• 17
 • Mar, 08

Don’t Stand So Close To Me – The Police

The Police

Vorig jaar zijn er in Nederland 25 docenten ontslagen omdat ze te ver zouden zijn gegaan in hun digitale contact met leerlingen.

Bij het lezen van dit bericht moest ik meteen denken aan Don’t Stand So Close To Me, het fraaie nummer van de Police waarin een jonge docent in moeilijkheden komt wanneer een leerlinge een crush op hem heeft.

Don’t Stand So Close To Me

Don

Don’t Stand So Close To Me was de eerste single van Zenyatta Mondatta, het 3e album van de Police uit 1980. Het nummer werd een wereldhit en liet zien dat Sting ook serieuze en complexe teksten kon schrijven. Hij was voor z’n doorbraak ooit docent geweest, en heeft hij ongetwijfeld elementen van die tijd in deze tekst gestopt. Sting heeft overigens ontkend dat dit nummer autobiografisch is.

Enkele flarden uit deze tekst om een beeld van het verhaal te geven:

 • Young teacher, the subject, of schoolgirl fantasy
 • This girl is half his age
 • Sometimes it’s not so easy to be the teachers pet
 • Strong words in the staffroom, the accusations fly

Hierbij eveneens de clip, en let daarbij op de tekst:

Opvallend vind ik dat de clip uit 1980, net als vele andere clips van de Police) een vrolijke band laat zien, maar dat juist daardoor de serieuze tekst van dit nummer niet goed uit de verf komt. Behalve de setting (klaslokaal) heeft de clip eigenlijk niets met de tekst te maken.

Don’t Stand So Close To Me ’86

DonIn 1983 bracht de Police haar laatste studioalbum uit en hield het na een toer voor gezien. In 1986 komen de drie leden (Sting, Andy Summers en Steve Copeland) weer even bij elkaar om op te treden en nemen o.a. een remake op van Don’t Stand So Close To Me, dat later op hun eerste verzamelalbum Every Breath You Take: The Singles terecht komt. Het nummer wordt zelfs op single uitgebracht en wordt een bescheiden hitje in Nederland (en Europa). Jammer genoeg heeft ook de video van deze fraaie remake weinig te maken met de tekst van het nummer:

Kijkersvraag

In de tekst verwijst Sting naar “That book by Nabokov”. Weet iemand welk boek hij hier bedoelde?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-The Pretender – Foo Fighters
-Just Stand Up van Mariah Beyonce Rihanna Crow Fergie en meer
-Always On Your Side – Sheryl Crow

10 reacties

 1. In antwoord op je laatste vraag en om anderen ook even na te laten denken: denk Alizée rond de eeuwwisseling… 😉

 2. Hoeveel wereldberoemde boeken heeft Nabokov geschreven? 😉
  Moest Roberts muzikale aanwijzing wel even googelen voor ik ‘m snapte, trouwens…

 3. Ja, leuke hint Robert!
  Moi?

 4. Ik luister de text altijd als een relaas van een teacher die het er moeilijk mee heeft om het “object of love” van een leerlinge te zijn. Deze zin viel me al eerder op, maar nu je hem zo mooi quote:

  Sometimes it’s not so easy to be the teachers pet

  … daar lijkt het ineens alsof de leerling het er zo moeilijk mee heeft teachers pet te zijn, maar dat gaat haar (?) toch wel vrij makkelijk af? .. de teach heeft het er juist moeilijk mee… dacht ik.

  (en nu maar hopen dat die tag mag 🙂 )

 5. Die zin slaat op de jaloezie van haar klasgenoten, omdat hij (de docent) haar blijkbaar in de klas wel voortrekt:

  Her friends are so jealous, you know how bad girls get
  Sometimes its not so easy to be the teachers pet

  Hij is dus niet de enige die het er moeilijk mee heeft.

 6. De Police heeft overigens meer “verhalende” songteksten die van dit soort. Message in a Bottle vind ik ook zo’n toffe.

  Heel eerlijk gezegd let ik verder nooit zo op songteksten. Ik pleur ze eigenlijk zo nu en dan online als ik het een leuk nummer vind, zodat ik zelf een beetje kan checken hoe ik mee moet blèhren.

 7. Overigens heb ik de link bij dit nummer niet zo snel bij de actualiteit zoals jij, maar eerder bij TV-series of films waarbij een dergelijke verhouding zich afspeelt. *Iemand The O.C. gezien lately? 😉

 8. @Ajay: Ik heb die connectie met films of series dan weer niet (of minder). Series volg ik bijna niet en nu ik er over nadenk kan ik niet zo 1-2-3 een bijpassende film bedenken.

  M.b.t. teksten, ik bedacht me dat die steeds belangrijker voor me zijn geworden naarmate ik ouder werd. Teksten moet je ontdekken, om de liedjes beter te kunnen begrijpen, (ok, misschien niet alle liedjes) of om ze lekker eh, mee te kunnen blèhren 🙂

 9. @Peter: Over bijbehorende films gesproken: ik moet bij dit nummer (en nog meer bij het boek van Nabokov trouwens) denken aan ‘The Crush‘ met Alicia Silverstone. Al slaat die film meer op het Lolita thema dan op een studente/leraar verhouding.

  Dit laatste is de laatste tijd wel vaak in het nieuws vanuit Amerika. Al gaat het daar voor mijn gevoel tegenwoordig vaker over leraressen die met een leerling aanpappen. Kan natuurlijk ook zijn dat dit gewoon nieuwswaardiger is dan andersom…

 10. Geweldig, ik moest toen ik m’n eerdere commentaar schreef ook denken aan die film, maar ik dacht niet (zoals je al opmerkt) dat hij haar leraar was, en dus noemde ik deze maar niet. Grappig en toevallig.

Reageer op dit bericht!