• 29
 • Feb, 08

Best verkochte albums ooit in de VS

Ik ben altijd al geinteresseerd geweest in de aller tijden lijstjes, met name de lijsten die op verkoopcijfers gebaseerd zijn.

Their Greatest Hits - Eagles - Thriller - Michael JacksonEen van de leukste hierbij is die van de best verkochte albums in de VS. Al jaren stond Thriller van Michael Jackson hier op de eerste plaats, tot Their Greatest Hits van de Eagles deze positie een tijd geleden overnam. (Op dit moment is het me nog niet duidelijk of de verkoop cijfers van Thriller 25 hier verandering in kunnen brengen).
Enfin, hier is de top 10:

Top 10 best verkochte albums in de VS

 1. Eagles – Their Greatest Hits (1971-1975)
  (29 miljoen)
 2. Top 10 albums aller tijden in de VSMichael Jackson – Thriller
  (27 miljoen)
 3. Pink Floyd – The Wall
  (23 miljoen)
 4. Led Zeppelin – IV
  (23 miljoen)
 5. Billy Joel – Greatest Hits Volume I & Volume II
  (21 miljoen)
 6. AC/DC – Back in Black
  (21 miljoen)
 7. Garth Brooks – Double Live
  (21 miljoen)
 8. Shania Twain – Come on Over
  (20 miljoen)
 9. The Beatles – The Beatles (The White Album)
  (19 miljoen)
 10. Fleetwood Mac – Rumours (19 miljoen)

(in units volgens de RIAA, zie ook de langere lijst)

Goud, platina en diamant

In de VS geven ze, net zoals in Nederland, bepaalde verkoop aantallen een edelmetaal status. Vanzelfsprekend liggen deze aantallen in de VS veel hoger dan in ons landje. In Nederland kennen we eigenlijk alleen goud en platina, die je behaald bij een verkoop van respectievelijk 35.000 en 70.000 exemplaren.

RIAA logoIn de VS zorgt de RIAA (Recording Industry Association of America) voor deze classificaties en deelt ze zo in:

 • 500,000 units: Gold album.
 • 1,000,000 units: Platinum album.
 • 10,000,000 units: Diamond album.

Their Greatest Hits van de Eagles heeft dus bijna een triple diamond status.

Units vs. albums

Let wel, deze classificatie is gebaseerd op units en niet op albums. De RIAA beredeneert dat dubbelalbums waarvan de totale speelduur meer dan 100 minuten bedraagt, als 2 units mogen worden geteld (!).

Billy Joel - Greatest Hits Volume I en Volume IIOp deze wijze zijn er volgens de RIAA van Billy Joel’s Greatest Hits Volume I & II (een dubbel album van ~108 minuten) 21 miljoen units verkocht, wat neerkomt op een dubbele diamanten status, terwijl er feitelijk maar 10,5 miljoen exemplaren van dit dubbelalbum zijn verkocht.

Garth Brooks - Double Live albumDit geldt ook voor Garth Brooks’ Double Live album. Opvallend is dat dit live album een totale speelduur heeft van 100 minuten en 11 seconden. Indien dit live album 12 seconden korter was geweest, dan had het geen dubbele maar een enkele diamanten status in de VS behaald (tot nu toe).

Willekeurige grens

De grens van 100 minuten lijkt hierbij erg willekeurig en heeft grote gevolgen voor de lijst van best verkochte albums in de VS volgens de RIAA.

Beatles - The White AlbumNeem bijvoorbeeld het White Album van de Beatles. Hiervan zijn er in de VS tot nu toe 19 miljoen van verkocht. Dit album heeft een speelduur van 93:22 minuten. Indien het tegelijkertijd opgenomen nummer Hey Jude (7:05) hier ook terecht op was gekomen, dan zou volgens de RIAA dit tot nu toe het best verkochte album in de VS moeten zijn.

Raar he?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Wie heeft de meeste nummer 1 hits?
-Welke artiesten staan het vaakst in de Top 2000 van 2010?
-Meest genoteerde artiesten in de Top 2000 van 2014

10 reacties

 1. misschien raar. maar mij verbaasde niets meer nadat ik nummer 8 zag 🙂

 2. Ha ha. Ja, Shania was destijds erg populair in de VS, en ook in Nederland had ze er veel succes mee.

 3. units? dat is echt belachelijk! Biedt wel weer kansen voor die 50 cd box van Lou Reed. ;p

 4. Dit is niet geheel correct! Het album Thriller is volgens het platenlabel epic / sony 104 miljoen x verkocht, tot op de dag van vandaag.

 5. @Gerry: Het bovenstaande lijstje betreft alleen de verkoop in de VS (zie ook m’n bronvermelding).
  De 104 miljoen die je noemt betreft wsl de wereldwijde verkoop (en die is volgens Wikipedia discutabel: ‘Sales are estimated to be between 47–108 million copies sold worldwide’.)

 6. Dire Straits › Money For Nothing

  is wereldwijd het best verkochte album ever

 7. @Martijn: Hoe kom je daar bij? Ik zie dat album niet tussen de ~70 best verkochte albums ter wereld staan. Daarbij is Brothers In Arms van Dire Straits nog succesvoller dan Money For Nothing.

 8. Overigens vermoed ik dat ‘Thriller’ binnenkort weer het meest succesvolle album ooit in de VS zal zijn. Het is even wachten op een nieuwe RIAA certificatie.

 9. Gelukkig nog geen Celine Dion 👿 Jammer genoeg niet meer Beatles 😥
  En Shania verkoopt goed…. haar tweede CD staat in de top 20 van best verkochte CD’s Jammer Nanna 😳

 10. Aanvullingen:

  1. Thriller staat nu weer op 1 in deze lijst van best verkochte albums in de VS.

  2. De specificatie van de units hierboven klopt niet helemaal. Behalve de 100 minuten grens voor een dubbelalbum, mag een dubbelalbum ook voor 2 units tellen als het uit het ‘vinyl tijdperk’ stamt. De hierboven genoemde albums van de Beatles en Pink Floyd zijn dus dubbel geteld.

Reageer op dit bericht!