• 11
 • Apr, 08

De 4 Minutes van Madonna op 1!

4 Minutes - Madonna - Justin TimberlakeHet is Madonna weer gelukt. Met haar nieuwe en aanstekelijke single 4 Minutes scoort ze weer een nummer 1 hit in Nederland en weet ze haar status als succesvol superster weer te verlengen.

Met de eerste single van haar vorige album (Hung Up van Confessions on a Dance Floor) wist ze ook al een nummer 1 hit te scoren. Daarbij is het opvallend dat in beide nummers tijd een grote rol speelt.

Hulp van o.a. Justin Timberlake en Timbaland

Madonna kreeg voor 4 Minutes, dat eigenlijk 4 Minutes to Save the World zou gaan heten, hulp van o.a. Justin Timberlake, Timbaland en Danja. Dit team werkte samen met Pharrell Williams ook aan Madonna’s nieuwe Hard Candy album, dat eind april moet uitkomen.

4 Minutes video

In de bijbehorende video clip zie je Timbaland, Madonna en Justin dansen etc. voor een vrij grote digitale klok die aftelt.
Let ook op de laatste minuut waarin Madonna en Justin elkaar deels uitkleden. Dit deed me even denken aan de manier waarop Justin in 2004 dankzij een, eh wardrobe malfunction, Janet Jackson weer even wereldnieuws maakte.

Dit nummer duurt vreemd genoeg iets van 4 minuten en 7 seconden. Daarbij viel me op dat wanneer je de eerste beelden goed bekijkt, je na 30 seconden een shot van Timbaland ziet waarin de levensgrote klok nog op 4 minuten staat. Ach.

Muzikale kameleon

Het is Madonna in ieder geval weer gelukt om met 4 Minutes een wereldhit te scoren. In de VS staat dit nummer al twee weken op 3 en in Groot Brittannie werd het een top 5 hit.

Madonna - 25 jaar aan de top Ook deze keer weet Madonna, door samen te werken met de top producers van dit moment, haar muziek zo aan te passen dat deze goed aansluit bij de populaire muziek van dit moment.

Daarbij is Madonna eigenlijk een muzikale kameleon, vergelijkbaar met David Bowie, die voor elk album een ander imago aan neemt. En net als David Bowie in de jaren 80, neemt ook Madonna steeds vaker duetten op met andere, vaak jongere sterren (eerder o.a. ook Britney), waardoor ze ook haar status als succesvol superster weet te verlengen.

Hoe lang nog?

Madonna scoort nu al 25 jaar onafgebroken hits, wat voor een vrouw van 49 vrij uniek is. Ik vraag me af hoe lang ze dit nog kan volhouden, omdat bijvoorbeeld David Bowie na zijn duetten fase geen wereldhits(ingles) meer wist te scoren.

Wat denken jullie, geldt dat straks ook voor Madonna?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Hard Candy – Madonna
-Celebration single van Madonna gaat terug in de tijd
-Give It 2 Me – Madonna

2 reacties

 1. Madonna is zo grappig en goed. Ze is nooit de eerste met een nieuwe stijl, maar weet er altijd wel mee vandoor te gaan.

  Die Danja en Timbaland, die zorgen nu voor een soort fushion tussen R&B, hiphop en meer rockypop (pop met een edge). Ik heb het al R&B-rock genoemd, maar dat is het eigenlijk niet. Anyhow, doen ze al 2 jaar ofzo. En Madonna gaat het nu super groot maken.

  Kan niet wachten op het hele album.

  Wat betreft duetten: is dat niet gewoon erg in op het moment? En zijn het niet meer ‘samenwerkingen’?

 2. Ik vraag me toch af bij die overheersing van Danja en Timbaland (Justin, Furtado, Madonna etc.) of ze daarmee zo sterk de muziek van deze tijd bepalen, en ze het zichzelf moeilijk maken hier later aan te kunnen ontsnappen. Die sterren huppelen wel weer verder naar de volgende top producers, maar zullen we later hier naar kijken als een eh, Mutt Lange/Stock Aitken & Waterman periode?

  M.b.t. duetten: zie ook m’n post over het aantal duetten neemt toe.

Reageer op dit bericht!