• 14
  • May, 08

Twilight Zone – Golden Earring

Twilight Zone - Golden EarringRadar Love? Back Home? When The Lady Smiles?

Nee, Twilight Zone was het nummer van de Golden Earring dat in de Verenigde Staten de hoogste notering behaalde. Dit nummer werd daar in 1983 een nummer 10 hit. Radar Love haalde daar 10 jaar eerder de 13e plaats, en andere singles Golden Earring haalden de Billboard top 40 niet.

Het had overigens weinig gescheeld of de Golden Earring had het succes van Twilight Zone niet meegemaakt.

Wat er aan Twilight Zone vooraf ging

De Golden Earring brak in 1965 door met een aantal sterk door Engelse beatgroepen geinspireerde singles (Please Go, That Day, Sound of the Screaming Day etc.). Hoewel deze singles niet tot hun meest klassieke behoren, waren ze wel erg succesvol in Nederland.

Tegen het einde van de jaren 60 ging de band experimenteren met hun geluid (o.a. het mooie Just a Little bit of Peace in my Heart) en kwamen tegen 1970 op een (classic) rock geluid uit. Back Home is een van deze rock singles en werd een van hun grootste hits, en leek ook in andere Europese landen aan te slaan. Na een aantal opvolgende top 10 hits scoorden ze in 1973 weer een nummer 1 hit met het klassieke Radar Love. Ook in de VS en Groot Brittannie werd dit een grote hit.

De opvolgende singles wisten echter niet het internationale succes van Radar Love te behouden. Hoewel de band in Nederland nog wel hits bleef scoren, werden deze wel langzaam minder. Het wat zwakke Weekend Love, een nummer 3 hit uit 1979, was daarbij veruit de grootste hit die ze na 1976 scoorden.

Golden EarringIn 1981 wilde de band er mee stoppen en besloot nog een laatste album te maken. Hiervoor werd ook Twilight Zone opgenomen, een nummer dat George Kooymans in eerste instantie wilde gebruiken voor een soloalbum.

Succes met Twilight Zone

Enfin, Twilight Zone werd de eerste (en ingekorte) single van het nieuwe Golden Earring album en werd boven verwachting een wereldhit. Mede dankzij de provocerende clip van Dick Maas (Lift, Flodder etc.) werd dit nummer in Nederland weer een nummer 1 hit en haalde het iets later zelfs de top 10 in de VS.

Door dit succes scoorden ook het bijbehorende album Cut en de opvolgende single The Devil Made Me Do It goed. De Golden Earring was weer helemaal terug!

(morgen meer)

Lezers van dit bericht lazen ook:
-When The Lady Smiles – Golden Earring
-Sowing The Seeds Of Love – Tears For Fears op haar hoogtepunt
-Manic Monday – Bangles

Reageer op dit bericht!