• 18
  • Jan, 08

Toetsenbord trauma’s

Querty toetsenbordOnlangs was ik op zoek naar een nieuw toetsenbord voor de computer van m’n ouders en die zoektocht viel me behoorlijk tegen. Toetsenborden behoren al jaren niet meer tot de meest interessante computer-accessoires groep, en zijn (daardoor?) vrij goedkoop in aanschaf, maar het valt niet mee een degelijk toetsenbord te vinden. Diverse computerwinkels in m’n woonplaats moesten me dan ook teleurstellen, en hieronder lees je waarom:

Zwart

Ik was op zoek naar een zwart toetsenbord. Dit was gelukkig geen probleem omdat volgens mij de meeste toetsenborden (net zoals beeldschermen) in deze kleur geleverd worden. Een paar jaar geleden was dat bleke wit nog de standaard, maar nu (gelukkig) niet meer.

Met snoer

Het beoogde toetsenbord diende gewoon met een snoer aan de computer te worden verbonden, en geen draadloze zijn. Mijn ervaring is dat draadloze toetsenborden toch nog niet zo goed werken als die met snoer. Bovendien ben je dan afhankelijk van batterijen en beveiligings instellingen.

Zonder multimedia toetsen

Vele toetsenborden worden geleverd met allerlei extra buttons (diverse functies als volume regeling, open Google etc.) of trackingballs, etc., maar die wilde ik niet. M’n ouders (of ik) maken daar toch (bijna) geen gebruik van, en bovendien zou er dan weer extra besturingssoftware moeten worden geinstalleerd, wat de computer weer onnodig zou belasten. Hierdoor vielen er vrij veel (de duurdere) toetsenborden af.

Standaard layout

Aangezien ik ook regelmatig gebruik zal gaan maken van dit toetsenbord, en ik vaak gebruik maak van functie- en sneltoetsen, wilde ik graag een standaard keyboard layout. En dit was de wens waardoor veel toetsenborden afvielen.

Insert Home Page Up Page Down Delete End toetsenGek genoeg hebben de meeste nieuwe toetsenborden de Insert, Home, Page-Up, Delete, End en Page-Down toetsen in 2 kolommen van 3 buttons, wat weer afwijkt van de standaard 3*2 indeling. Hoe ontwerpers van toetsenborden het in hun hoofd halen dit aan te passen weet ik niet, maar ik vind het vreselijk storend. Wanneer ik gebruik wil maken van een toetsenbord waar dan ook, dan wil ik deze blindelings (op de tast) kunnen bedienen, en niet per toetsenbord weer moeten wennen aan de opstelling van de knoppen. Bij een piano verander je toch ook niet de volgorde van de toetsen?

F-lock

Oh ja, een heel oud trauma komt hier weer boven: Tijdens mijn queste zag ik ook nog een paar F-lock toetsenborden. Een paar jaar geleden kreeg ik bij de aanschaf van een nieuw systeem een nieuw toetsenbord dat me liet kennis maken met de wondere wereld van deze ‘functionaliteit’. F-lock toetsenbordDe F-lock toets zorgt ervoor dat de standaard functie toetsen (F1-F12) voorzien worden van nieuwe functies, zoals print en copy etc. Aangezien dit per toetsenbord weer verschilde en ik vaak gebruik maak van de standaard functietoetsen, zat ik hier niet op te wachten. Ik dacht er nog over dit uit te zetten, maar, het betreffende toetsenbord bleek hardwarematig (!) zo te zijn ingesteld, dat bij het opstarten van de computer, de nieuwe functies de nieuwe standaard werden, en je niet de oorspronkelijke functies kon gebruiken. Met software was dit overigens niet uit te zetten en je moest na het opstarten elke keer op de F-lock knop drukken om de standaard functietoetsen te gebruiken.
Wat? Inderdaad, ik heb dat toetsenbord geruild voor een standaard toetsenbord, zonder F-lock, en heb langzaam dit trauma achter weten te laten. Ik weet niet hoe het verder is gelopen met de carriere van de ‘ontwerper’ van de F-lock toets, maar ik ben blij dat deze toetsenborden bijna niet meer te verkrijgen zijn, want dat zou nadelig zijn voor de wereldeconomie.

En de winnaar is…

Standaard toetsenbordUiteindelijk heb ik een mooi zwart toetsenbord met een standaard layout en snoer gevonden, zonder allerlei multi-media knopjes, trackballs, volume schakelaars of F-lock toets. Het blijft me verbazen dat het vinden ervan me tegenviel, en ik ben benieuwd of deze toetsenbord trauma’s bekend zijn bij de lezers van deze post.

Nou?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-De grote schoonmaak van mijn toetsenbord
-Wat is het nut van het virtuele toetsenbord van Google?
-Aan de uitvinder van de Caps Lock toets

3 reacties

  1. Tjah, ik ben nogal een fan van een “natural” toetsenbord, en dan worden je keuzes ineens zodanig beperkt dat je volgens mij al niet meer met eisen zoals “geen flock” aan hoeft te komen. Er zijn overigens registry-hacks te doen om die f-lock terug te draaien (wat je heel lomp doet is de code die je stuurt om bv “undo” van f2 te maken koppelt aan ‘f2’. leuke is dan ook dat hoe je die flock toggled, je altijd f2 gaat krijgen :).. je stuurt dus inderdaad nog de ‘rare’ codes, maar zover ik weet zijn er geen programmas die daar van in de war raken)..

    Vrienden van me die niet aan van die rare gebroken toetsenborden doen zijn natuurlijk fan van de oldscool IBM M-Type. Die doen heeerlijk clickety clickety, en je kunt zo voor bijna niets krijgen bij hippe zaken zoals de mamma mini 🙂 .. en stevig! 😀

  2. Heel herkenbaar, allerlei knoppen die je leuk lijken maar vervolgens nooit gebruikt worden. Er is 1 ding dat ik thuis wel gebruik: het scrollwieltje aan de linkerkant van het toetsenbord. Soms ben je met rechts aan het eten en kun je handig met links scrollen 😉

  3. @Nanne: Dat m-type is een leuke, heeft een mooie standaard indeling en lekker stevige toetsen. Maar ik zou toch de backslash en windows toetsen gaan missen.

    @Andre: Dus daar is dat linkerscrollwieltje voor! 🙂

Reageer op dit bericht!