• 24
  • Sep, 07

Shakira – Don’t Bother

In 2005 bracht Shakira de single Don’t Bother uit. Dit was de voorloper van haar langverwachte 2e Engelstalige album (Oral Fixation, vol. 2) en het nummer werd (vanzelfsprekend) in veel landen een hit. Toch bleek dit nummer niet zo’n grote wereldhit te worden als Whenever Wherever en Underneath Your Clothes, gezien de tegenvallende hitlijst posities in o.a. Nederland en de VS. Zelfs uit een recente Popkwiz Shakira poll bleek dat dit nummer niet haar meest geliefde is.

Shakira - Don’t BotherDit verbaast me, omdat ik het een van haar beste nummers vind. Behalve dat het nummer lekker ‘rockt’ (te vergelijken met Objection (Tango)), bevat het ook een mooie en creatieve tekst, waardoor Shakira zich wist te verheffen boven vele van haar hitparade tijdgenoten.

Met name dit stukje tekst deed me aandachtig luisteren:

For you, I’d give up all I own
And move to a communist country
If you came with me, of course
And I’d file my nails so they don’t hurt you
And lose those pounds, and learn about football
If it made you stay, but you won’t, but you won’t

Tsja, ik hoor een Jennifer Lopez, Rihanna of Fergie dit nog niet zingen.

Enfin, na dit nummer kwam vrij snel Hips Don’t Lie op single uit, waarmee ze wel een grote wereldhit scoorde (No 1 in Nederland en de VS) en begon het album Oral Fixation, vol. 2 (waar Hips in een ‘deluxe’ versie later aan was toegevoegd) als nog goed te verkopen. Hoewel dit een aardig en aanstekelijk nummer is, heeft het qua tekst etc. niet veel om het lijf.Ik hoop dat ze hierdoor niet bij de opnamen van haar volgende album besluit de tekstueel verrassende nummers (zoals Don’t Bother) te vermijden, in ruil voor een meer dans geörienteerde (en daarmee hitgevoeligere) richting.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Het She Wolf album van Shakira valt me een beetje tegen
-Objection (Tango) – Shakira
-She-Wolf (Loba) is de nieuwe single van Shakira

2 reacties

  1. Mooie meid, charisma ze heeft het allemaal, ik vind het qua muziek echter helemaal niks. Ik heb haar al eens vergeleken met een schaap, inkoppertje vanwege haar haardos ook destijds, maar ze mekkert zo nu en dan ook echt zo.

    Vind ik dan hè. Ik weet dat ik één van de weinigen ben die er zo over denkt. Helaas 😉

  2. Ik vraag me af of je haar leuker had gevonden wanneer ze alleen maar zelfgeschreven ‘latin-rock’ liedjes uitbracht.

    Daarin zit volgens mij een ‘probleem’ van Shakira: Ze is te populair, mede omdat ze succesvoller is met pretentieloze nummers, zoals Hips Don’t Lie, Illegal en Beautiful Liar, terwijl ze ook wat muzikaal en tekstueel interessantere nummers weet te maken, die vaak meer naar ‘rock’ muziek neigen. Dat dit voor haar een belangrijke pijler is, blijkt o.a. uit het feit dat ze op haar laatste live album een cover van Back In Black (AC/DC!) laat horen, of ‘Dude Looks Like A Lady’ uitvoerde op een Aerosmith tribute concert.
    Eigenlijk is dat ook wel bewonderenswaardig, omdat veel van haar tijdgenoten dat niet doen (of kunnen).

Reageer op dit bericht!