• 10
  • Apr, 08

Traveling Wilburys – Handle With Care

Handle With Care - Traveling WilburysIn 1988 wisten Nelson, Otis, Lefty, Charlie T. Jr en Lucky Wilbury de popwereld te verassen met hun fraaie Handle With Care single. Eigenlijk waren dit schuilnamen van 5 bekende artiesten die met deze samenwerking verrassend artistiek en commercieel succesvol uitpakten.

Weet jij nog welke 5 bekende artiesten dit waren?

Nee?

Hmmm.

Ik wil ze echt allemaal horen.

Wacht, hierbij de videoclip van die Handle With Care single. Wie weet helpt je dat een beetje:

Handle With Care

Ok, het ging om deze 5 artiesten:

  • Bob Dylan
  • George Harrison
  • Roy Orbison
  • Tom Petty
  • Jeff Lynne (o.a. het brein van ELO)

Dit nummer was overigens ontstaan toen George Harrison werkte aan een b-kantje voor zijn This Is Love single. Een paar leden van dit ensemble had recentelijk al met elkaar samengewerkt en voor het b-kantje doken ze met z’n vijven de studio in. Al snel werd duidelijk dat het nummer veel te goed was om als b-kantje te gebruiken en besloot het vijftal een heel album op te nemen.

Traveling Wilburys Vol. 1

Traveling Wilburys Vol. 1Op deze manier kwam in 1988 het album Traveling Wilburys Vol. 1 uit, voorafgegaan door de Handle With Care single. Het nummer werd geen grote hit, maar door de vele airplay werd het album wel een groot commeercieel succes. Op deze manier waren Dylan, Orbison en Lynne voor het eerst sinds jaren weer betrokken bij het maken van een bestseller.

De nummers op dit album zijn alle van hoge kwaliteit en elke Wilbury krijgt volop de ruimte om ook het beste uit zich zelf te laten horen. Zo is Tweeter and the Monkey Man een echt Dylan nummer geworden en zelden heb ik Roy Orbison zo geinspireerd horen zingen als in You’re Not Alone Anymore.

Het album wordt afgesloten met de fraaie tweede single van het album, End Of The Line, waarin vooral Petty’s invloed goed te horen is.

Epiloog

Traveling Wilburys Vol. 3Enkele maanden na het uitkomen van dit album overleed Roy Orbison vrij onverwachts, waardoor de samenwerking tijdelijk tot een halt kwam.
In 1990 brachten de overige 4 leden nog een ietwat tegenvallende opvolger uit, dat gek genoeg de naam Traveling Wilburys Vol. 3 mee kreeg.

Beide albums zijn inmiddels must-haves voor elke fan van Roy Orbison, George Harrison, Bob Dylan, Tom Petty of Jeff Lynne.

Traveling Wilburys CollectionMocht je je verder willen verdiepen in deze groep dan raad ik je aan eens te kijken (en luisteren) naar het in 2007 uitgebrachte The Traveling Wilburys Collection. Hierop zijn hun beide albums te vinden zijn aangevuld met een aantal bonustracks.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Let It Roll – Eerste volledige verzamelalbum van George Harrison
-Adele scoort hit met Make You Feel My Love van Bob Dylan
-Zeg het met kaartjes

Reageer op dit bericht!