• 19
  • Jun, 09

Wat er mis is met de Greatest Hits van Springsteen & The E Street Band

Greatest Hits - Bruce Springsteen & E Street BandOnlangs kwam er een Greatest Hits van Bruce Springsteen & The E Street Band uit. Wellicht mede door de media buzz rondom het recente optreden van Bruce en zijn E Street Band op Pinkpop, kwam deze compilatie op 4 in onze album hitlijsten binnen.

Dit verbaast me, omdat deze Greatest Hits een tamelijk overbodige verzamelaar is geworden. 😯

Ok, dit vind ik nadelig aan de recente Greatest hits van Bruce Springsteen & The E Street Band:

Meerdere edities

Een eerste nadeel is dat er meerdere, regio bepaalde, versies van deze verzamelaar zijn. In Nederland is de zojuist verschenen Europese editie verkrijgbaar, met daarop 19 nummers. Begin dit jaar kwam de Amerikaanse versie uit, waarop slechts 12 (!) nummers te vinden zijn.

Bruce Springsteen - Greatest Hits 1995Gerecyclede titel

Het wordt nog verwarrender, omdat Bruce Springsteen in 1995 ook al een verzamel album uitbracht met de titel Greatest Hits. (Op de hoes van dat album komt de term E Street Band overigens niet voor).

Geen Working On A Dream singles

Begin dit jaar bracht Bruce het album Working On A Dream uit, en daarvan is vreemd genoeg geen enkel nummer op deze Greatest Hits te vinden. Beide albums zijn uitgebracht door dezelfde platenmaatschappij (Columbia), dus dat kan deze afwezigheid niet verklaren.

Slechts 1 CD

Zowel de Amerikaanse als de Europese versie bevatten slechts 1 CD. En hoewel deze laatste versie bijna 80 minuten duurt, is dat (natuurlijk) veel te kort voor een goed overzicht van de carrière van Bruce Springsteen. Ter vergelijking, zijn The Essential Bruce Springsteen verzamelalbum uit 2003 bevat 2 CD’s. (Daarvan is er ook een 3 CD limited edition met een extra rarities CD verkrijgbaar).

Alleen E Street Band opnamen

Het grootste nadeel van deze Greatest Hits is dat het alleen nummers bevat die Bruce Springsteen samen opnam/uitbracht met de E Street Band. Ik weet niet of je een beetje bekend met de carrière van Bruce, maar hij bracht lang niet al zijn albums uit samen met de E Street Band.

Hierdoor ontbreken er dan ook een groot aantal bekende nummers van Bruce Springsteen op dit album, zoals Atlantic City, Brilliant Disguise, Tougher Than The Rest, Human Touch, Secret Garden, The Ghost Of Tom Joad en het Oscar winnende Streets Of Philadelphia. Sterker nog, deze verzamelaar bevat geen enkele opname uit de periode tussen 1987 en 2002. Dat is 15 jaar!

Toch nog pluspunten

Ok, ondanks al deze kritiek, toch nog 2, minder zwaar wegende pluspunten:

  1. Het is een recente verzamelaar van Bruce & Co, waardoor deze Greatest Hits ook nummers van zijn recente albums bevat.
  2. I’m On Fire, de tweede en laatste nummer 1 hit va Bruce Springsteen in Nederland, is bij mijn weten voor het eerst op een verzamelaar te verkrijgen. Op de eerder genoemde Greatest Hits uit 1995 en het omvangrijke The Essential uit 2003 was deze hit niet te vinden.

Conclusie: Overbodig

Enfin, omdat er toch te veel mis is met deze recente Greatest Hits van Bruce Springsteen & The E Street Band, vind ik het een overbodige verzamelaar.

Indien je op zoek bent naar een beter verzamelalbum van Bruce Springsteen, dan kun je op dit moment het beste kiezen voor het eerder genoemde The Essential uit 2003.The Essential Bruce Springsteen

Dat album is echter ook niet perfect, o.a. omdat het slechts 3 nummers bevat van het monumentale Born In The USA album. Dat album bevat 7 Amerikaanse top 10 hits (!) en Cover Me, I’m On Fire, I’m Goin’ Down en My Hometown zijn helaas niet op The Essential te vinden.

Eigenlijk is er nog geen goed verzamelalbum van Bruce Springsteen te verkrijgen en de uitgave van de recente Greatest Hits maakt dit nogmaals duidelijk.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Goede verzamelaar: Robbie Williams – In and Out of Consciousness – Greatest hits 1990-2010
-Bruce Springsteen – The River live in 1985
-Magic – Bruce Springsteen

4 reacties

  1. Ik wacht nog steeds op een verzamelaar met daarop in mijn ogen de mooiste van deze man: ‘Tougher than the Rest’.

    Hoogste notering nummer 13, negen weken genoteerd in de top 40 in 1988 volgens mijn ietwat verouderde hitdossier. Maarrrr: niet als single gereleased in de US zie ik op Wikipedia. Dat verklaart een hoop 🙁

    Dit nummer staat inderdaad ook niet op ‘The Essential’, iets wat mij tot nu toe dus heeft weerhouden een toch broodnodige Springsteen verzamelaar te kopen. Nu alweer een gemiste kans dus 🙁

    @Peter: heb je al eens een item gewijd aan het fenomeen ‘net-niet’ verzamelaars? Ik kan me er iets van herinneren, maar kan de posting niet terugvinden.

  2. Ik vind Tougher Than The Rest ook een mooi nummer, en ja, ook die hoort op een goede verzamelaar van Bruce.
    In Groot Brittannië bleef dit nummer overigens ook op de 13 plaats steken.

    Ik heb nog niet geschreven over budget verzamelaars, (behalve misschien in dit stukje over de Eagles) ook al zet je me hiermee wel aan het denken. Bij dit soort albums heeft de prijs van het album invloed op de samenstelling (of andersom), waardoor er grote hits missen.
    Bij Bruce ligt het misschien anders, omdat hij zoveel geprezen nummers (en hits) heeft gemaakt, dat er altijd nummers zullen missen. Zelfs zijn 2cd uit de overigens erg goede ‘The Essential’ series lijdt hieronder.
    Het is nu nog te vroeg, maar een 3 cd verzamelaar (zoals zijn Live box uit 1985) zou ideaal zijn.

  3. Een verzamelaar is maar een verzamelaar. De CD moet een leuke aanvulling zijn op de collectie.
    De man heeft zoveel moois gemaakt, dat je eigenlijk niet met 1 verzamelaar kunt blijven zitten.

    Ik heb wel z’n ’95 greatest hits. Essential Bruce Springsteen en ook z’n nieuwste niet in mijn bezit. Ik bezit wel alle andere Springsteen CD’s.
    Te mooi!

    Verder vind ik ook niet dat je nu al een Working on a dream song op een best of moet zetten (beter gezegd: kan zetten)

  4. @Pieter: Ik ben het met je eens, bij Springsteen is 1 verzamelaar, zelfs al zijn het 2 of 3 schijfjes, gewoon te kort.
    Maar voor sommigen, die nog geen Springsteen CD’s bezitten, is een (goede) verzamelaar juist een mooi beginpunt voor de verdere ontdekking van zijn oeuvre. (als kado of als advies etc.)
    Juist daarom zou eigenlijk elk (succesvol) album hierop vertegenwoordigd moeten zijn, dus ook Working On A Dream (WOAD).
    Ik vind overigens wel dat deze verzamelaar (met name de Amerikaanse die in januari uitkwam), te snel volgde op WOAD.

Reageer op dit bericht!