• 23
  • Jun, 09

Let It Roll – Eerste volledige verzamelalbum van George Harrison

Let It Roll - George Harrison verzamelalbumLet It Roll is de titel van het eerste (solo)carrière omvattende verzamelalbum van de in 2001 overleden George Harrison.

Tot nu toe was het oeuvre van Harrison nog niet op 1 album samengevat, omdat Harrison in 1976 platenlabel Apple verliet en daarna al zijn volgende albums uitbracht op het Dark Horse (Warner Bros) label. Beide labels brachten overigens ieder wel een verzamelaar van Harrison uit (The Best Of en Best Of Dark Horse 1976-1989), maar deelden hiermee eigenlijk de carrière van Harrison in tweeën.

Nu is er dus Let It Roll, waarbij er voor het eerst George Harrison liedjes van beide platenlabels op een album te vinden zijn.

Nadruk op solo carriere

Let It Roll is nadrukkelijk een solo verzamelalbum van George Harrison en niet een van zijn Beatles periode. Zijn belangrijkste nummers uit zijn Beatles periode (Something, Here Comes The Sun en While My Guitar Gently Weeps) zijn hier overigens wel te vinden in live uitvoeringen (van het prima Concert For Bangladesh album).

Verder bevat Let It Roll 5 nummers van zijn belangrijkste solo album All Things Must Pass (o.a. My Sweet Lord en What Is Life). Verder zijn er van Cloud Nine (zijn 1988 comeback album met o.a. Got My Mind Set On You) en Brainwashed (zijn laatste, net voor zijn dood in 2001 opgenomen album) elk 3 nummers op deze verzamelaar te vinden. Verder ontbreken hits als Give Me Love (Give Peace On Earth) en All Those Years Ago hier niet.

Paar ‘hit-gaten’

Helaas ontbreken er toch nog een paar hitsingles op dit verzamelalbum, en dan met name de top 10 hit Bangla Desh uit 1971. Verder vind ik het opvallend dat er geen nummers uit de periode tussen ’73 en ’79 op te vinden zijn. Hoewel dit niet de meest commercieel of artistiek succesvolle periode van Harrison was, bracht hij toen toch 3 albums uit en zou de aanwezigheid van hitjes als You of Ding Dong, Ding Dong dit carrière overzicht toch completer maken.

Niet chronologische volgorde

Bij verzamelalbums prefereer ik een chronologische volgorde van liedjes, omdat je dan vaak progressie of verandering van de betreffende artiest kan horen.

In het geval van Harrison is het wellicht een verstandige keuze geweest om geen chronologische volgorde aan te houden, omdat hij zijn artistieke piek al erg vroeg in zijn carrière bereikte. De gemiddelde kwaliteit van zijn liedjes werd daarna toch beduidend minder, wat vermoedelijk tot een ongebalanceerd verzamelalbum zou leiden.

Conclusie

Let It Roll is ongetwijfeld het beste verzamelalbumvan George Harrison tot nu toe, omdat het zowel nummers bevat van zijn Apple (solo) periode (1970-1976) als van zijn Dark Horse tijdperk (1976-2002).

Het grootste nadeel van Let It Roll is niet het ontbreken van een paar hitjes, maar dat het verzamelalbum veel te laat is uitgebracht. Eigenlijk had dit album al in 2001, net na het overlijden van Harrison moeten verschijnen, op het moment dat de vraag naar een goede verzamelaar het grootste was. Dan hadden destijds nog meer mensen kunnen ontdekken dat George Harrison niet alleen maar de ‘stille’ gitarist van de Beatles was, maar ook als solo artiest een aantal prachtige liedjes gemaakt heeft.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Absolute Greatest van Queen is net-niet perfecte 1-CD verzameling
-Richtlijnen voor een goed verzamelalbum
-Wat er mis is met de Greatest Hits van Springsteen & The E Street Band

Een reactie

  1. Het veel te vroege overlijden van ex – Beatle George Harrison in 2001 is nog steeds een groot verlies; evenals van de zeer tragische dood van John Lennon in 1980!!!

    We moeten hen absoluut niet vergeten!!!

Reageer op dit bericht!