• 04
 • Nov, 10

Bon Jovi Greatest Hits-Ultimate Collection voldoet maar half aan mijn richtlijnen voor goede verzamelalbums

Bon Jovi Greatest Hits Ultimate CollectionBon Jovi heeft net twee verzamelalbums uitgebracht:

 1. Greatest Hits (1 cd)
 2. The Ultimate Collection (2cd)

Hierbij is The Ultimate Collection dezelfde als die Greatest Hits, maar dan met een extra schijfje met hits.

Die dubbel cd is veruit de meest interessante, omdat daar de meeste liedjes op staan, en ik heb deze vergeleken met mijn richtlijnen voor goede verzamelalbums.

Daaruit blijkt dat deze verzamelaar maar aan de helft van die richtlijnen voldoet.

Dit zijn mijn 8 richtlijnen:

 1. Wees volledig
 2. Denk aan de volgorde
 3. Gebruik de hitversies
 4. Kies een goede titel
 5. Wees representatief
 6. Bied extra’s
 7. Beperk het aantal verzamelalbums
 8. Voorkom internationale verschillen

1. Wees volledig

The Ultimate Collection is niet volledig omdat er veel liedjes op ontbreken, zoals deze Nederlandse Top 40 hits:

 • I Believe
 • Dry County
 • Something For The Pain
 • Lie To Me
 • Hey God
 • Real Life
 • Say It Isn’t So
 • Thank You For Loving Me
 • One Wild Night
 • Everyday
 • Misunderstood
 • Al About Lovin’ You
 • It’s My Life (2003 versie)

Vanzelfsprekend moeten er bij het maken van een verzamelaar keuzes worden gemaakt, en bij de meeste van deze liedjes begrijp ik wel waarom deze afvielen.

Toch zouden liedjes als Dry County, Everyday en Thank You For Loving Me er nog wel op mogen staan. The Ultimate Collection duurt namelijk net iets meer dan 142 minuten, terwijl er op 2 cd’s ruimte is voor bijna 160 minuten.

Overigens moet ik wel zeggen dat ik blij ben dat het destijds bij de vorige verzamelaar Cross Road (uit 1994) overgeslagen Born To Be My Baby hier wel op te vinden is.

2. Denk aan de volgorde

De volgorde van dit verzamelalbum is helaas niet chronologisch waardoor de liedjes uit verschillende decennia door elkaar te horen zijn en je helaas niet de ontwikkeling van de band kan horen.
Wellicht camoufleert deze niet chronologische volgorde de (met name in de VS) afname van succes voor Bon Jovi na 1994. Desondanks had ik toch liever een chronologische (of een omgekeerd chronologische) orde gezien.

3. Gebruik de hitversies

Bon Jovi heeft maar van een paar liedjes een speciale (verkorte) single versie uitgebracht. Echter, op dit album zijn die liedjes (zoals Keep The Faith, Wanted Dead Or Alive, Always en (You Want To) Make a Memory) in de album versie (en dus niet in de hitversie) te horen.

4. Kies een goede titel

Ondanks dat dit verzamelalbum in twee versies is uitgebracht (The Ultimate Collection op 2cd’s en de 1 CD tellende Greatest Hits die me overbodig lijkt) en dat het album niet volledig is, vind ik de titels wel goed gekozen.
Als klant/koper/fan weet je meteen waar je aan toe bent. De Greatest Hits bevat (een selectie van) de grootste hits, en The Ultimate Collection is daarvan een overtreffende trap.

5. Wees representatief

The Ultimate Collection van Bon Jovi is niet representatief. Vanzelfsprekend zijn er meerdere singles van de Slippery When Wet, New Jersey en Keep The Faith albums op te vinden, maar de latere albums These Days en Crush zijn ietwat ondervertegenwoordigd. Zo is er maar 1 liedje (It’s My Life) van Crush op te vinden.
Maar veel erger vind ik het VOLLEDIG ONTBREKEN van een of meerdere liedjes van het Bounce album uit 2002. Dit album leverde drie top 40 hits op: Everyday, Misunderstood en All About Lovin’ You. Daarvan had er tenminste 1 van op dit album moeten staan.

6. Bied extra’s

Bon Jovi - What Do You Got singleGelukkig biedt The Ultimate Collection wel extra’s: Er staan maar liefst vier nieuwe nummers op (twee op de Greatest Hits) waaronder de prima maar niet heel verrassende nieuwe single What Do You Got.

7. Beperk het aantal verzamelalbums

Eigenlijk is The Ultimate Collection het tweede officiële verzamelalbum van Bon Jovi na het erg succesvolle Cross Road uit 1994. Ik had graag gezien dat dit een Cross Road 2 zou worden, met hits van 1994-2010.

Maar omdat het succes na 1994 geleidelijk afnam, werd me al snel duidelijk dat dat er niet in zat en het een overkoepelende (1983-2010) Greatest Hits zou worden.

Desondanks is The Ultimate Collection een prima vervanger/uitbreiding van het Cross Road album, o.a. omdat de destijds nieuwe liedjes op Cross Road (Always en Someday I’ll Be Saturday Night) ook op The Ultimate Collection te vinden zijn.

8. Voorkom internationale verschillen

Naast de mogelijke verwarring tussen de Greatest Hits (1 cd) en de Ultimate Collection (2cd) worden er in ieder geval ook aparte versies van beide albums uitgebracht voor Noord Amerika, Groot Brittannië en de rest van de Wereld (International version).
Zo bevat de Amerikaanse versie een country-duet versie van Who Says You Can’t Go Home, terwijl de andere versies het originele nummer bevatten.

Enfin, dit vind ik erg verwarrend omdat zowel de Greatest Hits en The Ultimate Collection in deze landen verschillen er dan al 6 verschillende versies zijn.

Conclusie

The Ultimate Collection van Bon Jovi is het beste verzamel album dat de groep tot nu toe heeft uitgebracht, omdat de grootste hits er wel op staan en het de hele carrière van de groep beslaat (1983-2010).

Toch is dit album lang niet perfect omdat het maar aan de helft van mijn richtlijnen voor verzamelalbums voldoet. Zo is de volgorde niet optimaal, ontbreken er een paar hits, is het niet representatief genoeg en zijn er verschillende internationale versies van uitgebracht.

Enfin, mocht je daar genoegen mee nemen (een eenvoudig alternatief is er niet echt) dan raad ik je wel aan de 2cd versie (The Ultimate Collection) te kopen omdat er op de wat mij betreft overbodige Greatest Hits (1 cd versie) nog veel meer hits ontbreken, zoals Keep The Faith, Blaze Of Glory, (You Want To) Make a Memory en This Ain’t A Love Song.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Madonna Greatest Hits Volume 3 ?
-Goede verzamelaar: Robbie Williams – In and Out of Consciousness – Greatest hits 1990-2010
-Waarom staat Dry County van Bon Jovi niet in de Top 2000?

4 reacties

 1. Ze zullen het wel nooit leren Peter 😉 Geen Dry County en Something for the Pain, tss..

  Mijn oplossing voor dit probleem: koop gewoon (alsnog) alle cd’s van de betreffende band/zanger(es), digitaliseer de handel en zet de hits op de door jou gewenste volgorde in je favoriete muziekspeler (foobar2000 op de pc, Cowon d2 met rockbox firmware voor die schaarse momenten dat ik niet achter de pc zit en een ranzige ipod (bah bah) in de auto).

  Blijft het probleem van de album- versus single versies. Dat vind ik, naast de onvolledigheid, de grootste tekortkoming aan vele greatest hits albums. Cd-singles proberen te vinden op Marktplaats, Ebay en Discogs dus, en als dat niet lukt helaas toch maar een meestal slechte kwaliteit mp3 zien te vinden.

  Nog erger is trouwens een live uitvoering in plaats van de single versie. Of een remix, zoals bijvoorbeeld veelvuldig aanwezig op the Immaculate Collection van Madonna. Of een andere (kortere) edit van de single of album versie, zodat er nog net een extra nummertje op paste.

  Ik denk dat de meeste platenmaatschappijen proberen een soort van evenwicht te vinden zodat zowel de ‘echte’ fans, die alles al hebben, als de potentiele nieuwe fans geneigd zijn het album te kopen. Dus, dan toch maar nog een aantal extra versies uitbrengen? 🙂

  Overigens heb je op cdwow in ieder geval de keuze uit de international en de us version, misschien een tip?

 2. Fijn, een medestander 😉

  Het gebruik van live versies en remixen vind ik ook vervelend. De hitversie is (meestal) de versie die een plaatsje in het collectief geheugen heeft bemachtigd en die verdient daarom ook de plaats op de verzamelaar. Dit zou je als koper ook mogen verwachten (althans, degene die er uberhaupt op letten).

  Daarbij vind ik het ook vervelend dat artiesten hun hits opnieuw opnemen, waardoor je weer verschillende versies krijgt. Eigenlijk ben je daarmee de geschiedenis aan het herschrijven, omdat verzamelalbums vaak langer meegaan dan de oorspronkelijke studio albums.

 3. Bovendien beschik je als je alle albums hebt al over de album versies. De single versie op een verzamelaar zetten biedt dan ook nog eens meerwaarde. Zo was ik destijds heel blij met Greatest Hits II van Queen. Eindelijk I Want To Break Free in de bombastische en ruim 1 minuut langere single versie. Later ben ik de minimalistische(r) album versie overigens weer meer gaan waarderen 😉

  Doen ze die re-recordings overigens nog steeds? Ik dacht dat dat typisch iets was van (schimmige) jaren 70 en 80 bandjes. Gruwelijk.

  Vandaag trouwens 1 euro extra korting bij de cdboer die ik in de vorige post noemde. En nee, ik heb geen aandelen. Kreeg alleen net de nieuwsbrief binnen 🙂 Dus, als je ‘m nog niet hebt: sla je slag! Scheelt ongeveer de helft met bol en free record shop…

 4. Ik weet van Chris Rea en John Denver dat ze hun hits meermaals opnieuw hebben opgenomen. Dat is vreselijk verwarrend als je er later achterkomt dat de versies op je verzamelaar niet overeenkomen met de versies die je op de radio hoort.

  Greatest Hits II van Queen vind ik een heel mooi voorbeeld van singles ipv LP versies op een verzamelaar. Duidelijke meerwaarde voor de fans en de overige kopers.

  Ik leerde overigens de LP versie van I Want To Break Free eerder kennen en ben pas veel later de single versie als superieur gaan beschouwen. Volgens mij is de volgorde waarin je verschillende versies hoort ook belangrijk bij het waarderen ervan.

Reageer op dit bericht!