• 07
  • Nov, 07

Zeg het met kaartjes

De film Love Actually uit 2003 bevat een van de meest romantische film momenten ooit. De scene waarin Keira Knightley (Juliet) kaartjes leest die opgehouden worden door Andrew Lincoln (Mark) is erg krachtig, mede omdat er bijna niet in gesproken wordt en de karakters het van hun gezichtsuitdrukkingen moeten hebben. Kijk zelf maar:

Subterranean Homesick Blues – Bob Dylan

Deze scene uit Love Actually is natuurlijk gebaseerd op de video van Bob Dylan’s Subterranean Homesick Blues uit 1965. Dit was een van Dylan’s eerste electrische singles en tevens zijn eerste Nederlandse en Amerikaanse top 40 hit. Het idee van de kaartjes kwam van Bob Dylan, waarop D. A. Pennebaker het verfilmde het voor zijn Dylan documentaire Don’t Look Back uit 1966:

Mediate – INXS

De cue card clip van Dylan werd wereldberoemd en leidde tot vele imitaties. Een van de bekendste is die van Mediate van INXS, van hun bekende Kick album. De lange video van hun wereldhit Need You Tonight loopt over in dit nummer. Aan het begin van de onderstaande clip hoor je nog het drum patroon van Need You Tonight:

Bob – Weird Al Yankovic

In 2003 nam Weird Al Yankovic het nummer Bob op voor z’n album Poodle Hat. Yankovic staat wat mij betreft al jaren eenzaam aan de top in z’n genre en weet briljante parodieen op bekende nummers te maken, die erg knap dicht bij het origineel liggen. Zo ook het nummer Bob. In dit nummer leest hij, vergelijkbaar met Bob Dylan in Subterranean Homesick Blues, een groot aantal rijmende palindromen op (!). De titel van het nummer is zelfs een palindroom.
De bijbehorende clip is een bijna perfecte kopie van Dylan’s clip. De twee personen die in beide clips aan de rechterkant te vinden zijn, lopen tegen het einde op een vergelijkbare manier weg. Grappig is dat Yankovic de ‘Harmonica Solo’ aankondiging in deze clip leende van de bovenstaande versie van INXS, waarin op vergelijkbare wijze een ‘Sax Solo’ wordt aangekondigd. Enfin, zie zelf maar:

Bob Dylan was met z’n cue kaartjes idee z’n tijd ver vooruit, en het is een groot eerbetoon aan hem dat tot Love Actually aan toe zijn idee nog steeds zo krachtig overkomt.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Adele scoort hit met Make You Feel My Love van Bob Dylan
-Dylan – Beste Bob Dylan verzamelalbum
-De doorbraak van Weird Al Yankovic – Eat It

Reageer op dit bericht!