• 29
 • Jun, 09

Wat is het beste verzamel album van Michael Jackson?

Michael Jackson verzamel albumsDoor alle aandacht voor het overlijden van Michael Jackson op TV, radio, krant en internet, neemt de verkoop van zijn albums behoorlijk toe.

Stel dat jij hierdoor ook op zoek bent naar een goed verzamelalbum van Michael Jackson, welk verzamel album kun je dan het beste aanschaffen?

Ik heb de belangrijkste verzamelaars eens op een rijtje gezet om te bepalen welke ik hiervan de beste vind.

Optie 1: HIStory

History Book I Michael JacksonMichael Jackson bracht HIStory (Past Present And Future Book I) in 1995 uit als dubbel album. De eerste schijf bevat zijn grootste hits tot dan toe en het tweede deel bestaat uit nieuwe nummers zoals Scream, You Are Not Alone en They Don’t Care About Us.

Hoewel het een erg succesvol album is, vind ik dit niet de beste verzamelaar van dit moment. Een schijfje voor zijn grootste hits was destijds al te weinig voor een goed overzicht, en de nieuwe nummers op de tweede schijf zijn niet allemaal de moeite waard om op een goede verzamelaar van Michael Jackson te worden opgenomen. Ten slotte heeft Michael ook nog latere hits gescoord, en die zijn (logischerwijs) niet op dit album te vinden.

Optie 2: Greatest Hits: HIStory vol 1

Michael Jackson History Greatest Hits vol. 1In 2001 verscheen de eerste disc van HIStory ook als enkele cd met de titel Greatest Hits: HIStory vol 1 op de markt. Hierdoor was je bij aankoop van dit album niet verplicht extra te betalen voor de destijds nieuwe nummers van het HIStory album. Toch is deze enkele CD verzameling geen aanrader, omdat je dan ook de hits van dat andere schijfje mist, alsmede de latere hits van Michael Jackson. Tenslotte biedt een enkele CD gewoon te weinig ruimte voor een goed carrière overzicht van Michael Jackson.

Optie 3: Number Ones

Michael Jackson Number Ones albumEind 2003 brengt Michael Jackson de verzamelaar Number Ones uit, geheel in de stijl van andere ‘number ones’ albums van Elvis, Diana Ross, Mariah Carey en de Beatles. Ook bij deze samenstelling blijkt weer dat 1 schijfje niet genoeg is voor een goed overzicht. Zo ontbreekt de klassieker Wanna Be Startin’ Something op dit album, en is er maar 1 single van zijn Dangerous albums op te vinden (dat 9 hits opleverde). En dan heb ik het nog niet over het missen van de hits die Michael Jackson scoorde als lid van de Jackson 5 en de Jacksons.

Optie 4: The Essential Michael Jackson

The Essential Michael Jackson albumIn 2005 verschijnt er eindelijk een dubbel verzamel album van Michael Jackson, ditmaal als onderdeel van de (overigens prima) Essential series van Sony/Columbia.

Dit Essential album is een stuk beter dan alle voorgaande compilaties, omdat er gewoonweg meer hits op te vinden zijn. Zelfs hits van de Jackson 5 en The Jacksons zijn er op te vinden. Daarnaast, en dit is wellicht persoonlijk, zijn de nummers (zo goed als) chronologisch geordend, zodat je bij het beluisteren, zijn ontwikkeling kan beleven.

Toch is ook dit album niet perfect, omdat er weer een aantal grote hits op ontbreken, zoals I’ll Be There, Say Say Say, Scream, They Don’t Care About Us en Blood On The Dancefloor.

Ten slotte vind ik het nadelig dat er van dit album verschillende versies in omloop zijn (internationale, Amerikaanse en de limited edition).

Optie 5: King Of Pop: The Dutch Collection

Michael Jackson King Of Pop Dutch CollectionVorig jaar bracht Michael Jackson de verzamelaar King Of Pop: The Dutch Collection uit. Op deze dubbel CD is wederom volop ruimte voor zijn grootste hits, en hierop zijn I’ll Be There, Say Say Say, They Don’t Care About Us en Blood On The Dancefloor bijvoorbeeld wel weer te vinden.

Helaas is ook dit album niet perfect, omdat er weer andere grote hits op ontbreken, zoals Scream, I Just Can’t Stop Loving You (nummer 1 hit), ABC en I Want You Back. Daarbij bevat het album minder singles van het Thriller album dan The Essential. Verder is dit album niet chronologisch opgezet, waardoor de samenstelling (op mij) warrig overkomt.

Het meest nadelige van het King Of Pop album vind ik de verwarrende hoeveelheid versies die van deze verzamelaar zijn verschenen. Op wikipedia worden er zelfs 20 verschillende versies van vermeld. Deze variatie wordt veroorzaakt door de invloed die fans uit diverse landen konden uitoefenen op de samenstelling ervan.

En de winnaar is…

Naar aanleiding van het bovenstaande concludeer ik dat The Essential Michael Jackson het beste verzamel album van Michael Jackson op dit moment is. King Of Pop is een goede tweede, maar het ontbreken van de nummer 1 hit I just Can’t Stop Loving You (en tevens eerste single van zijn Bad album) alsmede de niet-chronologische volgorde zorgen ervoor dat het toch onderdoet voor het evenmin perfecte The Essential Michael Jackson.

Indien je binnenkort een verzamel album van Michael Jackson gaat aanschaffen, dan raad ik je aan te zoeken naar de Limited Edition versie van The Essential Michael Jackson (indien die uberhaupt in Nederland te verkrijgen is), omdat je daar nog een bonus disc bij krijgt, met daarop o.a. Say Say Say en Blood On The Dancefloor.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Wat er mis is met de Greatest Hits van Springsteen & The E Street Band
-Het Michael Jackson dilemma
-Welke single van Michael Jackson zal nu worden uitgebracht?

5 reacties

 1. Ha, toevallig voor een cadeau net de stad in geweest, op zoek naar een verzamelaar van MJ. Het is nr. 4 geworden, dat is volgens Plato ook de beste verzamelaar!

 2. 😈 Leuk.

 3. Aangezien ik niets van MJ op CD had heb ik ‘The Collection’ (Off The Wall, Thriller, Bad, Dangerous, Invincible) en ‘The Ultimate Collection’ aangeschaft. Uiteraard overlappen een aantal nummers elkaar op de totaal 9 CD’s, maar volgens mij heb ik toch een mooie complete verzameling in huis op deze manier.
  Fraai boek en leuke demo’s ook bij TUC.

 4. Ha, die collection box is er ook nog idd. Maar ik wilde dit overzicht beperken tot een max 2cd verzamelaar. Bovendien zijn de History en Blood On The Dancefloor albums daarin niet vertegenwoordigd. Maar koop die en misschien nog een Jackson5/s+Motown Michael verzamelaar en je hebt bijna alles van hem.

 5. Lieve mensen,

  Nou weet ik het helemaal niet meer… 😯 Ik denk dat ik alles maar ga kopen! 😆

  Voordat Michael overleed, had ik alleen ‘Off the wall’ in huis – zelfs nog op elpee (ja, oma vertelt). Nu heb ik ook ‘Thriller’ gekocht, maar gaandeweg begin ik ook zijn latere werk te ontdekken. Beetje laat ja, maar You Tube is in deze een gewillige partner, zullen we maar zeggen.

  Ik twijfel nog even verder…

Reageer op dit bericht!