• 30
  • Apr, 08

Popmuziek in een notendop

Popmuziek in een notendop - Gijsbert Kamer(Bijna) alles wat je altijd wilde weten over de geschiedenis van de popmuziek vind je in Popmuziek in een notendop van Gijsbert Kamer.

Dit handige en 180 pagina’s tellende boekje is net verschenen en laat zich eenvoudig lezen. Zo heb ik het op een zonnige balkon zondagmiddag in één keer uitgelezen.

Aanrader

Dit boek is een aanrader voor iedereen met een bovengemiddelde interesse in de popmuziek, omdat het een erg helder overzicht geeft van de geschiedenis van de popmuziek en de daarin ontwikkelde stromingen en daaruit voortgekomen artiesten.

Zo kent iedereen de Beatles, Dylan, Hendrix, Eminem, Prince, U2 en Bowie wel, maar weet iedereen ook wat ze voor de geschiedenis van de popmuziek hebben betekend?

Basiskennis

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Oor’s Pop Encyclopedie of het Klein Cultureel Woordenboek van de Popmuziek (a.k.a. Het Klein ABC van de popmuziek) wordt in Popmuziek in een notendop de basiskennis van de popmuziekgeschiedenis chronologisch gepresenteerd.

Hierdoor is de lezer in staat de ontwikkeling van de popmuziek van bovenaf (in plaats van onderen) te zien, waardoor de verbanden veel inzichtelijker worden.
Juist deze inzichten maken het verder denken (vergelijken etc.) over de popmuziek erg interessant.

Beknopt

Zoals de titel aan geeft is dit boek niet volledig. Zo ontbreekt een muziekstijl als country en wordt er erg beknopt stilgestaan bij de invloed van sample technieken. Reggae komt er eveneens bekaaid af, o.a. door de bewering dat Bob Marley de enige reggae artiest van internationale betekenis was. Hoe zit het dan met bijvoorbeeld Jimmy Cliff?

Tenslotte is er bijna geen aandacht geschonken aan Nederlandse artiesten, ook al wijst auteur Gijsbert Kamer er terecht op dat Nederlandse artiesten nauwelijks een rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de Westerse popmuziek.

Popmuziek in een notendop is daarmee beknopter dan het minder toegankelijke Pop! Een halve eeuw beweging van Gert Keunen, dat ik tot nu toe de beste beknopte Nederlandstalige inleiding in de geschiedenis vond.

Aanschaffen!

Popmuziek in een notendop van Gijsbert Kamer is een erg mooie inleiding in de geschiedenis van de popmuziek en voor nog geen 10 euro kun je dit boekje aanschaffen.
Wil je de basiskennis van de popmuziekgeschiedenis in een korte tijd eigen maken, of iemand met een interesse in de popmuziek een leuk boekje kado doen, dan raad ik je dit boekje ten zeerste aan.

Gewoon aanschaffen dus! 😉

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Klein Cultureel Woordenboek van de popmuziek
-50 Jaar Nederpop – Jan Van Der Plas
-Boek Groeten uit Grolloo is aardig maar heeft weinig diepgang

4 reacties

  1. Hola uit redelijk zonnig Spanje!

    Ik zal eens even wat bij Bol.com bestellen, dan heb ik bij thuiskomst wat te lezen 🙂

  2. Behalve dat ze dat boekje helemaal nog niet hebben bij bol.com… 🙁

  3. Hmm, ik zie het boekje al wel.

  4. Kewl! Uhm, kun jij er anders gewoon eentje in de Scholtens kopen en in huis leggen? Wacht, ik zal naar kanaal Mail verhuizen even 😀

Reageer op dit bericht!