• 12
 • Jun, 09

Waarom haalde ik de Kaiser Chiefs en Franz Ferdinand door elkaar?

Waarom lijken de Kaiser Chiefs en Franz Ferdinand zo op elkaar?Deze week hoorde ik bij een kennis quiz een cover-fragment en ik kon maar niet op de titel komen.

In dat puntje-van-mijn-tong frustratie moment dacht ik zeker te weten dat het een Franz Ferdinand nummer was. Ik doorliep een aantal titels van hun bekendere liedjes, maar kwam maar niet op de juiste. 🙁

Bij het later oplezen van de antwoorden bleek dat ik de Kaiser Chiefs met Franz Ferdinand had verward. Het betrof hier de I Predict A Riot single 😯

Stom van me natuurlijk, maar bij nader inzien valt het me op dat de Kaiser Chiefs en Franz Ferdinand veel overeenkomsten hebben en dat die verwarring misschien helemaal niet zo raar is.

Laat ik die overeenkomsten eens op een rijtje zetten.

Overeenkomsten in muziek

Een eerste overeenkomst vind ik in hun muziek. Beide bands zijn gitaarriff geörienteerd, hebben prettig meezingbare (commerciële?) stukjes en klinken daarbij ook erg Brits (beide bands komen uit Groot Brittannië). Verder doen de muzikale break in Do You Want To en het intro van Take Me Out van Franz Ferdinand me denken aan de break van het fraaie The Angy Mob van de Kaiser Chiefs.

Relatie met de Eerste Wereldoorlog

Beide bandnamen doen me aan de Eerste Wereldoorlog denken. Franz Ferdinand was natuurlijk de vermoorde kroonprins, en Duitsland werd toen geleid door Kaiser Wilhelm II. (overigens zijn de Kaiser Chiefs genoemd naar een Zuid-Afrikaanse voetbalclub, maar tsja, het is mijn beleving he?)

Doorbraak in 2004

Beide Britse bands braken in 2004 door met hun debuutalbums. Employment voor de Kaiser Chiefs, en Franz Ferdinand bracht toen haar titelloze debuut uit.

Vergelijkbaar patroon in succes van singles en albums

Kaiser Chief AlbumsWellicht is dit de belangrijkste reden waarom ik deze bands door elkaar haalde. Beide bands hebben op moment van schrijven 3 studio albums uitgebracht.

Daarbij zijn zowel Employment als Franz Ferdinand (de debuutalbums) tot nu veruit de best verkochte albums van respectievelijk de Kaiser Chiefs en Franz Ferdinand in Groot Brittannië (en volgens mij ook wereldwijd).

Verder zijn de hoogste albumlijst noteringen van beide opvolgende albums (Yours Truly, Angry Mob en You Could Have It So Much Better) weer hoger dan die van hun voorgangers (vermoedelijk vanwege de hooggespannen verwachtingen).

Franz Ferdinand albumsOok zorgden de eerste singles van deze tweede albums tevens voor hun meest succesvolle singles in Nederland, respectievelijk Ruby en Do You Want To.

Daarna deden beide groepen weer een (commercieel) stapje terug, omdat hun derde albums (Off with Their Heads en Tonight: Franz Ferdinand) minder goed verkochten dan de voorgaande albums. Dit geld ook voor de eerste singles van deze albums (Never Miss A Beat en Ulysses).

Conclusie: Huiswerk doen!

Enfin, het blijven natuurlijk verschillende bands en een beetje kenner zou ze niet door elkaar moeten halen. Deze blog post is daarom eigenlijk een soort huiswerk voor me, waarbij ik deze bands nog beter leer kennen. Tijdens dit schrijven luister ik ook naar CD’s van beide bands. Hopelijk heeft deze post daarbij ook een therapeutische werking voor me. 🙂
Ten slotte zoek ik hierbij ook sympathie voor deze verwarring, vandaar deze afsluitende vraag:

Verwar jij de Kaiser Chiefs ook wel eens met Franz Ferdinand? (en indien nee: kun je voorstellen dat sommigen dat wel doen?)

9 reacties

 1. Ik heb ze beide live gezien op Pinkpop 2006, en ik zou ze niet snel door elkaar halen. Ondanks dat ik me kan voorstellen dat je ze op cd snel door elkaar haalt, hebben ze live toch wel een verschillende stijl. Maar uhm, I predict a Riot, dat hád je moeten weten Peter!

  Live zijn ze beiden trouwens erg een aanrader ;-), al ga ik eerder voor de Kaiser Chiefs dan voor Franz Ferdinand.

  My 2 cents!

 2. Ik heb beide meerdere malen gezien (KC rules!) en geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt. Maar, gelet op bovenstaande en your lack of knowledge verder… vooruit 😉

  Het verschil al ondertussen al onder de knie?

 3. :mrgreen: in plaats van een klein beetje sympathie voor mijn kwetsbare opstelling, word ik hier (wellicht terecht, maar toch) afgerekend op de gemaakte fout. Jammer 😉

  Enfin, ik reken mezelf er ook op af (vandaar deze blog post), omdat ik alle 6 albums hier heb liggen, en deze af en toe ook beluister. Sterker nog, ik vind het ook echt leuke muziek en het beluisteren ervan voelt niet als ‘huiswerk’.

  Nog een paar argumenten van mijn verdediging, misschien werkt dit wel bij jullie:
  -de akoestiek van de quiz ruimte was niet optimaal
  -de boxen gaven een vrij dominante bastoon door
  -het betrof hier een cover-fragment
  -jullie waren er niet bij! 😎

 4. Tja, met al dat Engelse muziekgeweld is het soms wat zoeken. Beide bandjes zijn erg populair geworden, maar wat mij betreft vond ik het verschil bij debuut het grootst. Daarbij ging en gaat mijn voorkeur uit naar Franz Ferdinand’s eerste. Dat was echt een verfrissend geluid en een verfrissend album, hoewel zuurpruimen daar weleens anders over dachten. Dat album zou ik nooit door elkaar halen met de rest. Ik zou Franz Ferdinand ook daarom veel makkelijker herkennen. Wat Kaiser Chiefs nu eigenlijk heeft toegevoegd (en Franz Ferdinand vanaf de tweede ook, wat gemaakt heeft dat ik de derde niet eens aandachtig meer beluisterd heb!) is voor mij veel minder duidelijk. Die zou ik dan ook niet met Franz Ferdinand verwarren, maar misschien wel met andere bands. Onderscheiden blijft voor de muzikant en criticus beide een uitdaging, maar voor de criticus of kenner eigenlijk een must.

 5. “Onderscheiden blijft voor de muzikant en criticus beide een uitdaging, maar voor de criticus of kenner eigenlijk een must.”
  Dat vind ik een mooie omschrijving. Nu ik er verder over nadenk, bij veel groepen/artiesten (U2, Bowie, Radiohead, Madonna) is dit soms makkelijker dan bij andere (Stones, AC/DC, Bryan Adams).
  Daarbij blijft onderscheiden voor de uitvoerende artiest ook belangrijk.

 6. Ik haal ze niet door elkaar, maar dat is waarschijnlijk omdat ik Franz Ferdinand intussen al best goed ken. Wat betreft de gelijkenissen: het zijn er inderdaad behoorlijk wat. De leek (niet bedoeld als lullige benaming, vat het niet verkeerd op!) die dit door elkaar haalt hoeft zich niet te schamen ;).

 7. Ok, ik ben nog een leek mbt FF en de KCs. Maar ik schaam me wel, omdat ik dat niet wil zijn. 🙂

 8. Ik heb hetzelfde met sommige zangers. Gisteren had ik een popquiz, kreeg ik in één ronde John Mayer, James Morrison, Jason Mraz en James Blunt om mijn oren… ik was even het spoor bijster 😳

 9. Daar kan ik me iets bij voorstellen. :mrgreen:

Reageer op dit bericht!