• 03
 • Apr, 08

Waarom is Their Greatest Hits van de Eagles zo succesvol?

Eagles - Their Greatest HitsTheir Greatest Hits van de Eagles is volgens de RIAA het best verkochte album aller tijden in de VS. Deze organisatie meldt dat er in de VS ongeveer 29 miljoen exemplaren over de toonbank zijn gegaan, wat ongeveer 2 miljoen meer is dan Thriller van Michael Jackson, de nummer twee op de lijst van best verkochte albums in de VS.

Hoewel de Eagles in de VS veel populairder zijn dan in Nederland (of Europa) blijf ik het toch verbazingwekkend vinden dat dit oude mid-career verzamelalbum (uit 1976, nog van voor Hotel California) een paar jaar geleden Thriller (jarenlang het best verkochte album in de VS) van de eerste plaats stootte.

Hoog tijd dus om eens uit te zoeken waarom dit album zo succesvol is.

Goede compilatie

Ondanks dat dit album uitkwam na de eerste vier albums van de Eagles, en deze band haar magnum opus (Hotel California) nog moest uitbrengen, is Their Greatest Hits (1971-1975) een goede compilatie te noemen. Alle Amerikaanse top 50 hits tot dan toe zijn op dit album terecht gekomen, aangevuld met het niet op single uitgebrachte Desperado, de klassieke titelsong van hun 2e album.
Zo ziet de tracklisting van dit album eruit:

 1. Take It Easy
 2. Witchy Woman
 3. Lyin’ Eyes
 4. Already Gone
 5. Desperado
 6. One of These Nights
 7. Tequila Sunrise
 8. Take It to the Limit
 9. Peaceful Easy Feeling
 10. Best of My Love

(Alleen Outlaw Man en James Dean, twee kleine VS hits ontbreken op deze verzamelaar.)
Deze goede samenstelling leidde zelfs tot de bewering dat hiermee de eerste 4 albums van de Eagles overbodig zijn gemaakt.

Sterke opvolger

Hotel California - Eagles albumNa Their Greatest Hits brachten de Eagles het album Hotel California uit. Dit album werd hun grootste studio album succes ooit (mede door de rock invloeden van hun nieuwe gitarist Joe Walsh) en zorgde er ongetwijfeld voor dat grote groepen nieuwe fans zich begonnen te interesseren in het oude werk van de Eagles, en Their Greatest Hits aanschaften.

Enige verzamelaar

Eagles Greatest Hits volume 2Na het uiteenvallen van de Eagles in 1980 kwam hun platenmaatschappij Asylum in 1982 met een nieuwe verzamelaar aanzetten. In veel gevallen wordt er dan een alles omvattende nieuwe verzamelaar uitgebracht, maar Asylum koos voor een Greatest Hits volume 2. Dit was verder opmerkelijk omdat de Eagles na Their Greatest Hits 1971-1975, slechts 2 nieuwe studio albums hadden uitgebracht (Hotel California en The Long Run), waarmee de basis van deze tweede verzamelaar vrij mager lijkt. Zo zijn 8 van de 10 nummers op dit album afkomstig van deze laatste twee studio albums, aangevuld met 1 live nummer (Seven Bridges Road) en een nummer van een eerder studio album (After The Thrill Has Gone).

Toch lijkt dit achteraf een goede stap te zijn geweest van Asylum. Hoewel de verkoopcijfers hiervan in eerste instantie tegenvielen, bleek Eagles Greatest Hits volume 2 wel een langdurig goed verkopend album te zijn geworden. Inmiddels zijn er al 11 miljoen exemplaren van verkocht in de VS.
Daarnaast zorgde dit ervoor dat Their Greatest Hits niet overbodig werd en voor vele jaren daarna (samen met het 2e deel) de enige Eagles verzamelaar bleef.

The Very Best Of The Eagles - Complete Greatest HitsPas in 2003 kwam er in de VS een overkoepelende verzamelaar uit (The Very Best of Eagles a.k.a. The Complete Greatest Hits), waarmee Their Greatest Hits en Greatest Hits 2 overbodig werden gemaakt. In Europa waren er al eerder overkoepelende verzamelaars uitgebracht.

Blijvende populariteit

EaglesHoewel de Eagles rond 1980 uit elkaar gingen, bleef hun repertoire erg populair op (met name classic rock) radio stations, waardoor er ook jongere generaties kennis konden maken met de muziek van de Eagles. Dat Hell Freezes Over (8 x platina) en Long Road Out Of Eden (7 x platina) goed verkochten gaf wel aan dat de Eagles van een blijvende populariteit genoten.
Ook de gewonnen jongere generaties waren aangewezen op Their Greatest Hits (en GH2), omdat dat voor lange tijd de enige Eagles verzamelalbums waren in de VS.

Van LP naar CD

Aan het einde van de jaren 80 maakte de CD haar opmars en gingen vele muziekliefhebbers hun platen vervangen door CD’s. Om hier op in te spelen brachten veel platenmaatschappijen verzamelalbums op CD uit, die daardoor goed verkochten, zoals die van Toto, Supertramp, Eurythmics, Bob Marley, Queen etc. In Nederland (en elders) deden de Eagles hier ook aan mee, maar niet in de VS, waardoor de CD versies van Their Greatest Hits en GH 2 weer een verkoop boost kregen.

Budget prijs?

Ook na het uitbrengen van The Very Best of Eagles (2003) waardoor Their Greatest Hits in de VS eigenlijk overbodig werd, bleef Their Greatest Hits in de VS goed verkopen. Vermoedelijk speelt de prijs van de verzamelaar hierbij een rol. The Very Best of Eagles is een full price dubbel CD, terwijl Their Greatest Hits dikwijls voor een budget prijs aan te schaffen is.

Their Greatest Record

Al deze factoren hebben ervoor gezorgd dat Their Greatest Hits van de Eagles een record aantal keer over de Amerikaanse toonbank is gegaan.

De belangrijkste les voor platenmaatschappijen die graag dit soort records willen breken, is dat ze niet te snel op de proppen moeten komen met nieuwe, overkoepelende verzamelaars, maar zich beter kunnen richten op goede compilaties, die decennia lang houdbaar zijn, zoals Their Greatest Hits van de Eagles (maar ook jarenlang Queen Greatest Hits I & II, The Best Of 1980-1990 van U2, Billy Joel GH I & II, de rode en de blauwe verzamelalbums van de Beatles etc.).

Een totaal andere aanpak is het helemaal niet uitbrengen van verzamelaars, waardoor de reguliere studio albums beter in trek blijven, zoals Back In Black van AC/DC.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Bon Jovi Greatest Hits-Ultimate Collection voldoet maar half aan mijn richtlijnen voor goede verzamelalbums
-Long Road Out Of Eden – Eagles
-Top 10 artiesten van wie er nog een verzamelalbum uit moet komen

Reageer op dit bericht!