• 12
  • Jan, 11

Aansteker frustraties door slecht ontwerp

Slechte aansteker usability: frustraties in de keukenIk sta in de keuken. Een pannetje pruttelt al op het vuur. Ik heb net een andere pan afgewassen en gevuld met water. Met een hand houd ik die volle pan vast en met mijn andere hand grijp ik naar mijn fornuis aansteker om snel het vuur aan te steken.

En dan weigert mijn aansteker. ๐Ÿ™

Mijn duim krijgt geen grip op de schuifknop.

Ietwat geirriteerd zet ik de volle pan weer op het aanrecht en buig me over de aansteker. Met twee duimen schuiven gaat ook niet. Mijn duimen zijn blijkbaar nog te nat van het afwassen om grip te krijgen op die schuifknop.

En terwijl ik gefrustreerd op zoek ga naar lucifers bedenk ik me dat dit een voorbeeld is van een slecht ontwerp.

Waarom is deze aansteker niet goed getest? Ik lees af en toe over (web)design en usability en het belang van testen daarbij, maar ik ben toch niet de enige die hier tegenaan loopt? Leg deze aansteker in 10 keukens en geheid dat deze ‘doet-het-niet-met-natte-handen’ klacht naar voren komt.

Volgens mij heeft deze aansteker twee problemen:

  1. De schuifknop is te klein om er goed grip op te krijgen
  2. Je kan niet veel kracht zetten bij een naar voren schuif beweging, omdat een groot deel van die kracht neerwaarts is gericht en niet in de schuifrichting. (Probeer je duim maar eens te schuiven over een pen).

Slecht ontworpen aansteker

Eerlijk gezegd heb ik bij de zoveelste keer dat mijn aansteker weigerde zoveel neerwaartse kracht uitgeoefend dat het knopje afbrak ๐Ÿ˜

Enfin, de volgende dag zocht ik bij mijn supermarkt naar een nieuwe fornuis aansteker. Tot mijn stomme verbazing verkochten ze alleen dit slecht ontworpen model.

Bij een andere supermarkt vond ik later deze goedkopere en wellicht minder fraai uitziende maar wel veel beter werkende aansteker:

Goede aanstekerEn het lijkt zo simpel: met een neerwaartse duimbeweging kun je veel meer kracht zetten (denk maar aan een standaard balpen).

Sindsdien steek ik met veel plezier een gaspitje aan, met of zonder natte handen. ๐Ÿ™‚

Wat voor fornuis aansteker gebruik jij eigenlijk?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Windows Live Messenger update frustraties
-Mijn top 3 ergernissen over Windows Live Hotmail
-Weg met die weeknummers!

4 reacties

  1. Wij hebben zo een die een vonkje maakt ipv een vlam. Veilig en kan nooit opgaan. En je hebt altijd grip want je hoeft er alleen in te knijpen (in het hele ding, geen knopje).

  2. Ik herken het wel, met gladde handen moest je heel hard knijpen. Gelukkig wordt het vuur voor mij aangestoken door het fornuis zelf, scheelt een hoop leed ๐Ÿ˜‰

  3. kleine tip neem een gasfornuis met ingebouwde ontsteking

  4. Ik ben al jaren in het bezit van een aansteker voor gasfornuizen met een vuursteentje. Merk TRUMA, vuursteenontsteker (http://www.kampeerperfect.nl/ ) Als het vuursteentje op is even een staalborsteltje over het wieltje halen en een nieuw vuursteentje plaatsen. Zeker goed voor een half jaar gebruik.

    Eรฉn bezwaar, je moet hem met twee handen bedienen.

Reageer op dit bericht!