• 28
 • Apr, 08

Hard Candy – Madonna

Hard Candy - Madonna albumMadonna heeft net haar 11e studio album Hard Candy uitgebracht.
Hiermee verlaat Madonna de retro-disco muziek van haar vorige plaat (Confessions On A Dancefloor) en bewandelt ze nu het pad van de hip-hop/urban muziek.

Herkenbare sound

Toen ik vernam dat Hard Candy onder handen werd genomen door Pharrell Williams en Timbaland moest ik even slikken. Wat moet Madonna met producers die zo’n herkenbare en overheersende sound hebben?

Bij het beluisteren van Hard Candy zijn dan ook duidelijk de invloeden van deze producers te horen. Dat neemt niet weg dat het wel een duidelijke Madonna plaat is geworden die toegankelijker is dan ik had verwacht, mede door een aantal opvallende nummers.

4 Minutes

De single 4 Minutes (samen met Justin Timberlake) is onlangs weer gestegen naar de nummer 1 positie in Nederland, waar het een week of wat geleden ook al op binnenkwam. Veelzeggend vind ik het dat ik dit nummer nog steeds niet genoeg heb gehoord.

Prijsnummers

Zoals bij haar vorige albums bevinden de (toekomstige) singles zich waarschijnlijk ook ditmaal weer aan het begin van het album. Dit zijn dan ook de meest toegankelijke nummers.

 • Give It 2 Me, het derde nummer, valt me hierbij als eerste op. Het is een erg aanstekelijk nummer, mede door het bovengemiddelde tempo, en lijkt me erg geschikt als een volgende single.
 • Ook Miles Away is redelijk toegankelijk en doet een beetje denken aan wat oudere Madonna nummers.
 • She’s Not Me is een ander nummer dat er na een paar beluisteringen uitspringt, en doet me denken aan haar vorige album.
 • Beat Goes On is eveneens opvallend en in dit duet is ook Kanye West te horen, waardoor het een mogelijke single zou kunnen zijn.

Sex imago

Madonna - Hard CandyDe teksten (o.a. Candy Shop) en de voorkant van dit album doen me denken aan haar Erotica album uit 1992, omdat Madonna zich ook op dit album weer een sex imago aanmeet. (Wellicht omdat dat beter aansluit bij de dominante muziekstijl op dit album?)

Overigens was Erotica destijds een van haar minder artistiek en commercieel succesvolle albums en ik ben benieuwd hoe dit album de popgeschiedenis in zal gaan. Zal ook ditmaal het eh, lichamelijke thema, haar parten spelen?

Herkenbaar

Hard Candy is het laatste album dat Madonna bij Warner Bros zal uitbrengen. Ik weet niet of dit een grote rol heeft gespeeld bij de tot standkoming van dit album, maar het mag opvallend worden genoemd dat ze ditmaal met grote namen samenwerkte. Voorheen was dit veel minder het geval.

Hierdoor klinkt dit album iets minder vooruitstrevend dan haar vorige albums, wellicht omdat de grote namen van Timberlake, Williams, Timbaland en Kanye West een herkenbare sound met zich meebrengen.

Zo heeft Heartbeat een break die me erg doet denken aan Promiscuous, een eerdere single van Nelly Furtado en Timbaland. Verder lijkt het aardige Spanish Lesson, mede geschreven door Pharrell, op het eerste gehoor sterk op She Wants to Move, een hit van N.E.R.D. uit 2004, dat ook uit de koffer van Pharrell kwam.

Tempo

Haar vorige album, Confessions On A Dancefloor, vond ik erg toegankelijk vanwege de combinatie van aanstekelijke melodieen en het gegeven dat de nummers bijna allemaal uptempo waren. Op Hard Candy ligt het gemiddelde tempo een stuk lager, wat nadelig is voor de toegankelijkheid. Jammer genoeg zijn er op Hard Candy niet meer uptempo nummers als Give It 2 Me te vinden.

Succes?

Al met al is Hard Candy een fraai album geworden, dat toegankelijker is dan ik had verwacht. Ongetwijfeld zal dit album weer een hoge notering halen en zullen hiervan weer meerdere singles de internationale top 10 hitlijsten weten te vinden.

Toch is het opvallend dat er bij dit album meer nadruk is komen te liggen op het ritme, en iets minder op melodische liedjes, waardoor Hard Candy voor sommigen misschien een beetje tegenvalt.

Dit neemt niet weg dat Madonna weer haar kameleon kwaliteiten laat zien. Naarmate ze steeds ouder wordt, lijkt voor haar de uitdaging steeds groter te worden om aansluiting te vinden bij de populaire muziek van het moment. Met Hard Candy is dat wederom gelukt, en dat is na een carriere van 25 jaar toch indrukwekkend te noemen.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Give It 2 Me – Madonna
-Madonna Greatest Hits Volume 3 ?
-De 4 Minutes van Madonna op 1!

6 reacties

 1. Pff… ze had ook wel wat beter haar best mogen doen op de album titel. ‘Hard Candy’ is voor mij toch echt de titel van een Counting Crows album… 😉 Nou ja, waarschijnlijk een andere doelgroep en dus zal het elkaar niet echt bijten.

 2. Ach, Madonna luistert toch niet naar de Counting Crows! 😉
  Maar het is wel jammer, zo’n dubbele titel.

 3. ben het eens met bovestaande comment, Hard Candy == Counting Crows.

  Madonna is trouwens overrated. bleh

 4. Heb je ‘Devil Wouldn’t…’ al vergeleken met ‘What Goes Around’ van Justin Timberlake? Verder ben ik het helemaal met je eens (ik zal niet m’n 8Weekly link spammen), sommige nummers zijn echt niks en soms is de invloed van de producers te goed te horen. Maar desondanks is het een heerlijke plaat.

  En ik hou toch niet van de Counting Crows, dus dat komt dan weer goed uit. 😀

 5. “Zo heeft Heartbeat een break die me erg doet denken aan Promiscuous, een eerdere single van Nelly Furtado en Timbaland. ”

  Raar dat je dat zegt, want Heartbeat is geproduceerd door Pharrel.

 6. @Michael: Goed punt. Dat zou inderdaad niet logisch zijn.

  Ik heb er nog een paar keer weer naar geluisterd, maar nu hoor ik het niet meer. Dat is het vervelende van het vaker luisteren van een nieuw album. De eerste keer hoor je veel beter waar iets op zou kunnen lijken, en na een paar keer luisteren verdwijnt dat vaak, omdat je de nummers beter leert kennen.

Reageer op dit bericht!