• 28
 • Dec, 07

Top 2000 vs. Top 1000 Aller Tijden

Deze maand werd (net voor de Top 2000) de 5e editie van de Top 1000 Aller Tijden van Veronica uitgezonden. Deze lijst kan gezien worden als het vervolg op de legendarische Top 100 Aller Tijden die Veronica sinds 1969 bijna jaarlijks op Goede Vrijdag uitzond. Wellicht heeft Veronica door het succes van de Top 2000 besloten de top 100 Aller Tijden uit te breiden naar een top 1000 en deze in december uit te zenden.

Top 1000 Aller Tijden Veronica lijst 2007Hoe dan ook, het is net als de Top 2000 een imposante lijst met erg veel leuke nummers.
Toch heeft ook deze lijst een aantal eh, opmerkelijkheden:

SMS je top 3 ????

In een krant van 10 december werd de lijst op een hele pagina weergegeven. De hele lijst? Nee, een kleine top 3 bleef dapper weerstand bieden en was vervangen door een melding dat je deze door te SMS-en kon samenstellen. Deze 3 nummers, One (U2), November Rain (Guns ‘n Roses) en Bohemian Rhapsody (Queen) werden wel genoemd, maar niet in een bepaalde volgorde. Ik moet hierbij wel vermelden dat de opbrengst van deze SMS actie door Veronica aan een goed doel werd geschonken.
Toch blijft deze actie op z’n zachts gezegd erg opmerkelijk. De hele lijst is samengesteld uit stemmen van vele luisteraars, maar voor de top 3 moet nogmaals, en wel via SMS gestemd worden. Uiteindelijk kwam One op 1, November Rain op 2 en Bohemian Rhapsody op 3. Dit doet me toch afvragen hoe deze top 3 er voor de SMS actie eruit zag.

Verschil met Top 2000

In een eerdere post over de Top 2000 gaf ik aan dat deze lijst gekleurd is. Top 1000 Aller Tijden Veronica vs. Top 2000 van Radio 2Ook Veronica’s Top 1000 Aller Tijden heeft een bepaalde kleur, mede omdat Radio Veronica zich richt op 80’s en 90’s hits en daarmee de luisteraars van dit genre. De nummers uit deze decennia zijn dan ook goed vertegenwoordigd in deze lijst. Dit is op zich niet vreemd. Wat wel vreemd is, is dat er veel nummers juist NIET te vinden zijn in deze lijst. Tijdens het vergelijken met de Top 2000 viel me o.a. dit op:

 • Boudewijn de Groot komt in deze top 1000 niet voor, terwijl hij in de top 2000 o.a. op nummer 2 en 22 te vinden is.
 • In de top 1000 komt Bob Dylan niet voor.
 • Simon & Garfunkel komen niet in deze lijst voor.
 • De top 1000 bevat slechts 4 nummers van de Beatles, terwijl dit er 35 zijn in de eerste helft van de Top 2000.
 • Andere nummers die bij de eerste 100 van de Top 2000 te vinden zijn, maar in de Top 1000 van Veronica geheel niet voorkomen zijn:
  House Of The Rising Sun, Oude Maasweg, The Rose, Brabant, The Last Resort, Bloasmuziek, Voor Haar, Nine Million Bicycles, God Only Knows, Papa, The Day Before You Came, Het Dorp, De Vlieger, Window Of My Eyes, Eloise, The Load Out/Stay, Brown Eyed Girl, Love Of My Life, Like A Hurricane, Telegraph Road, Geef Mij Je Angst, Ne Me Quitte Pas, Time To Say Goodbye en Morning Has Broken.
 • Het is opmerkelijk dat de eerste 100 nummers van de Veronica Top 1000 wel voorkomen in de (eerste helft van de) top 2000.
 • De Top 2000 bevat (proportioneel) veel meer Nederlandstalige nummers.
 • De Top 1000 van Veronica bevat aanzienlijk minder nummers uit de jaren 60 en 70. Het is me hierbij een raadsel waarom sommige jaren 60 en 70 nummers die hoog in de Top 2000 staan, niet in de top 1000 van Veronica te vinden zijn, zoals House Of The Rising Sun, The Rose en Bridge Over Troubled Water, terwijl andere jaren 60 en 70 nummers daar wel hoog in te vinden zijn.
 • De top 2000 bevat over het algemeen (proportioneel) meer album tracks, zoals Telegraph Road (Dire Straits), A Day In The Life (Beatles) en The Last Resort (Eagles).

Top 1000 vs. Top 2000

Wanneer je deze twee gigantische lijsten met elkaar vergelijkt, wordt duidelijk dat de Top 1000 van Veronica en de Top 2000 van Radio 2 duidelijk grote groepen verschillende luisteraars (en stemmers) hebben. De Top 2000 heeft een grotere genre variatie, terwijl de Top 1000 Aller Tijden van Veronica (proportioneel) meer ‘classic rock’ nummers bevat.
Beide lijsten zijn dus behoorlijk beinvloed door hun radio format, waardoor ze beide niet representatief voor heel Nederland genoemd kunnen worden. Zo is bijvoorbeeld het Dance genre in beide lijsten amper aanwezig. (Overigens ben ik daar eerlijk gezegd niet heel treurig om, maar de objectiviteit gebied me dit te vermelden).

Welke lijst heeft jouw voorkeur?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Top 10 vergelijking van de Top 2000 en de Top 1000 Aller Tijden
-Vergelijking Top 10 van Top 2000 en Top 1000 Aller Tijden in 2010
-Verdeling van liedjes per jaar in de Top 1000, Top 2000 & Top 4000

11 reacties

 1. Keuzes, keuzes. Tja. Ik zal ze voor je in een lijst zetten. Hier mijn top 3 van lijstjes:
  1. Mijn eigen top 3
  2. De top 3 van Irene Faber
  3. De top 3 van Bart Buist

  Ergens onderin de onderste regionen van deze lijst met lijstjes zal je de top 1000 en top 2000 aantreffen.

 2. Ik zou wel eens willen weten wat de aantallen zijn bij deze lijsten. BV hoeveel stemmen heeft een nummer nodig om ueberhaupt in deze lijsten te komen. Ik denk dat dat behoorlijk tegenvalt.

 3. M.b.t. de aantallen, dit las ik in de FAQ van de Top 2000:

  Hoeveel punten hebben de nummer 1 en de nummer 2000 in de Top 2000?
  In de Top 2000 van 2006 had de nummer 1 meer dan 10.000 stemmen. De nummer 2000 had er meer dan 150.

 4. Dat is wel erg weinig…

 5. Lijstjes zijn leuk, maar die schijn van objectiviteit die eromheen hangt bevalt me niet. Stemmen is natuurlijk al helemaal de verkeerde manier om zo’n lijst samen te stellen: alsof de smaak van mijn buurman net zo goed is als die van mij. Maak ‘t nou een beetje. Ik heb toevallig verstand van muziek. Maar als ik een lijstje zou gaan maken, zou de rest van de wereld de helft niet kennen. (Natuurlijk om dat de eerste 20 posities door composities van de heren Gilbers en Welling in beslag genomen zouden worden). Neem nu “One” van U2: is toch eigenlijk veel beter gedaan door Johnny Cash, maar dat kent weer bijna niemand. “Don’t give up” zegt iedereen meteen Peter Gabriel en dat piepkonijn, maar eigenlijk is de versie van Willie Nelson en Sinnead O’Connor veel mooier. (Hoewel Gabriel het geschreven heeft) Zo kan ik nog wel even doorgaan, want over smaak valt eindeloos te twisten

 6. ‘In de top 1000 komt Bob Dylan niet voor.’

  Hiermee heeft de Top 1000 zichzelf automatisch gediskwalificeerd. Niet serieus te nemen. Tros-kijkers en Avro-leden luisteren tegenwoordig blijkbaar naar Veronica.

  Rillingen lopen over mijn rug…

 7. Is dat je enige rilling Merino? Ik lees alleen maar rilling opwekkende zaken over de top 1000 hierboven… Uit het feit dat we nu toch dagelijks wel naar Matthijs en Leo en het ge-A-Go-Go gedoe kijken leidt ik af dat mijn voorkeur naar de top 2000 uitgaat. Hoewel mijn eigen lijst er natuurlijk heel anders uit zou zien…

 8. Het ge-A-Go-Go gedoe vind ik zeer vermakelijke tv. Zie je te weinig van. Die lijsten op de radio zijn prima, maar ik kan er niet te lang naar luisteren. Te veel Sky Radio-materiaal die het wachten op het volgende goede nummer tot een kwelling maakt.

  Ik pleit voor meer tv- en radioprogramma’s waarin over muziek en film wordt gediscusieerd door mensen die weten waarover zij het hebben (zoals Blokhuis). Programma’s die je aanzetten tot het ontdekken van nieuwe muziek (al is het oud) en goede films.

 9. @Rutger:
  Ik denk dat dat juist wel veel stemmen zijn. Ik weet niet hoe de verdeling van de stemmen is over de lijst, maar stel dat het gemiddelde van de uitersten 10.000 en 150 ongeveer 900 stemmen per nummer in de top 2000 is. (Dit is een aanname, en het gaat om het idee). In dat geval zouden er totaal 1,8 miljoen stemmen zijn voor alle top 2000 nummers. Deel je dit door 3, omdat iedere persoon op 3 nummers kon stemmen, dan kom je uit op ongeveer 600.000 stemmers. Tel daarbij nog de long tail van punten toegekend aan nummers die de Top 2000 niet haalden, en je komt wel aan de 1,9 miljoen uitgebrachte stemmen.

  @George:
  Zo’n lijst is inderdaad nooit objectief, maar het geeft bij een groot aantal stemmers wel een interessant beeld.
  En over smaak valt inderdaad niet te twisten. Ik vind de (eerste) U2 versie van One leuker, ook al is die van Cash eveneens een pareltje. Jammer genoeg werd het geen hit, hoewel het wel vaak op de radio te horen was toen Cash overleed. En vind Kate ‘piepkonijn’ Bush een fraaiere zangstem en repertoire keuze hebben dan Sinead O’Connor.
  Dit twisten is natuurlijk ook een van de leuke aspecten van muziek.
  🙂
  Verder ben ik benieuwd of er binnenkort ook een Gilbers/Welling compositie in de lijst zal verschijnen.

  @Merino, Cecile:
  De Top 2000 lijkt me ook de meest interessante lijst, juist omdat deze meer variatie kent.
  Verder mag ik ook graag kijken naar het Top 2000 a Go Go TV programma, juist omdat sommige stukjes leerzaam zijn, ook al zag ik gisteren wel een foutje (in die tekstkaders bij de clip van San Fransico van Scott McKenzie).
  En Merino, ik ben het met je eens dat dit programma je aanzet tot het ontdekken van (nieuwe, maar vooral oude) popmuziek, en daar mogen best meer TV programma’s van komen.

 10. Michael jackson op 2 belachelijk. Er zijn veel betere componisten. De top 2000 is representatiever.

 11. De Top 1000 is een schimp van wat de Top 100 Allertijden ooit was. Veronica zou er goed aan doen “Allertijden” niet te beperken tot haar tegenwoordige format, maar in elk geval hiervoor terug te keren naar haar roots en van de weer Top 1000 een jaarlijks terugkerend feestje te maken waarbij het gaat om kwaliteit. Beperking is natuurlijk wel dat de eigen luisteraars een minder brede groep vertegenwoordigen dan het oude Veronica. Was het maar weer dat ongeclausuleerde hitstation van vroeger. Dan moeten we inderdaad als “oude jongeren” een hoop nieuwe muziek op de zender aanhoren, maar is dat zo verkeerd?

Reageer op dit bericht!