• 26
 • Jun, 09

Is Michael Jackson de Elvis van mijn generatie?

Michael Jackson als Elvis van mijn generatie?Toen Elvis Presley in augustus 1977 overleed was ik nog veel te jong om daar iets van mee te krijgen. Ik heb dan ook nooit de blinde bewondering (rijen bezoekers op Graceland etc.) voor Elvis volledig kunnen begrijpen.

Bij het volgen van de berichtgeving over de recente dood van Michael Jackson en de reacties van de vele fans, realiseerde ik me dat deze twee iconen, The King en The King Of Pop, veel overeenkomsten hebben, ondanks dat Elvis er 32 jaar geleden overleed.

Is Michael Jackson de Elvis Presley van mijn generatie?

Ongekende successen

Zowel Elvis als Michael waren ongekend succesvol, en braken in hun piek perioden een aantal records. Elvis had in 1956, het jaar van zijn doorbraak, meer succes dan wie dan ook, en bleef dit succes een aantal jaar volhouden. Zelfs toen hij in de jaren 60 wat succes en invloed betreft, ingehaald werd door anderen (Beatles, Stones, Motown etc.) bleef hij (in de VS) nog regelmatig nummer 1 hits scoren, waarvan Suspicious Minds uit 1969 volgens mij zijn laatste was.

De piek periode van Michael Jackson valt ongetwijfeld samen met zijn Thriller periode (en toen was hij al 12 jaar succesvol als artiest). Tijdens die piek overtrof hij het succes van wie dan ook op dat moment, maar moest na verloop van tijd (jaren 90 en 2000), net als Elvis, plaats maken voor een nieuwe lichting artiesten, ook al bleef hij nog wel regelmatig grote hits scoren.

Teloorgang

Zowel Elvis als Michael kwamen de laatste jaren van hun leven voornamelijk negatief in het nieuws. Zo had Elvis zijn gezondheidsproblemen, overgewicht en drugs verslaving. Michael ging als een kluizenaar door het leven, en had het moeilijk met diverse rechtszaken waar hij bij betrokken was.

Onverwachte dood

Volgens mij kwam de dood van zowel Elvis als die van Michael Jackson voor velen onverwacht, ondanks de (achteraf) duidelijke signalen van de teloorgang van hun carrieres. En in beide gevallen was er sprake van een enorme belangstelling van de media.

Versterking van de legende

Michael Jackson Gone too soonIk vermoed dat het postume leven van Michael ook te vergelijken zal zijn met dat van Elvis. Zo is het niet ondenkbaar dat Neverland net als Graceland een toeristen oord zal worden, waar de talloze fans in de komende decennia hun toevlucht kunnen zoeken.

Verder zal Michael, net als Elvis, door alle media aandacht met een postume single weer een grote hit scoren (misschien zelfs meerdere) en zullen zijn (verzamel)albums weer goed gaan verkopen. Hierdoor komt gelukkig de nadruk weer op zijn muziek te liggen, en niet op de uitwassen waarmee hij de laatste jaren voornamelijk de pers haalde, net zoals bij Elvis.

De dood van Michael Jackson is daarmee goed voor het herstellen/versterken van zijn legendarische status en kan hij (nu en anders later) gezien worden als de Elvis van mijn generatie.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-De doorbraak van Weird Al Yankovic – Eat It
-Wat vind jij van de Breaking News single van Michael Jackson?
-Michael Hutchence – 10 jaar dood

3 reacties

 1. Michael Jackson dood? Welnee…

  http://www.supergoed.net/2009/06/mijn-complottheorie-rondom-de-dood-van.html

  Je weet het nooit!

 2. Van welk jaar ben je dan, Peter? 😉

  Ik denk zeker dat MJ’s invloed nog jaren ‘voelbaar’ zal zijn. Ik merk het nu al bij mezelf (en ik ben niet eens echt fan): bij het bericht van zijn dood was ik echt geschokt!
  Zo’n legende – bij leven al.
  Zo onverwacht – alhoewel… precies zoals jij het beschrijft.

  Zijn muziek – tja, ik hou meer van het disco-geluid van “Off the wall”, maar “Thriller” is natuurlijk een classic.

  Vind je blogs erg leuk en informatief om te lezen!
  Keep it up! 😈

 3. @Sonja: tel 6 op bij het getal in je e-mail adres en je hebt een mooi beginpunt 😉

  Off The Wall he? Die heb ik destijds niet meegekregen, Thriller wel, en eigenlijk pas veel later ontdekt, maar toen was ik al door mijn MJ fase heen. Daardoor heb ik OTW nooit echt op waarde kunnen schatten.
  Daar moet ik binnenkort maar weer eens vaker naar luisteren. Ik hoor bij sommige nummers wel dat Thriller in het verlengde ervan ligt.

Reageer op dit bericht!