• 18
 • Nov, 09

Top 2000 volume 2 boek is ondanks foutjes een prima vervolg

Boek Top 2000 volume 2De Top 2000 komt er weer aan en dat betekent dat een groot deel van Nederland weer de geschiedenis van de popmuziek induikt.

Om op deze vraag in te spelen is er een vervolg verschenen op het vorig jaar uitgegeven boek  Top 2000 – 10 jaar liedjes, lijstjes en verhalen.

In deze 2009 editie, die gewoon Top 2000 volume 2 wordt genoemd, zijn wederom een aantal korte beschrijvingen te vinden van een 60-tal liedjes uit de Top 2000.

Wat is er nog meer te vinden in deze editie?

Interviews

De 2009 editie bevat verder een paar korte interviews met radio 2 presentatoren en een aantal Nederlandse artiesten zoals George Baker, Bert Heerink en Ilse DeLange. De interviews van deze laatste groep worden vergezeld door een lijstje van hun 10 favorieten liedjes uit de top 2000.

Top 2000 Essentials

In deze editie vind je ook de ‘Top 2000 Essentials’, een aardige, maar losse verzameling anekdotes over een bepaalde artiest of groep die door een groot aantal liedjes vertegenwoordigd is in de Top 2000. In deze editie komen Michael Jackson, Queen, Eagles, Bee Gees, Earring, Beach Boys, Dire Straits, Beatles, U2 en Boudewijn de Groot aan bod.

Top 2000 A GoGo

Wellicht het leukste van deze editie zijn de achtergrond verhalen bij de rapportages die gemaakt werden voor eerdere uitzendingen van het top 2000 A GoGo TV programma (met Blokhuis en Van Nieuwkerk). Hierin komen leuke en persoonlijke bevindingen over de ontmoetingen met o.a. Charlie Daniels, Barry Hay en Reinhard Mey naar voren.

Lijstjes

Naast de fraaie vormgeving, prettig leesbare lettertypen,  foto’s, singlehoesjes bevat deze editie ook weer veel decoratieve top 5 lijstjes. Ik begrijp dat deze (soms?) afkomstig zijn van een poll op Schiffers.fm, maar hierbij is me het me helaas niet altijd duidelijk hoe volledig deze lijstjes zijn. Zo ontbreekt Michael Jackson in de Top 5 van ‘Te vroeg overleden artiesten’ en lijkt de top 5 van ‘Acts met een dierennaam’ en ‘Beroemde videoclips’ me volledig willekeurig.

Fouten in de 2009 editie

Net zoals in de vorige editie zijn er ook nu weer een aantal fouten (of discussie punten) in te vinden:

 • Het tweede album van Mika heet ‘The Boy Who Knew Too Much’ en niet ‘We Are Golden’ (dat was de eerste single van dat album).
 • Gino Vannelli schrijf je met twee ‘n’-en en niet met één.
 • Ik betwijfel of Perfect Day ‘zonder twijfel’ het bekendste nummer van Lou Reed is. Last FM beaamt dit weliswaar, maar volgens mij maakt Walk On The Wild Side, de nummer 2, hier ook aanspraak op.
 • One Step Beyond is volgens mij en Last FM in ieder geval NIET het bekendste nummer van Madness.
 • Gute Nacht Freunde van Reinhard Mey zou met een behaalde nummer 14 positie ‘geen echte hit’ zijn.
 • Freddie Mercury is NIET de schrijver van We Will Rock You en You’re My Best Friend. Dat zijn respectievelijk Brian May en John Deacon.
 • ‘November Rain was het nummer dat Guns N’ Roses deed doorbreken naar een groot publiek’. Volgens mij klopt deze bewering uit het boek niet, omdat de band al veel eerder doorbrak naar het grote publiek en grotere hits scoorde.
 • De bijbehorende foto van Guns N’ Roses is in spiegelbeeld afgedrukt, let maar op het blikje ALOC dat Axl Rose in zijn hand heeft. (p. 147)

Conclusie

Top 2000 logoAfgezien van deze kleine fouten is ook Volume 2 van dit Top 2000 boek weer een prima leesbaar boek geworden. Het is nog steeds geen naslagwerk, maar een bonte verzameling van vermakelijke anekdotes over de geschiedenis van de popmuziek, waaraan zowel leken als kenners plezier zullen beleven.

Daarbij lijkt het ‘Nieuw: Editie 2009’ label op de voorkant er op te duiden dat dit een serie zal gaan worden, wat ik een prettig vooruitzicht vind. Mocht de redactie voor de volgende editie nog een proofreader nodig hebben (om bijvoorbeeld de hierboven genoemde foutjes te voorkomen) dan houd ik me aanbevolen 😎

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Boek Top 2000 Volume 3 – Wonderful World bevat weer fouten
-Top 2000 – 10 jaar liedjes, lijstjes en verhalen
-Leuk quiz boek: 2012 Popquizvragen

8 reacties

 1. Weer een boek met fouten? 😕 Ik was de discussie over het Hitdossier net vergeten… 😉

  Nee, even serieus: ik heb het eerste Top 2000-boek ook in de kast staan en zal dit vervolg niet kopen.
  Ik vind de stijl (van het eerste boek) zoals jij dat uitdrukt te ‘los’, en vele feiten die erin genoemd worden nogal onbenullig. Om het kernachtiger te zeggen: ik mis diepgang in dat boek.

  Daarbij vind ik dat de hype rondom de Top 2000 de laatste jaren wel erg uitgemolken wordt. De lijst zelf is al jaren zó voorspelbaar – dat begint me tegen te staan, zolangzamerhand.

  Het leukste van de Top 2000 zijn wat mij betreft de ‘A Gogo’ uitzendingen op tv! Ook onbenullig soms, maar de zoektochten van Leo Blokhuis naar de roots van een bepaald nummer vind ik nog steeds interessant.
  Dus voor wat meer diepgang ben ik inmiddels Leo’s eigen boeken aan het herlezen… 😀

 2. Ik vond het eerste deel erg leuk, heb het ooit geleend en gelezen, en lijst-fouten kunnen me niet zo boeien bij zo’n boekwerk. Ik ga meer voor de verhalen bij de (al dan niet goede) plaatjes.

  Wil je deel 1 en 2 dus echt als duo aanschaffen *Ik heb nog een shitload aan bonnen over*? Of is het slimmer om te een deel te kiezen?

 3. Overigens vind ik de Top 2000 een leuk fenomeen (doch oubollig, maar ik leer dan toch weer een hoop onbekende muziek kennen) en nothing beats Leo Blokhuis natuurlijk 🙂

 4. @Sonja: de fouten in dit boek zijn niet zo erg als die in het Hitdossier, omdat die laatste een belangrijk naslagwerk is.
  En ik kan me wel iets voorstellen bij je punt over het gebrek aan diepgang.

  @Ajay: De beide delen van dit Top 2000 boek zijn wat mij betreft gelijkwaardig maar als ik zou moeten kiezen dan zou ik voor de eerste gaan om 2 redenen:
  1. Die is eerder uitgegeven en straks misschien niet meer verkrijgbaar, dus kopen zolang het nog kan.
  2. Het tweede deel heet ‘Volume 2’. Ik vind het raar wanneer ik dan ‘Volume 1’ niet zou hebben.

  @allen: Bij de Top 2000 gaat het me niet om de lijst, hoewel het wel leuk is er even doorheen te bladeren, met name de eerste 100. Luisteren doe ik het ook bijna niet, maar als ik het doe, is het wel prettig weer wat minder vaak gedraaide liedjes te horen.
  En ja, ik vind de Top 2000 a Go Go uitzendingen op TV ook het leukste. Niet om het knullige Bekende Nederlanders quizje, maar om de rapportages en ook de input van Leo Blokhuis (o.a. zijn lessen).

 5. Staat er ook iets in over Deep Purple’s liedje ‘ Smoke on the water?’

  Hartelijke groet

 6. Hi Cris, Smoke On The Water wordt genoemd in het voorgaande Top 2000 boek. Overigens kun je op Wikipedia daar ook veel informatie over vinden.

 7. Hoi Peter,

  Uit nieuwsgierigheid heb ik het ‘tweede’ Top 2000-boek vanmorgen in de winkel toch eens ingekeken. Doet qua opzet inderdaad erg denken aan het eerste boek.
  Dat er geen aandacht wordt besteed aan het overlijden van Michael Jackson, klopt niet: onder de noemer “Top 2000 Essentials” heeft hij een aparte vermelding (4 pagina’s dacht ik). Dat hij niet is opgenomen in het lijstje – foei inderdaad! 😡

  Maar wist je dat er nóg een boek over de Top 2000 is uitgegeven? Het heet “Het beste uit de Radio 2 Top 2000” en is uitgegeven t.g.v. het eerste lustrum van de Top 2000 in 2003. Het is anders qua lay-out en ‘past’ daardoor niet helemaal bij de huidige boeken. Het behandelt alleen (zoals in het voorwoord staat) de ‘honderd beste platen uit de Lijst der Lijsten’ en gaat dus puur over de verhalen achter de nummers.
  Samensteller van dat boek: Johan van Slooten. 😀

  Ik zeg verder maar niks meer… 😉

 8. Hi Sonja,

  Hierboven beweer ik alleen dat M.Jackson ontbreekt in die top 5 van te vroeg overleden artiesten, niet dat hij in dit boek niet aan bod komt. 😛
  En dat andere, vroegere en wellicht betere Top 2000 boek van Johan van Slooten heb ik ook! Zo is het cirkeltje weer mooi rond 😎

Reageer op dit bericht!