• 08
 • Apr, 10

USB stick verwijderen in 6 stappen!

USB stick verwijderen in 6 stappenDe USB stick is eigenlijk de opvolger van de oude diskette, en biedt ten minste twee voordelen: compactheid en veel meer opslagruimte.

Toch verbaas ik me er telkens over dat je voor het uitwerpen van een diskette maar op 1 knop hoefde te drukken, terwijl je bij een USB stick maar liefst 6 (!) stappen moet doorlopen, alvorens je je USB stick handmatig uit je computer kan halen.

Dit zijn die 6 stappen:

Stap 1

USB stick icoon in taakbalk
Eerst moet je op het USB stick icoontje klikken (1) in je taakbalk. Voordat je klikt verschijnt er een kleine help tekst ‘Safely Remove Hardware’. Hier kun je (nog) niet op klikken.

Stap 2

USB stick verwijderen dialoog
Na het klikken op het icoontje zie je een klein venster, met daarin weer de tekst ‘Safely Remove Hardware’. Hier moet je op klikken (2).

Stap 3

USB stick verwijderen dialoog scherm
Dan krijg je dit scherm te zien, waarbij je op ‘Stop’ moet klikken (3) om verder te gaan. In het zeldzame geval van het gebruik van meerdere USB sticks moet je hier de juiste USB stick selecteren.

Stap 4

USB stick verwijderen stap 2
Na het klikken verschijnt er nog een dialoog venster, waarin je een bevestiging moet geven van je eerdere keuze. Klik nu op ‘OK’ (4).

Stap 5

USB stick verwijderen dialoog scherm 3
Na het klikken krijg je een melding dat Windows je een melding gaat geven dat je je USB stick uit je computer kan halen. Nu moet je op ‘Close’ klikken (5) om dit dialoog venster af te sluiten.

Stap 6

USB stick verwijderen taakbalk
Rechtsonder in je taakbalk verschijnt dan een tekstballonnetje met de melding dat je je USB handmatig uit je computer kan halen. Meestal klik (6) ik ook nog op dit ballonnetje, om zeker te weten dat dit verdwijnt.

Klaar! 😛

Waarom zo omslachtig?

Ok, ik heb voor deze handeling 6 (!!) keer op uiteenlopende plaatsen op mijn scherm moeten klikken. 😐

Dit is vreselijk omslachtig en het zou ook in 1 of 2 klikken moeten kunnen, zoals bij een diskette of een CD-ROM.

Heeft iemand een idee waarom dit zo gebruikers onvriendelijk is? 🙁

Oh ja, ik heb dit getest op Windows XP en Vista. Weet iemand of dit op andere platformen zoals Mac, Linux of Windows 7 sneller gaat?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Ik wil mijn Sign out link in Gmail terug!
-Leuke USB gizmo om je computer volume aan te passen
-Windows Live Messenger update frustraties

11 reacties

 1. Ja, ik gebruik Linux, OpenSuSE 12.1. Formeel moet je in op het icoontje klikken om de USB stick te unmounten, maar uit ervaring weet ik dat zowel inpluggen als verwijderen geen problemen geeft; automatische aan- en afkoppeling.

 2. Wauw, dat zou helemaal mooi zijn. Ik kan me voorstellen dat sommige Windows gebruikers dat ook doen, maar ik heb begrepen dat dat nadelig is voor je USB stick.

 3. Ik heb geen nadelige ervaring met USB sticks onder Linux, het werkt allemaal zoals het hoort, erin en eruit en je bent klaar. Maar onder Windows…tja Windows hé? Het is niet voor niets dat ik thuis Windows heb laten vallen. Het is me allemaal een beetje te gebrekkig en gevaarlijk. Het ziet er allemaal wel leuk uit, maar ja, je kan van een drol wel een taartje maken, maar het blijft een drol.

 4. Herkenbare irritatie. Het is trouwens nog mooier als je meerdere usb devices aan je computer hangt, want dan heten ze vaak ook nog het zelfde en moet je dus een gok doen welk ‘USB Mass Storage Device’ je wilt disconnecten.

  Mijn ervaring is trouwens dat je ze er ook gewoon uit kunt trekken zonder al die stappen te doen. Ik probeer dat alleen te doen als ik haast heb, maar tot nu toe blijft het allemaal wel werken.

 5. Hey Peter, idd echt supper irritant! Gelukkig heeft WIndows nu versie 7 waar het nog alleen de eerste 2 clicks zijn 🙂
  Ze hebben er dus toch over nagedacht.

 6. Het ‘er uit halen zonder klikken’ zou ideaal zijn, maar volgens mij is dat nog niet zonder risico’s (of ben ik nog niet zo ver).
  Ik ben wel blij dat W 7 blijkbaar toch verbetering laat zien op dit punt. Wie weet, ooit …. 😎

 7. Ga naar je configuratiescherm -> Systeem -> Tabblad: hardware -> Apparaatbeheer -> USB drive opzoeken -> Rechtermuisknop: eigenschappen -> Tabblad: beleidsinstellingen -> Keuze: optimaliseren voor snelle verwijdering

  Dan mag je de stick er uit trekken wanneer je zin hebt 😉 En ja: wel even wachten tot je het kopiëren van bestanden klaar is.

 8. @Andre: Te gek. Jij hebt ook overal een goed antwoord op he? 😉

 9. Het is ook lang 1 van mijn ergernissen geweest, dus een oplossing was snel gezocht 🙂

 10. Misschien moet ik dan toch ook maar eens iets anders dan XP en Vista gaan krijgen. 7 is volgens mij wel prima.

 11. Ik heb een bloedhekel aan al die vernieuwingen die in werkelijkheid alleen maar achteruitgang en ergernis betekent. Voor mij althans 🙁

Reageer op dit bericht!