• 26
 • Jun, 09

Welke single van Michael Jackson zal nu worden uitgebracht?

Michael Jackson postume single?Michael Jackson overleed op 25 juni 2009 en dat zorgde voor de nodige media aandacht: Nieuwssites onbereikbaar, twitter overbelast, en op radio zenders werden zijn liedjes regelmatig ten gehore gebracht.

Bij het heengaan van iconen uit de popmuziek is het gebruikelijk dat er postuum een nummer van deze artiest op single wordt uitgebracht, en meestal wordt dit ook een grote hit.

Welke single van Michael Jackson zal dit worden?

Signature song?

Bij sommige postume singles werd er gekozen voor een signature song van de betreffende artiest, denk aan My Sweet Lord van George Harrison of Bohemian Rhapsody van Freddie Mercury (Queen).

Echter, Michael Jackson heeft volgens mij niet een overduidelijke signature song. Zo zie ik bij het zoeken in Google op ‘signature song’ michael jackson zowel Billie Jean, Beat It en Thriller genoemd worden.

Last.FM laat ook zien dat de populariteit van deze drie nummers in de laaste 6 maanden ook dicht bij elkaar ligt:

Last FM Michael Jackson top 10

Toepasselijk onderwerp

Veel postume hits hadden de eigenschap dat ze na het heengaan van de betreffende artiest op een andere, toepasselijke en respectvolle manier geïnterpreteerd konden worden. Denk hierbij wederom aan My Sweet Lord en Bohemian Rhapsody, maar ook aan Zij Gelooft In Mij (Hazes), My Way (Brood), Imagine (Lennon), More Than A Woman (Aaliyah), It Doesn’t Matter Anymore (Holly) en Wooden Heart (Elvis).

Dit is waar het bij Michael Jackson moeilijker wordt, omdat ik bij veel van zijn bekende nummers (nog) niet de associatie kan maken met zijn heengaan. Het heruitbrengen van Beat It of Thriller zou zelfs sterk ironische (lees:lachwekkende) associaties kunnen oproepen, en dat lijkt me toch niet de bedoeling.

Klassieke periode

Michael Jackson - Thriller albumVaak zijn postume hits afkomstig uit de klassieke periode van de betreffende artiest, omdat we de artiest graag op die manier willen herinneren. In het geval van Michael Jackson zou het dus voor de hand liggen dat er een nummer van zijn Thriller album zal worden uitgebracht. Hoewel dat album een (destijds) record aantal hits opleverde,vind ik geen van de 7 singles (The Girl Is Mine, Billie Jean, Beat It, Wanna Be Startin’ Somethin’, Human Nature, P.Y.T. (Pretty Young Thing), Thriller) echt toepasselijk.

Nieuw nummer?

Een andere optie is dat er een nog niet eerder verschenen nummer van Michael Jackson op single wordt uitgebracht. Een groot aantal postume hits waren ook vooruitlopers van albums waar de betreffende artiest recentelijk aan werkte, zoals You Got It (Orbison), Voodoo Chile (Hendrix), Me And Bobby McGee (Joplin) en Just Like Starting Over (Lennon).

Michael Jackson was volgens diverse bronnen al een tijdje bezig met het opnemen van een nieuw album, dus er zullen ongetwijfeld een aantal nummers hiervoor in aanmerking kunnen komen.

Hierbij vrees ik overigens wel, gebaseerd op mijn persoonlijke beleving van het latere werk van Michael Jackson (90’s/2000’s) en de Thriller 25 remakes, dat deze nummers me (en wellicht ook generatie genoten) minder zullen aanspreken.

Welke zal het worden?

Michael Jackson Gone too soonHet ligt voor de hand dat er nu, na de dood van Michael Jackson, meerdere postume singles worden uitgebracht. Hierbij is die eerste single de belangrijkste. Deze zal de meeste media aandacht krijgen, en vermoedelijk ook de grootste postume hit worden. Daarbij kun je die eerste single ook zien als DE manier waarop Michael Jackson in single formaat herinnerd zou kunnen worden. Klassiekers als Billie Jean, Beat It of Thriller komen hiervoor in aanmerking, maar zijn wat lading/thema weer niet toepasselijk.

Bij nader inzien zou Human Nature van Thriller wat het thema betreft een optie kunnen zijn, maar het nummer heeft als nadeel dat het wat mij betreft niet een van de sterkste singles van dit album is. Misschien dat The Lady In My Life, een van de twee niet op single verschenen nummers van het Thriller album, een aardige keuze kan zijn. De tekst krijgt een iets andere betekenis, het komt uit zijn klassieke periode en zou het aantal hitsingles van dit album met 1 verhogen (en zou daarmee op een 8/9 verhouding uitkomen, wat volgens mij een record zou zijn.)

Verder zou Gone Too Soon (een kleine hit van zijn Dangerous album uit ’93) een aardige optie zijn, ook al heeft dit nummer het nadeel dat het geen signature song is en het niet uit zijn klassieke periode stamt. Maar misschien kan het alsnog een klassieker worden. Dit geldt misschien ook voor Remember The Time van hetzelfde album, maar wel veel gedateerder klinkt en het geflopte Heaven Can Wait van zijn Invincible album, dat me muzikaal evenmin aanspreekt.

Enfin, of het nu een oude hit of een nieuw nummer wordt, ik hoop er niet gekozen wordt voor een over-sentimenteel liedje, omdat ik Michael Jackson liever herinner als de vrolijke en dansende artiest zoals ik hem in zijn Thriller periode leerde kennen.

Wat denk jij? Welke single van Michael Jackson zal nu worden uitgebracht?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Wat vind jij van de Breaking News single van Michael Jackson?
-Michael Jackson’s Thriller bestaat 25 jaar
-Is Michael Jackson de Elvis van mijn generatie?

11 reacties

 1. Gone Too Soon

  mooi, ingetogen en toepasselijk eerbetoon !!

  Pimm

 2. Gone Too Soon inderdaad, wordt het eindelijk een grote hit. Net als bij André Hazes: Zij Gelooft In Mij flopte eerst ook, na z’n doood werd het wel z’n grootste hit.

 3. Noem me eigenwijs, maar ik vind P.Y.T. (Pretty Young Thing) nog steeds zó’n lekker liedje! Ik vraag me ernstig af of het wel toepasselijk is in deze, maar daar trek ik me even niets van aan!

 4. Ik denk dat Will You Be There weer een grote hit kan worden. Die laatste woorden die Micheal op het eind van het nummer zegt, zijn schitterend!

 5. Opties:
  1. Gone too soon;
  2. Little Suzie (Prachtig nummer over de verwaarlozing van een kind van het album HIStory);
  3. Keep the faith (Van Dangerous, waarmee het aantal singles van dat album op 10 komt!)
  4. Money (Van HIStory)
  5. You are my life (van Invincible);
  6. Whatever happens (van Invincible).

 6. Nog vergeten:
  Cry
  What more can I give!!!!!! (Laat Sony nu eindelijk dit nummer eens officieel uitbrengen en de opbrengsten naar een goed doel laten gaan, zoals Michael dat gewild had).

 7. ik hoop ook op een nieuw nummer en dan als extratje zijn grootste hit thriller? gewoon een 2cd track zeg maar.En ik hoop dat er een dvd komt met alle video clips. Ik las trouwens ook dat afgeprijsde oude albums niet meetellen in de hitlijsten?dat vind ik zo raar. bij bol . com zijn bijvoorbeeld heel veel cd,s van hem 7,99.

 8. Misschien zitten we nu al zover in het online tijdperk, dat het uitbrengen van een speciale postume single niet meer gebruikelijk is. Waar My Sweet Lord en Bohemian Rhapsody/These Are The Days… als geconcentreerde eerbetoon uitingen werden gezien (alle aandacht gericht op 1 single), zie ik nu dat deze attentie op meerdere singles van Michael Jackson zijn gericht.

  We hebben allemaal ongetwijfeld al gelezen over de hoeveelheid nummers (>20) die van Michael Jackson in de lijsten, (o.a.
  Download Top 50) zijn terecht gekomen, maar op moment van schrijven heb ik deze lijst (van deze week) nog niet gezien. Ik ben erg benieuwd naar dat fenomeen.
  Hetzelfde geldt voor albums, waarbij ik het ook raar vind dat sommige afgeprijsde albums niet mee zouden tellen.

  Ik ben benieuwd of Sony nog een speciale postume single uit zal brengen. Ik vind dat eigenlijk wel netjes.
  Op Popkwiz.nl vroeg ik bezoekers naar de Signature song van Michael Jackson en daarbij lijkt ‘Thriller’ op dit moment de meest populaire. Dat geldt ook voor de Michael Jackson poll op Popkwiz.com.

 9. Ja peter daar ben ik het wel mee eens. En ik vind het ook raar dat afgeprijsde albums niet mee doen!. er zijn inderdaad een paar albums die 9,99 of 7,99 zijn. maar bij bol .com kun je altijd ook n top 100 zien in volgorde wat zei verkopen en dan zie je ook blood on the dancefloor en invincible hoog staan en t album bad ook nog en wat cd,s van de jacksons. ik bedoel hoe kijken ze daar dan naar? word daar niks mee gedaan? voor mijn portomonee zou ik zeggen van niet maar anders zou ik haast zeggen gooi die prijzen dan ook omhoog!!!.

 10. In de VS is er eenzelfde probleem. Daar tellen oudere albums niet mee voor de Billboard 200 album lijst en dat terwijl er 3 albums van Michael Jackson beter verkochten dan de nummer 1 in die lijst: The E.N.D. van de Black Eyed Peas:

  Catalog albums are ineligible to appear on the Billboard 200 albums chart, though they can chart on the all-encompassing Top Comprehensive Albums list. On the latter chart, Jackson’s “Number Ones,” “Essential” and “Thriller” are at Nos. 1-3, followed by the Black Eyed Peas’ “The E.N.D.” at No. 4.
  Zie Billboard.

  Wat een vreemde regel mbt oude/afgeprijsde albums :mrgreen:

 11. nou er is toch wel een nummer dat ZEER geassocieerd kan worden met zijn d**d… GONE TO SOON!

Reageer op dit bericht!