• 08
 • Jan, 08

Het Michael Jackson dilemma

Michael Jackson is de laatste 5 tot 10 jaar eigenlijk alleen maar in het nieuws gekomen vanwege diverse beschuldigingen en reportages van zijn opmerkelijke en geheimzinnige levenstijl. Voor de duidelijkheid: Michael Jackson is beschuldigd van een aantal zaken, maar niet gerechterlijk veroordeeld.

Michael Jackson dilemmaToch heeft dit (samen met een conflict met z’n voormalige platenlabel Sony) geleid tot een afname van zijn populariteit, tegenvallende verkoopresultaten van z’n laatste studio album (‘Invincible’) en dat z’n omvangrijke repertoire niet zo vaak meer te bewonderen is op radio en TV. Ook verloor zijn betekenis voor de pop muziek hierdoor terrein.

Dilemma

Hiermee komen we bij een interessant dilemma: Mag het commerciele en artistieke werk van een popartiest lijden onder mogelijke latere wandaden of beschuldigingen?

Bij iemand als Gary Glitter zou dit geen probleem zijn. Hij is meerdere malen veroordeeld voor zijn daden en heeft dit ook toegegeven. Bovendien was de impact van zijn werk al voorbij toen z’n singles de top 40 verlieten. Later we eerlijk zijn, wie kan tegenwoordig nog Gary Glitter nummers voor de geest halen (m.u.v. pop fanaten)?

Billie Jean - video fotoOnlangs beluisterde ik de laatste (en beste) verzamelaar van Michael Jackson (The Essential Michael Jackson) en hierop zijn toch een boel wereldhits te vinden. Wie is niet onder de indruk van Beat It (Eddie Van Halen solo), de oplichtende tegels in de Billie Jean video clip, of de clip van Thriller. Zelfs de machinaal klinkende nummers van ‘Bad’ hebben voor een deel de tijdgeest bepaald.

Het is overigens opmerkelijk dat veel van zijn hits na alle beschuldigingen opeens dubbelzinnig kunnen worden. Ik denk hierbij aan titels als: Don’t Stop ’til You Get Enough, Human Nature, P.Y.T. (Pretty Young Thing), Another Part Of Me, Smooth Criminal etc. Eerlijk gezegd zou je deze dubbelzinnigheid ook in het repertoire van andere artiesten aan kunnen treffen, dus ik zoek daar niet te veel achter.

Oplossingen?

Enfin, hoe lost Michael Jackson dit dilemma op? Thriller 25 Michael Jackson albumHij grijpt in eerste instantie terug naar z’n eigen glorie dagen, omdat hij in februari ‘Thriller 25‘ zal uitbrengen, een speciale jubileum versie van zijn succesvolle ‘Thriller’ album. Hiervan zal The Girl Is Mine als duet tussen Michael en Will.I.Am binnenkort op single verschijnen.

Daarnaast is hij bezig met de opnamen van een nieuw album. Voor beide projecten werkt hij samen met allerlei eigentijdse top-producers en gast muzikanten (o.a. Will.I.Am, Akon, Kanye West, Fergie, Ne-Yo, Rodney Jerkins en Teddy Riley) met als doel weer grip te krijgen op de jonge generatie muziekkopers. Wellicht dat de opmerkelijke commerciele (en artistieke) comeback van Mariah Carey (met het Grammy winnende ‘Emancipation Of Mimi’) hem inspireerde. Dit is overigens geen vreemde gang van zaken, omdat je regelmatig ziet dat iets oudere sterren samenwerkingen aangaan met sterren-van-nu, waardoor de oudere sterren iets langer succesvol blijven, en de nieuwe ook iets langer mee gaan. Ik ben benieuwd in hoeverre deze twee nieuwe projecten aansluiting zullen vinden bij zowel de oudere generatie als de hedendaagse generatie van popmuziekliefhebbers. Indien deze albums successen worden, dan zou hij weer positief en verdienstelijk in het nieuws kunnen komen, waardoor een voorgaande periode wordt vergeten. Belangrijk is wel dat hij hierbij een imago upgrade krijgt en vooral zijn markante levenstijl buiten de pers weet te houden.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Michael Jackson’s Thriller bestaat 25 jaar
-Is Michael Jackson de Elvis van mijn generatie?
-Wat vind jij van de Breaking News single van Michael Jackson?

9 reacties

 1. Ik dacht dat MJ eigenlijk al failliet was?

 2. Klopt, hij was bijna zo goed als failliet. Toch heeft hij ongetwijfeld nog krediet als artiest en kan hij gewoon verder gaan met allerlei projecten waar hij geld mee kan verdienen.
  Zelfs al zouden ‘Thriller 25’ en zijn nieuwe studio album flink tegenvallen, er zullen wereldwijd altijd nog wel een paar miljoen van worden verkocht, omdat hij nog steeds bekend is en nog vele fanatieke fans heeft.
  Maar om van een echt succes te kunnen spreken zullen deze projecten ook andere groepen moeten gaan aanspreken. Dit is zijn grootste uitdaging en volgens mij de reden waarom hij thans met veel eigentijdse artiesten samenwerkt.

 3. Beste mensen, Michael Jackson is nooit failliet geweest. Jackson is al heel lang een van de meest vermogende popsterren van deze planeet. Van zijn ‘Thriller’en ‘Bad’ albums zijn meer exemplaren verkocht dan een hedendaagse artiest als Timberlake door de opkomst van het Limewire-tijdperk in een carriere zal verkopen. Ook met de overige 4 soloalbums (die op de laatste na allemaal bovengemiddelde verkoopcijfers hadden), de recordbrekende imense wereldtournee’s, een gigantische hoeveelheid merchandise, de rechten van een schandalige hoeveelheid Beatles-nummers en talloze andere investeringen en inkomsten heeft Jackson bakken met geld vedient. En laten we niet vergeten, zelfs voor dit alles had Jackson al een kapitaal vediend met de projecten van de Jacksons in de jaren 70.

  Dit wilt echter niet zeggen dat een grootverdiener als Jackson geen schulden kan hebben. Een schuld is immers niets meer dan een openstaand saldo. Iets wat (nog) niet betaald is. En bij grootverdieners kan dat best in de tonnen lopen of meer. Maar failliet ben je bas als je je schulden niet meer kunt betalen. Michael Jackson bezit een gruwelijke som geld, veel onroerend goed in de VS en Europa, aandelen in o.a. Sony Music en disneyland Parijs, een uiteenlopende kunstcollectie, en de rechten van een hele berg popklassiekers die hem nog dagelijks veel geld doen toekomen. Een man met zo veel geld en die met 1 concert 3.500.000 dollartjes kan binnenslepen (2001) en met een album nog steeds miljoenen kan verdienen zal niet snel failliet zijn.. ookal ben je een big spender.

  n.b.

  Het Thriller 25 project is duidelijk een voorbode op zijn comeback. Jackson zit al maanden in de studio met diverse artiesen en topproducers voor de productie van het nieuwe album. 2008 moet het comebackjaar worden. Thriller 25.. en erachteraan het nieuwe album.

  Capo

 4. Hoi Capo, dank voor je uitgebreide reactie.

  Ik dacht dat hij bijna failliet was, omdat ik er zoveel over in de media tegenkwam, zie o.a. dit artikel, deze en deze.

  Maar enfin, bijna failliet of niet, hij moet toch in staat zijn weer een nieuw en opmerkelijk album te maken, en daarmee behoorlijk veel kunnen verdienen. Ik ben dan ook benieuwd naar wat hij in 2008 zal doen.

 5. zo dit is echt een verademing om eens te lezen dat jacko nog steeds cool is ik personelijk ben al fan sinds jaren het beste vond ik hem nog tijdens de victory periode wat waanzinnig was dat jacksons forever ik vindt het echt jammer hoe hij in de media wordt afgeschildert stel je voor hij was een hele goede vriend dan zou je toch ook hem steunen door dik en dun tenminste ik wel maar afin jackson tijdens zijn victory toernee was op en top wat een show wat een moves hij heeft nooit meer zulke moves vertooont jammer heel jammer beste mensen verooldeel hem niet niet zo hard hij is een goed mens met het hart op de goede plaats dat blijkt wel uit zijn giften en fondaitons en humants interest dus alstublieft mensen geef de man een kans hoi

 6. beste lezers wat betreft zijn vermogen hij heeft het keihard verdient hij heeft nooit een dag op zijn luie reet gezeten dat heeft zijn vader wel voor gezorgd voor hun allemaal trouwens the jacksons forever maar helaas de victory periode komt nooit meer terug wat de jacksons ook doen het was een tijdgeest 1984 die tijd was ik een tiener ik zou zo graag terug gaan naar die tijd maar helaas het is het hier en nu ik adoor the jacksons forever

 7. Dit kan je echt maar 1 keer meemaken! De allerlaatste reeks afscheidsconcerten van The King Of Pop.

  Bestel hiervoor nu kaarten op http://www.welgoedkoopnietgratis.nl (klik op de banner rechts). Wees er snel bij, want op=op en dan is je kans voorgoed verkeken 😉

 8. Raar, om dit nu terug te lezen… 😕

  Ik hoop overigens van harte dat we hem over een jaar of tien enkel nog zullen waarderen om zijn muziek en dat veel ‘bijverschijnselen’ dan naar de achtergrond zullen zijn verdwenen. Je las/leest de raarste dingen over hem, ik heb toch al nooit geweten wat ik daarvan denken moest.

  Tja, ‘t was een bijzonder kind, en dat was-ie! 😀

 9. Heel raar, om zelfs ook nu nog terug te lezen, inderdaad… Sonja, het is nu 2019, 10 jaar na zijn dood, en ik denk dat we allemaal wel gehoord hebben over die documentaire Leaving Neverland die eerder dit jaar is uitgebracht.. Het ging steeds beter, maar helaas heeft MJ nog steeds geen rust en is die ‘bijverschijnselen’ zijn helaas nog niet naar de achtergrond verdwenen…

Reageer op dit bericht!