• 26
 • Sep, 07

Aantal duetten neemt toe

Het aantal duetten dat een hit werd is de afgelopen 10 jaar opvallend flink gestegen. Onlangs was ik bezig aantal Duet quizzen toe te voegen aan Triviaplaza.com (zie bijvoorbeeld: 2000s duets quiz) en daarbij viel het me op dat er tegenwoordig zoveel meer duetten in de hitlijsten te vinden zijn dan 10 jaar of langer geleden.

Duet - aantal duetten neemt toeBillboard jaarlijsten

Om dit te kunnen beargumenteren bekeek ik de Billboard jaarlijsten van 1980 tot en met 2006 en telde hoeveel duetten er per jaar in die jaaroverzichtslijsten terecht kwamen. Hierbij heb ik langdurige duo’s (K-Ci & Jojo, Hall & Oates etc.) niet meegeteld, en alleen gekeken naar gelegenheidssamenwerkingen. Ook samenwerkingen waarbij meer dan 2 artiesten betrokken waren (bijv. All For Love van Adams, Sting & Stewart) heb ik meegeteld. Belangrijk hierbij was dat de betreffende single op naam stond van ten minste 2 artiesten of groepen.

Enfin, hieruit blijkt dat tot ongeveer 10 jaar geleden (1997) het aantal duetten dat in de jaarlijsten van Billboard voorkomt, per jaar rond de 5 ligt. Daarna stijgt dit aantal aanzienlijk, zodat er na 2003 het aantal duetten in die jaarlijsten ongeveer op 33% ligt, wat betekent dat 1/3 van de top 100 singles van een jaar een duet is.

Duet - aantal duetten neemt toe

Vanzelfsprekend zou dit gegeven verder onderzocht moeten worden, waarbij o.a. gekeken kan worden naar de gegevens van de Nederlandse hitlijsten, de meest succesvolle duet-artiest, en waarom er zo opvallend veel duetten te vinden zijn in het RnB / Hip Hop genre. Dit genre is grotendeels verantwoordelijk voor deze flinke toename.

Artistiek verval?

Het bundelen van talenten en fan-bases zal voor veel artiesten een grote rol spelen bij het uitbrengen van een duet. Daarbij valt het me op dat veel jonge artiesten een duet opnemen met iets oudere artiesten. Op deze wijze kan er in theorie een grotere doelgroep bereikt worden, verstevigt de jonge artiest zijn of haar popster positie, en gaat de oudere ster ook langer mee.

Ook de combinatie van oudere artiesten komt vaak voor. David Bowie - duettenDavid Bowie scoorde in de jaren 80 (toen hij artistiek gezien al op de terugweg was) 5 nummer 1 hits in Nederland.
Vier hiervan waren duetten. Op deze wijze wist hij tot laat in de 80s een commercieel succesvolle artiest te blijven. Ook artiesten als Bryan Adams, Barbra Streisand, Tina Turner, Mariah Carey, Puff Daddy, Marco Borsato en Beyonce beheersen dit trucje en het zal me niet verbazen dat dit nog lang blijft werken.
Ik vraag me op dit moment af of het opnemen van duetten van gevestigde popsterren een indicatie is van artistiek verval.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Leuk boek: De muziek zegt alles – De Top 2000 onder professoren
-City to City is het leukste boek van Leo Blokhuis tot nu toe
-Wat is jouw muziekjaar?

4 reacties

 1. Grappig gegeven. 🙂 Als je trouwens zegt dat duo’s vaak gebruikt worden om carriere’s uit het slop te trekken, mag je dan ook concluderen dat door de toename van het aantal duetten blijkt dat er de laatste jaren weinig aanwas is van (ver)nieuwe(nde) (en goed scorende) artiesten?

  Oh, de grafiek is trouwens niet helemaal duidelijk: heb je het over absolute aantallen of over percentages? (Natuurlijk is dat in de praktijk hetzelfde als je het over een top 100 hebt, maar toch..)

 2. Ha, leuke stelling, ook al denk ik dat het anders zit. Wat je tegenwoordig veel vaker dan vroeger ziet is dat nieuwe artiesten sneller (al na 1 of 2 solo hits) een duet opnemen met langer meedraaiende artiesten. Dit staat volgens mij los van de aanwas (snelheid) van nieuwe popsterren.

 3. Misschien is het zo dat artiesten soms een samenwerking gebruiken om hun carrière uit het slop te halen, maar darentegen zijn er zeer veel mooie duetten.
  In dat geval is 1 + 1 = 3, in andere gevallen is 1 + 1 soms 1/2.
  Voorbeelden:
  David Bowie – Robert Smith – Quicksand
  Leonard Cohen – Jennifer Warnes – Joan of Arc
  Vince Gill – Dolly Parton – I will always love you
  James Mason – Jim Capaldi – Live
  Elvis Costello en Burt Bacharach – This house is empty now
  en zo zijn er nog een paar.
  Ik houd mij aanbevolen voor mooie (misschien minder bekende) duetten.

 4. @Giny: Dank voor je toevoeging. Ik ben het met je eens dat er vele mooie duetten zijn en dat een samenwerking tussen artiesten niet alleen gebruikt wordt om een carriere te revitaliseren, maar ook om elkaar op muzikaal gebied te stimuleren. Je noemt daarbij een aantal mooie voorbeelden.
  De combinatie Jennifer Warnes + Leonard vind ik daarbij zelf ook erg fraai. Jennifer was ooit achtergrond zangeres op veel platen van Leonard Cohen, en ze hebben samen vele mooie dingen gemaakt.
  Je zet me wel aan het denken over mooie (al dan niet bekende) duetten, maar ik kan daar zo 123 niet een top 3 lijstje bij noemen. Hmm, interessant.

Reageer op dit bericht!