• 21
 • Sep, 10

Wat is jouw favoriete mediaspeler op de computer?

Wat is jouw favoriete mediaspeler?Ik gebruik al jaren Winamp voor het afspelen van mijn mp3-tjes op mijn computer. Daarnaast gebruik ik dit programma ook vaak voor het zoeken in mijn muziekcollectie.

Onlangs probeerde ik een ander mp3 afspeel- en beheerprogramma (MediaMonkey) en tijdens het installeren vroeg ik me af waarom ik al jaren Winamp gebruik, en niet andere programma’s zoals iTunes of eventueel Windows Media player.

Zou dat alleen gewenning zijn?

Hoofdtaken van een mediaspeler

Naast gewenning (o.a. aan sneltoetsen, interface etc.) is het ook belangrijk dat een mediaspeler snel is (opstarten) en gewoon het ding doet waar ie hoofdzakelijk voor is gemaakt: het afspelen van mijn liedjes. En daarin voldoet Winamp prima.

Aanvullende taken van een mediaspeler?

Maar, ik bedacht me dat er nog meer mp3 gerelateerde zaken zijn die ik vaak nodig heb:

 • Afspelen andere bestanden (avi etc.)
 • Taggen van mp3 bestanden
 • Rippen CD’s
 • Converteren formaten
 • Branden op CD/DVD
 • Bewerken audio bestanden

Voor deze taken gebruik ik nu allemaal verschillende programma’s. Hmm, zou Winamp of een andere mediaspeler dit ook kunnen? En wat is het voordeel van een alles in 1 programma?

Nuttige functies?

Op dit moment lijkt het gratis MediaMonkey me een veelzijdig programma dat de functies van Winamp zou kunnen overnemen. Vooral het aanpassen van de ID3 tags lijkt met dit programma goed te doen. Verder biedt het programma nog wat extra’s, maar ik vraag me af wat ik er echt mee moet:

 • Afspeel statistieken
 • Intelligente playlists
 • Synchroniseren met iPod oid
 • Visualisatie tijdens afspelen
 • Podcasts
 • Etc.

Feedback

Goed, tijd voor feedback van anderen: Welk programma gebruik jij voor het afspelen en beheren van je muziekbestanden op je computer? En waarom?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Mijn top 3 ergernissen over Windows Live Hotmail
-Toetsenbord trauma’s
-Waarom ik nog geen iPad wil

4 reacties

 1. Ik ben al jaren vergroeid met iTunes. Komt al snel als je een iPod/iPhone hebt natuurlijk, maar ik kan simpelweg niet meer zonder.

  Als ik 1 doorslaggevende reden zou moeten zijn, dan zijn dat de smart playlists. Die heb je in meer programma’s maar ook hier is de integratie met de iphone weer handig bij iTunes. Bijvoorbeeld: een speellijst van de meest recent toegevoegde muziek waarin hoger gewaardeerde platen vaker voorkomen. Lager gewaardeerde platen vallen er eerder uit na een bepaalde periode.

  Nadeel: iTunes is erg traag, zeker bij grote bibliotheken.

  Heb ook wel alternatieven bekeken, maar ben toch altijd bij iTunes blijven hangen.

 2. Ik gebruik Amarok onder KDE 4.5.1. Amarok zoekt automatisch alle muziekbestanden op de PC bij elkaar en heeft een aantal voorgebakken radiostreams en podcasts in zich. Je kan ook je eigen stream opgeven. Verder haalt Amarok de songtekst van het gespeelde nummer automatisch op, kan de hoes van het album waar het nummer vandaan komt laten zien en heeft een link naar Wikipedia voor de betreffende artiest. Allemaal op basis van de tags.
  Amarok is bedoeld voor Linux, maar er is ook een Windows en Mac OSX versie beschikbaar.

 3. Ik ben ook groot fan van Amarok maar sinds een aantal maanden gebruik ik Quod Libet. Heeft een goede tagger/file rename editor, verschillende views op je collectie, een eenvoudige interface.

 4. Foobar2000. Speelt out of the box de meeste formaten zonder lelijke plugins te hoeven installeren, is desondanks toch lichtgewicht en heeft zeer handige tagging functies. Ohja, ook belangrijk voor deze keyboard-junkie: alle commando’s zijn middels zelf in te stellen hotkeys bereikbaar.

Reageer op dit bericht!