• 15
  • May, 08

When The Lady Smiles – Golden Earring

When The Lady Smiles - Golden EarringGisteren schreef ik over Twilight Zone, de single van de Golden Earring die ze sinds lange tijd weer een Nederlandse nummer 1 hit opleverde en zelfs hun enige top 10 hit in de V.S. werd.

In deze post lees je hoe het daarna met de Golden Earring ging.

When The Lady Smiles

Vanwege het succes van Twilight Zone en het bijbehorende ‘Cut’ album besloot de Golden Earring door te gaan en namen de leden in 1984 het verglijkbaar succesvolle N.E.W.S. album op. Het aanstekelijke When The Lady Smiles werd als eerste op single uitgebracht en behaalde ook de nummer 1 positie in Nederland.

Net als bij Twilight Zone is het ook hier weer de spraakmakende videoclip van Dick Maas die een grote rol in dit succes speelde. Let overigens even op de lift scene (3:27) waar volgens mij Huub Stapel even voorbij loopt.

Hoe grappig deze clip ook mocht zijn, deze bleek te controversieel voor de VS, waardoor dit nummer daar geen hit werd. Overigens behaalde dit nummer in Canada nog wel de 3e plaats.

En daarna?

Na When The Lady Smiles en het ‘NEWS’ album behaalde de groep geen vergelijkbare internationale successen meer, maar bleef de groep in Nederland wel doorgaan met het maken van iets minder succesvolle singles, zoals Quiet Eyes, Turn The World Around en Going To The Run, die in de top 10 terecht kwamen.

The Naked Truth en verder

The Naked Truth - Golden EarringIn 1992 beleefde de Golden Earring weer een nieuwe opleving toen de groep haar meest succesvolle album ooit uitbracht: The Naked Truth. Geheel in stijl met de heersende MTV Unplugged rage, nam de groep een groot aantal van hun hits op voor dit akoestische live album. Meerdere live singles van dit album werden hits, zoals I Can’t Sleep Without You, Long Blond Animal en Another 45 Miles.

Dit succes verlengde wederom het bestaan van de Golden Earring en hierna namen ze nog vele nieuwe albums op, waaronder 2 vervolgen op het succesvolle Naked Truth album. Toch nam het succes van al deze albums en singles wel langzaam af en nu lijkt de Golden Earring weer terug te zijn op het succesniveau van de periode net voor het uitbrengen van de Twilight Zone single. Juist, het moment waarop ze destijds wilden gaan stoppen.

Zullen ze nog weer een vergelijkbare comeback maken of besluit deze grote band met vele klassiekers op haar naam, nu echt te stoppen?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Twilight Zone – Golden Earring
-LoveGame – Lady GaGa en haar disco wat?
-Always On Your Side – Sheryl Crow

3 reacties

  1. Misschien ook nog leuk om te vertellen dat Hillary Clinton dacht dat “when the lady smiles” een goed campagne nummer zou zijn. Iedereen (earring incluis) verbaasd natuurlijk..

    Dan vraag je je af of ze de controversiële clip wel gekeken hebben voor ze het nummer uitkozen 🙂

  2. Dat is een grappig verhaal. Ze kreeg daardoor wat kritiek te verwerken.
    Ik las ook dat een van haar campagne medewerkers Earring fan was, en haar aan dit liedje hielp. Deze persoon had er destijds ook voor gezorgd dat manlief Bill tijdens zijn campagne’s in de 90s ooit Radar Love hiervoor gebruikte.
    Het geeft wel aan dat de Golden Earring een van de meest invloedrijke Nederlandse groepen in het buitenland is.

  3. Ja man, da’s lachen ik zag Huub Stapel ook net voorbij schuiven. Tja, het komt wel in de buurt van DE LIFT

Reageer op dit bericht!