• 09
 • Dec, 10

Witte NOS teletekst pagina’s

Witte teletekst pagina'sTeletekst is mijn primaire nieuwsbron. Elke dag kijk ik meermaals naar de Teletekst pagina’s op het web om een beknopt overzicht te krijgen van wat er speelt in de wereld.

In het geval mijn nieuwsbehoefte op een bepaald moment groter is, dan zoek ik via Google News of Nu.nl o.i.d. naar achtergrondinformatie.

Enfin, dit werkt prima voor me, behalve dat ik soms witte teletekst pagina’s te zien krijg.

Tekst en grafische versie

Teletekst op het web heeft twee basisvormen, een grafische versie die als GIF afbeelding wordt getoond, en een tekst versie, die er iets minder fraai uitziet:

NOS teletekst - Tekst vs GIF afbeelding

Ik gebruik meestal de tekst versie, omdat deze iets sneller is, en vooral om dat ik die berichten kan kopiëren en in email berichten kan plakken. Het mailen van een link werkt niet goed genoeg, omdat de ontvanger het bericht dan snel moet lezen. Berichten op Teletekst verdwijnen namelijk vrij snel.

Witte pagina’s

Enfin, de tekst versie heeft een nadeel. Af en toe worden de nieuws pagina’s niet weergegeven en krijg je een volledig witte pagina (dus zonder tekst of opmaak) te zien. Bijvoorbeeld:

Witte TeletekstDe grafische versie is dan meestal wel aanwezig. Dit komt bij vlagen vrij vaak voor en het geeft me de indruk dat de tekstversie een inferieure afsplitsing is van de grafische versie.

Daarbij voel ik me als gebruiker ook een beetje gefrustreerd. Want dan moet ik via back buttons of gepriegel in de URL balk de bedoelde pagina in de tekst versie opvragen.

Teletekst jij?

Ok, tot zover mijn uiting van frustratie over deze witte teletekst pagina’s. 😛

Nu mag jij een bijdrage leveren aan deze post, door deze 2 vragen te beantwoorden:

 • Welke webversie (tekst of grafisch) van Teletekst gebruik jij?
 • Heb jij ook wel eens last van die witte teletekst pagina’s?

Ik ben benieuwd.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Mijn top 3 ergernissen over Windows Live Hotmail
-Weg met die weeknummers!
-USB stick verwijderen in 6 stappen!

7 reacties

 1. Gaaf, ik dacht dat Teletekst gebruikers uitgestorven waren! Ik heb nog nooit op Teletekst gekeken. Ever. Maar weet wel dat m’n vader het gebruikt om schaakpartijen te volgen. 😆

 2. Ik gebruik wel teletekst, via de tv natuurlijk en via internet gebruik ik de gif versie – ik wist niet dat er ook een txt versie bestond. Ik heb nooit witte schermen. Wel komt het voor dat in de gif versie sommige regels niet zichtbaar zijn, en wel via de tv.

 3. Ik gebruik teletekst alleen op de tv, maar niet vaak, omdat ik het niet prettig vind lezen (word soms een beetje scheel van de gekleurde letters) 🙁

  Toen ik nog bij een lokale omroep werkte, heb ik een paar maanden de teletekst-pagina’s van de kabelkrant bijgehouden. In grote lijnen is dat hetzelfde systeem als wat de NOS gebruikt, al zullen die er inmiddels wel wat aan verbeterd hebben en zat de lokale omroep met een verouderde versie.
  Wat een ellende was dat! Gebruiksonvriendelijk tot en met! Tekst en/of grafische elementen invoegen was een ramp, niet zelden moest ik een hele pagina overtypen omdat er bij het invoegen weer iets fout was gegaan.
  Sindsdien is mijn afkeer van teletekst bepaald niet minder geworden…

 4. Ik snap helemaal niets van teletekst en verbaas me ook telkens als ik hoor dat mensen het gebruiken.

  Teletekst is als een telefoon met draaischijf. En dat je dan bij het 10de cijfer met je vinger blijft haken, waardoor je het hele nummer opnieuw moet draaien.

  Maar Teletekst is ook als Hotmail. Duidelijk veel minder goed dan Gmail, maar nog steeds veel groter.

  Ik heb wel eens cijfers gezien van het gebruik van Teletekst, dat is nog steeds gigantisch.

 5. Teletekst! Natuurlijk wel! Waarschijnlijk de meestgebruikte applicatie op mijn telefoon. En onmisbaar voor gelijktijdige potjes voetbal.

 6. Ik gebruik teletekst ook alleen maar op TV. Dus de grafische versie 🙂

 7. Ik ben blij om te lezen dat ik niet de enige TT gebruiker ben, ondanks de dissidente opvattingen hierboven. 😀

  Eigenlijk heeft Teletekst (sinds 1980) de opkomst van het WWW redelijk goed doorstaan, vermoedelijk omdat het zo beknopt is. Geen grafische extra’s, of overbodig bla bla nieuws. Je kan dan snel informatie tot je nemen, iets wat op het web voor velen een wens is, lijkt me.

Reageer op dit bericht!