• 10
  • Nov, 08

Top 2000 – 10 jaar liedjes, lijstjes en verhalen

Boek Top 2000 - 10 jaar liedjes, lijstjes en verhalenTer gelegenheid van het 10 jarig bestaan van de Top 2000 is het boek Top 2000 – 10 jaar liedjes, lijstjes en verhalen op de markt gebracht.

Het is geen naslagwerk maar een ‘bont bladerboek’ waarin je leuke anekdotes, verhalen en lijstjes over de liedjes uit de Top 2000 vindt.

Top 2000 liedjes: Feitjes en foutjes

Vanzelfsprekend staan de liedjes uit de Top 2000 centraal in dit boek. Van een (willekeurig geselecteerd?) 100-tal liedjes uit de lijst wordt beknopte, maar soms verrassend interessante achtergrond informatie gegeven. Zo wist ik nog niet dat de akkoorden van The Air That I Breathe (Hollies) sterk overeenkomt met die van Creep (Radiohead) en dat Keane ooit Coldplay heette, maar deze naam afstond aan Chris Martin & co.

Toch las ik ook een aantal foutieve beweringen, die met het idee geven dat de informatie in dit boek wellicht iets te snel is opgeschreven. Zo ontbreekt Steve Lukather bij het opnoemen van de zangers van Rosanna (Toto) en wordt onjuist gesteld dat Led Zeppelin de enige groep was die ontbrak op de Live Aid DVD release. Verder wordt Karla DeVito aangezien voor Ellen Foley (Paradise By The Dashboard van Meatloaf) en wordt beweerd dat de groep Chicago voor If You Leave Me Now (uit ’76) geen grote hits heeft gescoord en niet ‘bijster populair’ was. Chicago was voor die tijd juist wel populair, vooral in de VS waar ze voor 1976 al 11 top 10 hits hadden gescoord en 4 nummer 1 albums. Zelfs in Nederland had de band al een aantal hitsingles en albums gescoord.

Enfin, deze foutjes mogen de leespret niet drukken. Verder wordt een deel ook goedgemaakt door de leuke en uitgebreide portretten van een tiental liedjes die ooit te zien waren in de Top 2000 A Gogo TV uitzendingen, zoals Blackbird, Lust For Life en Sylvia’s Mother.

Top 2000 lijstjes: Dag top 5 en Platenkoffer

Het boek is versierd met allerlei leuke top 5 lijstjes, die afkomstig zijn van de Dag Top 5 van Schiffers.fm. Deze lijsten zijn ooit door stemmende luisteraars samengesteld. Andere lijstjes betreffen de 10 voorkeurslijsten (Platenkoffer) van een aantal Radio 2 medewerkers en bekende Nederlanders (Jan Smit, Bennie Jolink, Jan Keizer etc.).

Top 2000 verhalen

Sinds kort is er ook een verhalen wedstrijd gekoppeld aan de Top 2000. Een vijftal van die verhalen vind je daarvan in dit boek. Dit zijn dit fraaie verhalen, maar komen wellicht beter tot hun recht wanneer ze in een ander boek in grotere getale bijeen worden gebracht.

Het geheim van de Top 2000

Top 2000 logoEen van de meest interessante onderdelen van dit boek is ‘Het geheim van de Top 2000’ waarin een aantal onderzoekers en betrokkenen probeert uit te leggen waarom deze lijst zo succesvol is. Daarvan vind ik ‘Het dataparadijs’ van Tom Goris erg interessant en eigenlijk veel te kort. Hij geeft een aantal leuke cijfers over de stemmers, zoals de man-vrouw verhouding en de leeftijdsverdeling. Er wordt zelfs een jongeren-Top 2000 genoemd (helaas niet gepubliceerd), die vergeleken wordt met de totale lijst. Hopelijk kan in een volgend Top 2000 boek hier meer over geschreven worden.

Conclusie

Top 2000 – 10 jaar liedjes, lijstjes en verhalen is een fraai en prettig leesbaar boek. Het is geen naslagwerk (daarvoor staan er te weinig feitjes in), maar bevat wel leuke ‘blader’ verhalen over een aantal liedjes uit de Top 2000. Iedereen die met plezier naar de radio 2 uitzendingen luistert, of het leuke Top 2000 A Gogo op TV volgt, zal zich ook hiermee prima kunnen vermaken.

Ik heb het vrijwel direkt uitgelezen en zie al uit naar een volgende editie, waarin hopelijk meer cijfertjes te vinden zijn.

p.s. Overigens is het dit jaar niet mogelijk te stemmen voor de Top 2000. De lijst van dit jaar zal een ‘best of’ van de afgelopen 10 jaar zijn.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Leuk boek: De muziek zegt alles – De Top 2000 onder professoren
-50 jaar pophistorie – Erik Bevaart
-Boek Top 2000 Volume 3 – Wonderful World bevat weer fouten

4 reacties

  1. Lijkt me een leuk boek! Dergelijke boeken vind ik eigenlijk leuker als echte naslagwerken, de verhalen “bij” de muziek zijn nog wel zo leuk om te weten.

  2. Dit boek is zeker niet onaardig, maar mocht je echt de popgeschiedenis in willen duiken, dan raad ik je aan met
    Popmuziek in een Notendop te beginnen.

  3. verschijnt er ook een CD met de radiotunes gespeeld door het Metropole Orkest. Liefst dan met “Jet Stream” erop, want die ontbreekt wel op die CD Box uit 2002.

  4. staan de noten er ook bij???

Reageer op dit bericht!