• 29
 • Apr, 11

Weg met die weeknummers!

Weg met de weeknummers!Op mijn werk wordt vaak gebruik gemaakt van weeknummers.
Telkens wanneer ik daarmee in aanraking kom, zoek ik via Google naar een site waarop ik vrij snel kan zien welke dagen in die week vallen.

Eigenlijk is dit vreselijk onhandig en ik vraag me af waarom we überhaupt gebruik maken van weeknummers. Weg ermee!

Twee maatstaven

Eigenlijk is hierbij sprake van een tweetal maatstaven voor het indelen van een jaar. Enerzijds heb je standaard dag + maand indeling en anderzijds de weeknummers.

Het gebruik van deze twee maatstaven voor eenzelfde grootheid (tijd) vind ik verwarrend, omdat er dan tijd besteed moet worden aan het omrekenen van een tijdwaarde van de ene naar de andere maatstaf.
Ik kan me namelijk niet voorstellen dat er veel mensen die hier geen problemen mee hebben. Zou jij bijvoorbeeld, zonder op te zoeken of lang nadenken, kunnen aangeven in welke maand week 24 valt? Of week 13, 17 of 35? Of me vertellen in welke week 31 oktober valt?

Niet constant

Een bijkomend nadeel van deze twee maatstaven is dat ze niet constant zijn ten opzichte van elkaar. Zo valt 1 januari dikwijls in week 1, maar soms in week 52. Dit heeft te maken met het gegeven dat een jaar 365 of 366 dagen telt, en dat dat iets meer is dan 52 (weken) * 7 (dagen) = 364 dagen.
Hierdoor verschilt de weekindeling per jaar en wordt het nog moeilijker om van de ene naar de andere maatstaf om te rekenen.

Conclusie: Weg met die weeknummers!

Volgens mij kunnen we gewoon stoppen met het gebruik van weeknummers. Een tijdsindicatie als ‘week 18’ vervangen we gewoon door iets als ‘de week van 2 mei’ of ‘de eerste week van mei’. Hierdoor hoeven we (zowel zenders als ontvangers van deze communicatievorm) geen tijd meer te besteden aan het omrekenen.

En jij?

Gebruik jij weeknummers? En denk je dat we er ook zonder kunnen?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Witte NOS teletekst pagina’s
-Aansteker frustraties door slecht ontwerp
-Mijn top 3 ergernissen over Windows Live Hotmail

5 reacties

 1. Ik ben het met je eens dat het gebruik van twee systemen door elkaar een beetje onhandig is.

  Toch moet ik het even opnemen voor de ‘week’.

  Zo’n ‘maand’ is namelijk maar raar. Maanden beginnen soms op een maandag, soms op een dinsdag enz. Soms hebben ze 4 weekends, soms 5. En om het nog erger te maken zijn ze vaak 30 of 31 dagen, en dan ineens maar 28. Nee zo’n maand is maar onbetrouwbaar!

  Neem dan een week. Je weet precies wat je er aan hebt. Ze beginnen altijd met de maandag. Ze duren altijd 7 dagen. En op het eind krijg je een weekend! Wat wil je nog meer? Nee, doe mij maar de week. Op weken kun je tenminste bouwen!

  Overigens zie ik wel een probleem als we helemaal overstappen op weken i.p.v. maanden. Want hoe vertaal je ‘In mei leggen alle vogels een ei’ naar weeknummers? Of ‘Maart roert zijn staart’? Veel verder dan ‘Het weer in week dertig is prettig’ kom ik niet helaas… 😉

 2. Op mijn werk hadden we een afwasmachineinruimrooster en dat ging in weeknummers. Dat ging dus regelmatig fout want niemand heeft die nummers in zijn hoofd zitten.

  Gelukkig hebben Outlook en andere agendaprogramma’s de mogelijkheid om de weeknummers weer te geven waardoor het al iets makkelijker wordt.

  Ik ben een beetje betrokken geweest bij een urenregistratiesysteem en daar bleek dat bepaalde jaren zelfs een week 53 kennen.

 3. Ha, dank voor je argumenten.

  Voor de duidelijkheid, ik pleit voor het niet meer gebruiken van weeknummers, niet voor het afschaffen van de week als eenheid.
  Een weeknummer forceert het gebruik van twee systemen als een indeling van een jaar. Weken, als onderdeel van een maand, doen dat niet.

  Ik las net dat weeknummers eigenlijk alleen maar in een aantal Europese en Aziatische landen worden gebruikt. Dat bewijst volgens mij weeknummers niet noodzakelijk zijn.

 4. @Rutger: Dank voor je voorbeeld van de problemen rondom weeknummers. En wat betreft aanpassingen om in Outlook etc. weeknummers aan te geven: Ok, handig, maar ik zie het als een lapmiddel voor een groter probleem: Het onnodig naast elkaar bestaan van twee maatstaven voor het indelen van een jaar.

 5. Je hebt gelijk, het is soms een beetje omslachtig.
  Ik gebruik zelf altijd de site http://www.welke-week-is-het.nl, die geeft sowieso altijd het goede weeknummer weer.

Reageer op dit bericht!