• 11
  • Feb, 08

Michael Jackson’s Thriller bestaat 25 jaar

Thriller 25 van Michael Jackson kwam deze maand uit en voor deze jubileum uitgave werden 5 hits bewerkt tot bonus-duetten met eigentijdse artiesten als Akon, Kanye West, Fergie en Will.i.am. Deze laatste trad ook op als co-producer van 4 van deze bewerkingen. Hiermee lijkt Michael duidelijk de huidige generatie aan te willen spreken, iets wat hij 25 jaar geleden ook al deed.

Thriller 25 jaar geleden

Thriller Michael Jackson albumThriller van Michael Jackson was mijn allereerste casette bandje en ik ken de 9 nummers dan ook vrij goed. En ik ben niet de enige. Thriller is nog steeds het meest succesvolle album aller tijden, mede omdat maarliefst 7 van de 9 (!) nummers op single werden uitgebracht en ook hits werden. Hiermee vestigde Michael destijds een record, iets wat hij overigens later verbeterde door van de opvolger van Thriller, Bad, 9 van de 11 nummers op (hit)single uit te brengen. Ook van zijn latere Dangerous album wist Michael 9 singles de Nederlandse hitlijsten in te krijgen.

Thriller 2008

Michael Jackson - Thriller 25 album recensieOok van Thriller 25 zullen er ongetwijfeld weer meerdere singles worden uitgebracht. Op dit moment is The Girl Is Mine 2008 (samen met Will.i.am) al te vinden in onze hitlijsten. Deze single heb ik reeds besproken in een eerdere recensie.

Wanna Be Startin’ Something
In de VS is Wanna Be Startin’ Something (met Akon) als eerste single uitgebracht. Dit is een aardige versie en zou best een grote hit kunnen worden, ook al vraag ik me af of de toegankelijkere versie van Rihanna, die nu met Don’t Stop The Music (met daarin samples uit de orginele Wanna Be Startin’ Something versie) een wereldhit scoort, wind uit de zeilen van de Akon versie neemt. Ik vind beide versies overigens onderdoen voor de originele versie.

Beat It
Verder vermoed ik dat de nieuwe Beat It (met Fergie) ook op single zal worden uitgebracht. Het is opmerkelijk Fergie te horen in een pop-rock nummer, maar het klinkt vrij aardig, wellicht ook omdat deze versie niet heel drastisch afwijkt van het origineel.

Billie Jean
Kanye West heeft Billie Jean onder handen genomen, maar deze versie maakt weinig indruk op me. Behalve de drukkere maar langzamere beat, een paar toegevoegde ‘yeah -ah’ klanken en vooral het weglaten van het ijzersterke intro, hoor ik niet veel verschil met het origineel.

P.Y.T.
P.Y.T. (Pretty Young Girl) is naast The Girl Is Mine 2008 het andere nummer waarop Will.i.am te horen is. Deze versie is bijna onherkenbaar geworden en niet echt toegankelijk te noemen.

Restanten
Thriller 25 bevat naast de originele 9 nummers, en de bovenstaande 5 nieuwe bewerkingen nog 2 restanten van de originele opname sessies. For All Time is een nummer dat destijds (terecht) het origineel niet haalde, en ik vraag me af waarom deze versie wel op deze jubileum versie is terecht gekomen. Het andere nummer is de Vincent Price voice-over sessie van dat creepy gesproken stukje van het titelnummer. Het is daarbij leuk te horen dat er oorspronkelijk 3 gesproken coupletten waren, maar het (zwakkere) 2e couplet werd uiteindelijk geschrapt. (Deze voice-over sessie was overigens ook al op de 2001 versie van Thriller te horen).

Succes

Het uitbrengen van Thriller 25 is een slimme zet van Michael Jackson. Zijn populariteit was in de afgelopen 10 jaar behoorlijk teruggelopen en door samen te werken met top artiesten van dit moment, kan hij deze populariteit weer opvijzelen. Hij richt zich hiermee vooral op de jonge generatie die nog niet geboren was toen dit album voor het eerst uitkwam.
De oudere generatie die opgroeide met de eerste versie van Thriller zal waarschijnlijk niet zitten te wachten op deze versie. Deze generatie heeft de originele Thriller (of de speciale 2001 versie) reeds lang geleden al op CD aangeschaft of is de muziek simpelweg ontgroeid. Wat dat betreft was het wellicht interessanter geweest wanneer Michael met een volledig bewerkte versie van Thriller op de markt kwam, waarop alle 9 (i.p.v. 5) nummers bewerkt werden tot duetten. Wellicht kon hij ook nog wel 4 extra nummers opnemen met artiesten als Timbaland, Nicole Scherzinger en Beyonce. Met deze laatste zangeres zou Michael bijvoorbeeld Baby Be Mine kunnen opnemen, en Thriller zou hij wellicht samen kunnen zingen met eh, Marylin Manson? 😉

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Welke single van Michael Jackson zal nu worden uitgebracht?
-Het Michael Jackson dilemma
-Wat vind jij van de Breaking News single van Michael Jackson?

Reageer op dit bericht!