• 09
 • Nov, 10

Boek Top 2000 Volume 3 – Wonderful World bevat weer fouten

Top 2000 Volume 3 - Wonderful WorldOnlangs verscheen Top 2000 Volume 3 – Wonderful World, het nieuwe boek in de boekenserie over de Top 2000.

Ook dit deel is weer een vermakelijk bladerboek met leuke doch beknopte feitjes over een 60-tal Top 2000 liedjes, ditmaal gerangschikt per continent.

Echter, net als de vorige delen, is ook dit deel niet vrij van fouten.

Voordat ik in ga op die fouten, nog even twee opmerkingen:

  Waarom die top 5 lijstjes?

 1. Ook Top 2000 Volume 3 bevat weer een hoeveelheid decoratieve Top 5 lijstjes die volstrekt subjectief en irrelevant lijken. Denk hierbij aan willekeurige(!) lijstjes over sport, steden, Italiaanse hits, goede dansers etc.. Wat is het nut hiervan?
 2. Waarom volume 3?

  Ik vraag me af waarom dit deel Top 2000 – Volume 3 wordt genoemd omdat het eigenlijk volume 4 zou moeten zijn. Top 2000 10 jaar liedjes, lijstjes en verhalen is het eerste deel, Top 2000 volume 2 het tweede, Groeten uit Grolloo de derde en deze dus de vierde.
  Blijkbaar is Groeten uit Grolloo overgeslagen in deze serie, en dat vind ik raar, omdat dat deel wat opzet betreft (Top 2000 liedjes in Nederland per provincie) overeenkomt met Top 2000 Volume 3 – Wonderful World.

Fouten in Top 2000 Volume 3

Ok, inmiddels is het speuren naar fouten in de Top 2000 boeken serie bijna een hobby geworden en maakt dat het kopen van deze boekjes nog leuker. In deze editie vond ik dit:

 • In een top 5 lijstje (p. 29) worden liedjes over steden genoemd. Waarom staat The Devil Went Down To Georgia van de Charlie Daniels Band daarbij? Georgia is immers een staat en geen stad.
 • Over Marco Borsato is te lezen dat ‘bijna al zijn hits zijn her- of vertalingen van internationale hits‘ (p. 43). Volgens mij geldt dit alleen voor zijn 1994-1996 periode en heeft Marco daarna voornamelijk hits gescoord met nieuwe, meestal door John Ewbank geschreven liedjes.
 • Verder wordt beweerd dat Over de Muur van Klein Orkest een van de grootste hits was van 1984 en dat dit nummer in 1989 ‘met wederom groot succes‘ weer werd uitgebracht. Volgens mij valt dat succes wel mee. In 1984 strandde dit nummer op de 10e plaats en werd het nummer 89 van de top 100 van 1984. Ik noem dat niet een van de grootste hits. In 1989 bereikte het slechts de 25e plaats.
 • Op pagina 59 wordt genoemd dat ‘aantal Amerikaanse torpedojagers werden aangevallen‘ inzake het Tonkin-icident. Volgens bronnen ging het hier maar op 1 Amerikaanse torpedo jager (USS Maddox) en niet een aantal.
 • Daarnaast verbaas ik me erover dat Eve Of The War van Jeff Wayne & Justin Hayward in een lijstje met anti oorlogsliedjes is opgenomen (p.64). Wat heeft the chances of anything coming from Mars are a million to one te maken met anti-oorlog? Hebben ze dit nummer verward met Eve of Destruction van Barry McGuire?
 • Tenslotte een geografische fout: In het boek wordt gesproken over Noord en Zuid Amerika terwijl ze (o.a. op de fraaie landkaarten en in de tekst) onderscheid maken tussen Latijns Amerika en VS-Cananda. Voor de duidelijkheid: landen als Mexico, Nicaragua, Cuba, Jamaica, Honduras etc. horen bij Noord Amerika en niet bij Zuid Amerika. De grens ligt tussen Panama en Colombia.

Conclusie

Het boek Top 2000 Volume 3 – Wonderful World is weer een vermakelijk bladerboek geworden, dat net als de vorige edities er fraai uitziet en prettig leest, maar toch te weinig diepgang heeft. Zo worden de ~60 liedjes in dit boek gebruikt als aanleiding voor wat losse en vaak irrelevante feitjes i.p.v. dat er inhoudelijk echt op de liedjes wordt ingegaan.

Wellicht is die manier van schrijven verwant met het gegeven dat ook dit deel weer een aantal fouten bevat die er na een controle wel uitgehaald hadden kunnen worden.

Wederom bied ik daarom de auteurs bij deze aan om een volgend deel uit de Top 2000 boeken serie voor publicatie door te lezen, zodat ik er wellicht nog wat fouten uit kan halen. Vanzelfsprekend verwacht ik er dan wel een gratis exemplaar van te ontvangen 😉

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Top 2000 volume 2 boek is ondanks foutjes een prima vervolg
-Top 2000 – 10 jaar liedjes, lijstjes en verhalen
-Hitdossier 2009 – Veel fouten in dit naslagwerk van de popmuziek

4 reacties

 1. Gisteren zag ik bij De Wereld Draait Door dat Leo Blokhuis weer een boek (met cd’s) geschreven heeft. Ben de titel even kwijt, maar dat is vast wel terug te vinden. Ik heb dan liever Leo’s nieuwe boek, dan weer een Radio 2-boek.

  Ik mag graag denken dat Leo weet waar hij ‘t over heeft en met enige passie zijn boeken schrijft. Bovendien lezen zijn boeken prettig en zien ze er mooi uit. De meegeleverde cd(s) zijn een toegevoegde waarde, natuurlijk.
  De Radio 2-boeken vind ik nogal in elkaar geflanst en ongeïnspireerd.

  Is het trouwens toeval dat al die boekies zo vlak voor de feestdagen uitkomen?

 2. Dank voor de tip. Ik wist niet dat er al een nieuwe uit was. Dat ziet er leuk uit. Ik ben benieuwd welke liedjes er op de 4 bijbehorende CD’s staan. Ik ga morgen maar eens zoeken.

  En ja, volgens mij is het een gewoonte om net voor de feestmaand dit soort boekjes uit te brengen. De vorige boeken kwamen ook rond deze tijd uit. Daarbij komen Top 2000 en Leo Blokhuis ook vaker op TV en dat sluit goed op op elkaar aan.

 3. Pagina 21: in het stukje wordt “Kayleigh” van Marillion aangehaald. Ipv “Kayleigh” staat er “Keyleigh”.

 4. 😈 Dank. Dat lijkt me idd ook fout.

Reageer op dit bericht!