf!

  Uhhh de ’86 uitvoering??? Oei, die is best fout! 💡
  Enne, Level 42 – Lessons in love had verplichte kost op school moeten zijn! Toch?

 2. Ok, dat van 86′ moet ik even uitleggen 😳

  Ik leerde de Police kennen door hun eerste verzamelaar Every Breath You Take: The Singles, en daarop stond (in eerste instantie) alleen de ’86 versie van deze hit. Pas vele jaren later hoorde ik de originele versie, maar nostalgie had al toegeslagen: ik vond er iets in missen en prefereerde sindsdien de ’86 versie.

  En ja, dat vak van Level 42 had idd verplicht moeten worden gesteld, zou ook mooi staan op diploma’s en zo. 😀

 3. What did you learn in school today – Pete Seeger: beetje een padvindersliedje, maar wel een leuke tekst.

 4. Idd aardig liedje. Ik vond deze versie uit ’64:
  http://www.youtube.com/watch?v=VucczIg98Gw

 5. Mijn dochter moest voor haar school een song tekst over school zoeken. Mijn advies:

  Bruce Springsteen:

  We busted out of class had to get away from those fools.
  We learned more from a three minutes record then we ever learned at school.

  Meer heeft hij niet nodig om zijn punt te maken.

 6. Mijn eerste ingeving is “I don’t like Mondays” van The Boomtown Rats. Dat nummer gaat over een meisje dat het vuur opent op kinderen en volwassenen op een speelplaats bij een school. Twee volwassenen kwamen daarbij om het leven en acht kinderen raakten gewond.

  “Nobody’s gonna go to school today…”

 7. @Rinus: Leuk.
  Nog eentje in dat rijtje:
  When I think back on all the crap I learned in high school, it’s a wonder I can think at all (Paul Simon).

  @Sonja: Leuke suggestie. Vreemd dat ik dat liedje nog niet genoemd hebt.

Reageer op dit bericht!