• 27
 • Jul, 10

Waarom ik nog geen iPad wil

De nadelen van een iPadIk wilde al een tijdje een iPad hebben omdat de fancy look & feel, entertainment applicaties, kantelmogelijkheden en fascinerende vinger-top georiënteerde interface me aantrokken.

Dit veranderde toen ik gisteren in een winkel voor het eerst een iPad in handen had.

Ok, de fancy look, interface etc. zijn op het eerste gezicht boeiend, maar ik realiseerde me, o.a. na een gesprek met een Mac-minded vriendin, dat dit apparaat vrij veel nadelen heeft.

 • Rechtop zetten?

  Een eerste nadeel lijkt me de vorm. Hoewel de iPad gemaakt lijkt om in de hand te houden, is het niet ondenkbaar dat je het apparaat ook moet kunnen neerleggen, bijvoorbeeld bij het typen met twee handen. De licht-ronde onderkant lijkt me hierbij erg nadelig. Ook het rechtop zetten, bijvoorbeeld voor het kijken van films, lijkt me zonder hulpstuk onmogelijk.

 • Toetsenbord

  De iPad heeft een scherm vullend touchscreen toetsenbord waarbij je de toetsen niet kan voelen. Dit lijkt me nadelig. Wellicht is dit iets wat je kan leren, maar het zal in het begin zeker wennen zijn.

 • Multitasking

  Multitasking is niet of nauwelijks mogelijk op een iPad. Ik hoopte dat dit in de praktijk mee zou vallen, omdat je bijvoorbeeld wel iTunes muziek kan beluisteren terwijl je surft, maar daar schijnt het wel mee op te houden.

 • Webcam

  Er zit geen webcam/camera in de iPad, en dus kun je het niet gebruiken voor het maken van foto’s of houden van webcam chat sessies.

 • Flash

  Flash is niet te gebruiken op een iPad. Ik vind het een fijn idee dat Apple haar positie gebruikt om sites wereldwijd minder afhankelijk van Flash te maken, maar dat daarmee vele gebruikers gelimiteerd worden in hun surf gedrag/plezier, blijft me toch verbazen.
  Ik had graag gezien dat Flash ondersteund werd door de iPad.

 • Aansluitingen

  Er zijn bijna geen aansluitingen (USB, HDMI, VGA etc.) te vinden op de iPad. Met name het ontbreken van een USB ingang is erg vervelend, omdat je dan niet of minder eenvoudig bestanden kan overzetten, fotocamera’s kan koppelen, een extra toetsenbord kan aansluiten of een printer kan toevoegen.

  Wellicht is wel iets mogelijk met allerlei adapters of draadloze verbindingen, maar ik vermoed dat dat minder praktisch is. Zou je bijvoorbeeld eenvoudig met een iPad een Powerpoint presentatie (oid) kunnen geven?

 • Apple systeem

  Met uitzondering van mijn iPod ben ik een Windows gebruiker. Ik zal bij het aanschaffen van een iPad ongetwijfeld tegen migratie problemen aanlopen.
  Hierbij denk ik niet alleen aan de gewenning, maar ook aan het gebruik van andere bestandsformaten. Ik vraag me bijvoorbeeld af hoe de iPad omgaat met Doc, Divx, Xls etc. bestanden.

  Daarnaast is er nog de beperking dat er alleen officiële Apple Store software op de iPad gebruikt kan/mag worden. Is het daarmee überhaupt mogelijk dat ik er bijvoorbeeld een Apache test server op kan draaien?

 • Duur

  Ten slotte vind ik de iPad duur. Alle bovenstaande nadelen beperken de functionaliteit van de iPad, waardoor de meerwaarde ervan ten opzichte van mini laptops verwaarloosbaar wordt.

iPad voor, zij en achterkantConclusie: Gehyped en te vroeg

De iPad is volgens mij een veelbelovend apparaat op het gebied van tablet computers en interfaces, en het zal vermoedelijk het computergebruik van de wereldbevolking ingrijpend veranderen.

Daarbij blijft het indrukwekkend te zien hoe Apple erin slaagt dit product zo succesvol te hypen ondanks de vele nadelen. Ongetwijfeld zullen vele gebruikers er wel blij mee zijn, maar het lijkt mij vanwege die nadelen nog te vroeg om een iPad te kopen.

Ik denk dat ik bij het uitkomen van een volgende versie nog maar eens ga kijken, of ga wachten op vergelijkbare producten van achterlopende concurrenten.

Heb jij al een iPad in handen gehad en wat zijn jouw ervaringen?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Wat is het nut van het virtuele toetsenbord van Google?
-Waarom ik Google Chrome niet als standaard browser gebruik
-De grote schoonmaak van mijn toetsenbord

14 reacties

 1. Dat ze geen Flash ondersteunen vind ik niet zo’n probleem. Sterker nog, ik vind Flash zulke rommel, dat ik blij ben met elk groot systeem of software leverancier die het niet ondersteunt.
  Bij Macromedia/Adobe lopen ze al jaren te slapen en ondertussen is Flash een van de belangrijkste problemen op internet. Ze zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de browsercrashes. En daarnaast wordt het vaak misbruikt door designers die denken dat een site en kunstvoorwerp is in plaats van een gebruiksvoorwerp.

  Verder is de iPad best een leuk ding. Beetje duur en een beetje te appelig (rare stekkers, geen multitasking) maar verder best een tof apparaat.
  Alleen je moet bedenken dat het, in tegenstelling tot een laptop of pc, een consumptie apparaat is. Het is niet bedoelt om een tekst op te schrijven, om mails op te beantwoorden of om op te photoshoppen. Voor die dingen heb je een toetsenbord en/of muis nodig.
  De iPad is bedoelt om te lezen en te kijken.
  Als ik binnenkort een baan vindt waarvoor ik elke dag een half uur in de trein zou moeten zitten zou ik er direct een kopen. Voor forensen is het een perfect ding. Abonnement op de digitale Volkskrant erbij, en lekker in de trein het nieuws lezen en kijken wat er verder in de wereld aan de hand is.
  Maar zolang ik thuis een laptop, op werk een pc en onderweg een android heb, heeft het voor mij geen toegevoegde waarde.

 2. @Remi: Duidelijk standpunt mbt Flash 😎

  Ik ben het met je eens dat een iPad een consumptie apparaat is.
  Toch hoopte ik dat dit apparaat ook een mini-laptop vervanger zou zijn. Ik denk dat er veel mogelijkheden zijn voor een all-in-one tablet computer die de analoge aktemap gaat vervangen, bijvoorbeeld bij presentaties, collectes, colleges, vergaderingen etc.

 3. Ik vind het een uitstekend apparaat wat vrijwel volledig de laptop kan vervangen.het typen met het electronische toetsenbord gaat uitstekend in liggende positie of op je schoot. Er zijn goede applicaties om draadloos te printen en om je eigen documenten op te slaan. Het voornaamste nadeel vind ik dat er geen USB aansluiting is temeer daar Apple de photoconnector nog niet heeft meegeleverd op de Europese markt. Waarom je niet goed zou kunnen emailen met het apparaat ontgaat mij. Het is juist uitermate geschikt voor het zenden en ontvangen van emails. Kortom, afgezien van de prijs, een echte aanrader.

 4. Toen de PC uitkwam was ik een early adaptor. Mensen vroegen mij, wat moet je ermee en ik had geen antwoord. Toen kwam girotel en deed ik, woonachtig in Duitsland, via een 28K modem mijn betalingen. Nu is de vraag niet meer wat moet je ermee maar meer wat wil je ermee. Kan je het veroorloven een IPAD te kopen is het gewoon een leuke computer. Ik betrap mezelf erop dat ik de laptop niet gebruikt. Mail lezen, krantje lezen, spelletje doen. het kan allemaal. En wat een snelheid en ook nog overal, via 3G. Dus praten over wat iets niet kan, prima, maar als je het machientje vasthebt, wauw, wat een design, wat een kwaliteit, wat een snelheid.

 5. Blij dat niet iedereen vol lof is over deze hype! Howel men natuurlijk nog steeds moet wennen aan pure touchscreen (ik dan toch) kan ik mezelf daar nog wel overheenzetten wat betreft de Ipad. Maar de onnodige vorm en onhandigheid die hiermee gepaard gaat is voor mij niet zoveel geld waard!

 6. Je ziet wel over het hoofd dat het nimmer bedoeld was ter vervanging van een pc / laptop, het is simpelweg een entertainment-ding, geen minilaptop! En dus nee, natuurlijk kun je er geen apache test server op draaien, dat kan toch op je telefoon (die daar ook niet voor bedoeld is) ook niet? Je kunt er trouwens ook niet mee bbq-en! Ik ben het eens met nagenoeg al je argumenten, maar deze snijdt niet echt hout he.. 😉

  Oh ja, en dat je het “apple systeem” als nadeel noemt lijkt mij een pertinente vergissing, want dit had natuurlijk in het lijstje van voordelen gemoeten! 😀

  Als fashion-lover zie ik het meer als een leuke accessoire en een goede reden voor meer nieuwe gadgets, die dan natuurlijk ook in een nieuwe handtas moeten.. 😈 Misschien moet ik er op mijn blog ook maar eens over schrijven, interessante invalshoek. 😎

 7. Beste Peter,

  Ik sluit me helemaal bij je aan!

  Ik heb vanmorgen vroeg op een bijna gelijke wijze (en ik had jouw website niet eens gezien) mijn gedachten over de Ipad op het beeldscherm gezet: http://www.duinmayer.nl/nl/131/waarom-je-nog-geen-ipad-moet-kopen/

 8. Hoi Peter,

  Nee de iPad is niet perfect maar vervangt nu wel mijn Asus S101 mini laptop. Perfect om het internet te browsen, korte en snelle berichten te posten, altijd standby (heerlijk als je snel even iets wil opzoeken). Maar perfect… nee dat niet. Duur, tsja is 499 duur, misschien wel, maar het werkt wel prima. 3g heb ik niet nodig. Hopelijk komt er voor de windows gebruikers goed werkende alternatieven met windows, maar ik ben zeer benieuwd hoe die apparaten gaan werken. Zal nog wel even duren voordat die er zijn. Voorlopig geniet ik van mijn iPad (Amy en de kinderen trouwens ook, want touchscreen is ideaal voor de kids) maar ik begrijp je volledig. Apple verkoopt trouwens een mooi hoesje waarmee je de iPad rechtop of scheef kan zetten.
  Groeten, Dion

 9. Ik ben nu al bijna 7 jaar een zeer tevreden iMac gebruiker en na het lezen van het iPad Magazine en overige informatie over de iPad op internet, ga ik de iPad zo goed als zeker aanschaffen. Onder meer ideaal volgens mij tijdens onze lange vakantie in de USA. 😉 En zoals Dion al schrijft over het hoesje, zo zijn er meer accessoires om mogelijke ‘nadelen’ die je noemt op te lossen.

 10. Dank voor al jullie reacties. Ik begin steeds meer leuke toepassingen te zien voor de iPad maar heb nog steeds het idee dat ie nog niet helemaal af is en beter kan wachten tot een volgende versie.

  @Désirée: Ik hoor graag je ervaringen wanneer je er eentje hebt gekocht! 🙂

 11. Het lijkt wel of de baas van Microsoft zelf dit geschreven heeft! Krijg je er soms geld voor? Ik heb een iPad nog sterker ik typ er nu op.. Ik zal je nadelen even doornemen; niet recht op zetten? Mmm volgens mij zijn er tientallen hoedjes op de markt die dat prima kunnen! Toetsenbord; ik typ er nu op.. Moet eerlijk zeggen op een toetsenbord aan mijn iMac typ ik sneller maar voor email, twitter enz is het prima te doen! Multitasking, nee nog niet maar als ik bezig heb met een mail en ik wil even op internet kijken is dat geen probleem, want als ik mijn mail open staat mijn bericht er gewoon nog! En met de update (waarschijnlijk in november) is dat probleem ook weg. Webcam gebruikte ik al niet en zal ook niet gebeuren dus geen nadeel voor mij als je er een fan van bent snap ik dat dat een nadeel is. Flash ja ik ben zelf ook webdesigner en als er iets niet goed werkt en vol met problemen zit (voor maker en gebruiker) is het flash ik ben blij dat we naar html 5 gaan dat lost in een keer alles op! Aansluitingen; er is wel een mogelijkheid om USB aan te sluiten maar daar heb ik nog geen ervaring mee. Voor de rest heb je verschillende programma’s om bestanden te delen en te kijken! En iTunes is een goed programma dus waarom niet gewoon op iTunes aansluiten? Als je zegt dat het Apple systeem niet goed is dan heb je het nog nooit gebruikt! Het is namelijk veel gebruiksvriendelijker als een pc en het systeem op de iPad? Ik denk dat niemand ook maar iets van een gebruiksaanwijzing nodig heeft voor de iPad. Het is zo vanzelfsprekend.. En duur ja daar heb je een punt het is zeker duur.. Maar dat zijn alle Apple producten.

  Mijn confusie na 3 weken gebruik iPad.
  Een aanrader, denk niet dat je een pc of Mac in handen krijg maar voor email, internet, spelletjes, blogs en het laten zien van je foto’s is het ideaal.

 12. Owja wel 1 nadeel… Autocorrectie.. Je krijgt af en toe een leuk ander woord zoals; confusie 😉

 13. Zoals beloofd, nog even mijn ervaring met de iPad nu ik er inmiddels al ruim 2 maanden van aan het genieten ben. Ik zie overigens dat Michel en ook anderen de vele voordelen van dit prachtige apparaat reeds hebben genoemd en daar sluit ik mij graag bij aan. Het USD ‘probleem’ is zeer eenvoudig op te lossen door een zeer klein hulpstukje te kopen die in de iPad past en aan de andere kant USB is. Zo kon ik tijdens onze vakantie binnen de kortste keren honderden foto’s vanaf onze camera’s meteen op de iPad zetten. De iPad kan niet worden gezien als de complete vervanging van een iMac of laptop, maar de mogelijkheden zijn zeer uitgebreid, zeer gebruikersvriendelijk (zoals we dat van Apple gewend zijn) en het is een geweldig tablet om te zien en op te ‘werken’.
  Zal er een betere versie komen? Ongetwijfeld, maar dat geldt natuurlijk voor ieder apparaat.

 14. @Désirée: Dank. Leuk om te zien dat je er erg blij mee bent. Ik denk dat ik het na aanschaf ook een leuk(er) apparaat zal vinden, maar dat ik toch spijt zal krijgen dat ik niet even een paar maanden langer heb gewacht op een veelzijdiger alternatief of opvolger. Maar ongetwijfeld is het een mooi apparaat. 🙂

Reageer op dit bericht!